Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Ekonomi & Skatt

Se upp så du inte begår skattebrott!

6 mars, 2018 5 minuters läsning
Skatt utomlands

Foto: Skatt vad gäller när du bor utomlands?

Se upp så att du inte råkar ut för en skattesmäll, begår skattebrott  – i flera länder – eller hamnar utanför systemet. Här reder vi  ut vad som gäller.

Hur ska du göra med momsen?


Momsreglerna utgår från var ditt företag är registrerat. Fortsätter du ha ditt företag registrerat i Sverige gäller alltså samma regler som om du jobbade härifrån, oavsett var du sedan sitter och utför jobbet.

– Det gäller att du inte har så mycket resurser i ett land att du får ett fast etableringsställe där, för då kan du bli skattskyldig där. Börjar du jobba mer fast från ett annat land bör du alltså kontakta myndigheterna där och sätta dig in i vilka lagar och regler som gäller, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket.

För ett svenskt företag som säljer tjänster till andra företag är det oftast vem som är köparen som är avgörande. Är köparen ett utländskt företag är köpet omsatt utomlands. Säljer du däremot tjänster till privatpersoner ska det vara svensk moms oavsett var köparen finns.

– Det finns vissa undantag, till exempel för elektroniska tjänster, dit hör allt som tillhandhålls via nätet och som kräver en minimal mänsklig inblandning, som appar. De ska alltid beskattas där köparen finns, säger Kerstin.

Säljer du varor till länder utanför EU handlar det om export och du ska inte lägga på någon moms. Detta gäller oavsett om köparen är privatperson eller företagare. Ska du sälja varor till privatpersoner i andra EU-länder måste du ibland betala moms i mottagarlandet, till exempel om försäljningen överstiger en viss summa som är olika för olika länder. Säljer du varor till andra företag inom EU ska normalt sett köparen redovisa momsen.

Var ska du betala bolags- och inkomstskatt?


Det är ditt ansvar att hålla koll på vilka regler som gäller just din situation menar Skatteverkets expert:

– Kommer du att spendera en längre tid i ett annat land bör du kontakta Skatteverket, och det andra landets myndigheter, för att fråga vad som gäller. Det kan även vara bra att kontakta skatterådgivare eftersom det kan vara svåra bedömningar. Om man gör fel kan det bli en fråga om skattetillägg men också skattebrott, både i Sverige och i det andra landet, säger Gunnar Ihrén, skatteutredare.

Huvudregeln är att svenska aktiebolag ska betala svensk bolagskatt på alla sina intäkter från hela världen.

– När det gäller din lön och utdelning om du driver aktiebolag, eller din totala inkomst om du bedriver enskild firma, kan man generellt säga att om du fortfarande är skriven i Sverige eller har väsentlig anknytning hit, till exempel en permanent bostad, familj eller faktisk affärsverksamhet, talar mycket för att du ska betala skatt i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Se upp med dubbelbeskattning när du jobbar utomlands

Samma sak gäller om du har stadigvarande vistelse i Sverige. Det vill säga om du under en tolvmånadersperiod vistas här sammanhängande under sex månader med bara tillfälliga avbrott. Ett avbrott anses tillfälligt om perioden före och efter är längre än avbrottet.

Trots att du ska skatta i Sverige kan det land du besöker också vilja beskatta dig och/eller företaget, speciellt om du upprättar ett fast driftställe (till exempel ett kontor eller en arbetsplats i din bostad) där.

– Blir du skatteskyldig i två länder finns skatteavtal mellan Sverige och 89 länder som reglerar hur dina inkomster eventuellt ska beskattas i respektive land. Generellt får du avdrag från din svenska skatt med det belopp som du redan har betalat till det utländska landet. Finns inget skatteavtal med landet du planerar att flytta till finns andra regler i svensk lag som ska skydda dig från att bli dubbelbeskattad, säger Gunnar.

Hur blir det med stöd från Försäkringskassan?


För att reda ut exakt vad som händer med socialförsäkringsförmånerna, som sjuk- och föräldrapenning, barnbidrag, sjukvård och pension i just ditt fall är rådet att ta kontakt med Försäkringskassan innan du reser. Du får då även reda på vilka eventuella intyg och blanketter du behöver.

– Du har dessutom anmälningsplikt om du planerar att lämna landet, säger Karl Ottosson på Försäkringskassan.

Du som driver eget kan sända ut dig själv, antingen som egen företagare om du har enskild firma eller som anställd om du har aktiebolag, under två år initialt till EU/EES och Schweiz och ett år till övriga länder. Kravet är att du har varit igång och bedrivit verksamheten i Sverige innan du sänder ut dig. Inom EU/EES och Schweiz ska du även ha varit omfattad av socialförsäkringen i Sverige minst en månad.

– Ett intyg måste utfärdas av Försäkringskassan. Om du är utsänd gäller den svenska socialförsäkringen på samma sätt som i Sverige, säger Karl.

För länder utanför EU/EES och Schweiz kan det räknas som att du fortfarande arbetar i Sverige även om du fysiskt sitter och gör jobbet utomlands.

– Förutsättningen är att du har ett fast driftställe i Sverige, och att den verksamhet du bedriver utomlands inte kan anses vara helt självständig från det. Kopplingen till det andra landet får heller inte vara starkare än till Sverige och det får bara röra sig om tillfälliga perioder. Det blir en bedömningsfråga från fall till fall, säger Karl.

Vid arbete i ett annat EU/EES-land eller Schweiz kan du ha rätt att behålla vissa tidigare intjänade svenska socialförsäkringsförmåner som pensioner och ha rätt till de socialförsäkringsförmåner som kan finnas i det land du arbetar i. Du kan också få rätt att lägga ihop tid du har varit försäkrad i flera länder för att få rätt till förmåner.

Om du flyttar hem igen då, vad händer med din SGI?


Har du under tiden utomlands fortsatt att vara en del av den svenska socialförsäkringen, till exempel som utsänd, har du rätt till svensk SGI när du återvänder hem på samma villkor som om du hade arbetat i Sverige.

Har du tillhört socialförsäkringen i ett land inom EU/EES och Schweiz, bedöms din rätt till SGI när du återvänder till Sverige på samma sätt som om du hade drivit ditt företag i Sverige och kan räknas utifrån ditt arbete och inkomster i det andra landet.

Har du upphört att vara en del av den svenska socialförsäkringen och inte arbetat inom EU/EES och Schweiz saknar du svensk SGI när du återvänder.


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Ladda ner kostnadsfri och interaktiv fakturamall här

Vem sa att fakturering måste vara tråkigt? Ladda ner Visma Spcs fakturamall gratis så fixar du en stilren faktura lika smidigt som en kopp kaffe – oavsett om du säljer blommor på torget eller driver konsultbolag! Mallen fungerar bäst i Adobe Acrobat men andra program funkar också.

Fyll i din e-postadress nedan så kan du ladda ner fakturamallen direkt.

Visma Spcs 11 februari, 2025 1 minuts läsning
vismakalkyl

Boom! Tryck på knappen nedan för att ladda ner fakturamallen direkt.

Ladda ner fakturamallen här. Yeah!


Snyggt! Här hittar du kostnadsfri mall, checklista och ett skönt erbjudande

Vad kul att du också laddat ned Visma Spcs fakturamall. Bäst av allt – det finns mer kostnadsfri hjälp att få, till exempel:

- Kostnadsfri starta-eget-checklista (du hittar den här hos Visma Spcs)
- Kostnadsfri mall för affärsplan (du kan ladda ned den här)

Pepp på att komma igång? Vi också. Friheten väntar! Och du, är ditt företag nystartat får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här! 

Lycka till!



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.