Träna på din hisspitch
Får du tunghäfta när du ska presentera dig själv och ditt företag? Säljgurun Karin Svensson bjuder på sina bästa tips för en effektiv presentation som du kan dra i hissen. Här är ett utdrag ur hennes nya bok.


Foto: Säljgurun Karin Svensson bjuder på sina bästa tips.

Det talas ofta om att du som företagare behöver ta fram en så kallad elevator pitch – en hisspresentation. Bakgrunden till uttrycket är att illustrera hur en affärsidé ska beskrivas – den ska vara så kortfattad, enkel och glasklar att man hinner förklara den för någon under en hissfärd.
Ja, det är en bra grundidé, men jag menar att det inte räcker med en. Du behöver ta fram flera korta presentationer så att du kan träna dig inför att snabbt göra om den till en skräddarsydd – anpassad både till situationen och till vem eller vilka du träffar.
Tillfällen där det passar bäst att använda en traditionell hisspresentation, är när alla i en grupp kort ska presentera sig för varandra. Det kan till exempel vara ett nätverksmöte för företagare eller en utbildningsgrupp där deltagarna kommer från olika organisationer. Vet du inget om de övriga deltagarna, var noga med att inte använda fackuttryck eller alltför krångligt språk. Förutsätt inga förkunskaper eller kännedom om din bransch, utan fokusera på att vara så tydlig och koncis som möjligt.
Tala tydligt och långsamt
Det är att föredra att du har en viss kännedom om vilka gruppdeltagarna är – då har du möjlighet att anpassa din presentation efter vad du kan hjälpa till med, vad de kan uppnå eller vilket resultat och vilken nytta de får genom att anlita dig. Ett vanligt misstag är att i sin nervositet prata så snabbt att ingen uppfattar vare sig namn eller företagsnamn. Namnen snubblas ofta förbi i ivern att komma fram till sitt erbjudande eller affärsidén. Ta för vana att tala långsamt och tydligt – DU vet ditt namn och ditt företagsnamn, men deltagarna har troligen inte hört det förut.
LÄS OCKSÅ: Tävla och vinn boken "Sälj är inte min grej"
Själv har jag råkat ut för att en del tror att jag säljer hus när jag säger mitt företagsnamn House of Sales. Numera är jag därför noga med att komplettera och förtydliga så att missförstånd inte uppstår. Mig gör det inget att det blir fel, men det är onödigt att riskera att någon tycker det är pinsamt att missuppfatta. Ibland hoppar jag över mitt efternamn och säger bara förnamnet för att det ska bli lättare att komma ihåg. Och då menar jag inte för mig, utan för andra.
LÄS OCKSÅ: Dubbla din försäljning
Ibland har jag varit på bushumör och känt för att hjälpa till att lätta upp stämningen – många är nämligen så allvarliga och koncentrerade på vad de ska säga, att det kan bli lite väl stelt. När det är min tur, sträcker jag på mig och lägger upp ett brett leende.
”Hej, jag heter Karin och jag är singel. Nej, jag menar jag är solo. Nej, jag menar soloföretagare och expert inom…”
Den inledningen brukar oftast leda till en mer avslappnad atmosfär, även om vissa troligen tycker att jag är fånig. Det bjuder jag på – jag är övertygad om att skoj och skratt leder till bättre och fler affärer! För säkerhets skull är det kanske bäst att förtydliga att i samband med personliga möten brukar jag aldrig skoja med inledningen om att jag är singel. Här är det inte riktigt samma läge som i en större grupp. Men, vem vet? Man ska aldrig säga aldrig. Kanske är det just det som krävs någon gång för att bryta isen.
Enklare hisspitch
Många företagare har inga som helst problem med att göra en enkel presentation av sin affärsidé, nämligen de som har yrken eller roller som är välkända för de flesta. Exempel på sådana presentationer kan vara:
- Jag heter... och är revisor.
- Jag heter... och äger advokatbyrån...
- Mitt namn är... och jag jobbar som IT-konsult...
Samtidigt är det en sanning med modifikation. I alla tre exemplen ovan kan företaget ha valt att nischa sig inom ett visst område, vilket för övrigt alltid rekommenderas. Då kan man utöka presentationen lite.
Följande nyckelord är bra och positiva att använda:
- stödja
- hjälpa
- stötta
- bistå
- stärka
- avlasta
Din roll som konsult kan exempelvis vara:
- oberoende bollplank
- extern rådgivare
- extraresurs
Det är viktigt att på något sätt kommunicera vad kunderna får istället för vad du vill sälja. Berätta vad man kan tjäna på att anlita dig och förklara nyttan det ger. Jag heter...och är revisor som avlastar småföretagare så att de kan tjäna mer...
Jag heter... och äger advokatbyrån... Vi är specialiserade inom familjerätt och stödjer dem som vill få...
Mitt namn är... och jag är IT-konsult hos olika storbanker som behöver effektivisera sig och spara in på...
Försök att slappna av och satsa på att vara så autentisk som möjligt. Det viktigaste är att du är dig själv, att du inte gör dig till eller ändrar dig i ett försök att vara någon som du tror att andra förväntar sig. Och glöm för allt i världen inte att vara positiv och le. Ditt leende smittar av sig och bidrar till att göra hela situationen trevligare och mer lättsam.
TEXT: Karin Svensson
Är du intresserad av Karin Svenssons bok? Du kan beställa den på www.houseofsales.se och skriva DrivaEget i övrigt-rutan. Ord 349 ink moms, rabatterat 296 kr inkl moms. Tillkommer frakt 39 kr.
Vanliga frågor (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)
Vad är en hisspitch och varför behöver jag en som företagare?
En hisspitch är en kort och koncis presentation av dig och ditt företag som du ska kunna leverera under tiden det tar att åka hiss - cirka 30-60 sekunder. Som företagare behöver du en hisspitch för att snabbt kunna presentera din affärsidé vid nätverksmöten, kundmöten eller andra affärssituationer. Det är ett kraftfullt verktyg för att väcka intresse och skapa nya affärsmöjligheter.
Hur formulerar jag en effektiv hisspresentation?
En effektiv hisspresentation bör innehålla ditt namn, företagets namn och en tydlig beskrivning av hur du hjälper dina kunder. Använd positiva nyckelord som "stödja", "hjälpa" eller "stärka". Fokusera på kundens nytta istället för vad du säljer. Till exempel: "Jag heter [namn] och jag hjälper småföretagare att effektivisera sin verksamhet genom [din lösning]."
Vilka vanliga misstag bör jag undvika i min hisspitch?
Undvik att prata för snabbt - många är nervösa och rusar igenom sitt namn och företagsnamn. Använd inte facktermer eller krångligt språk som lyssnaren kanske inte förstår. Förutsätt inga förkunskaper om din bransch. Fokusera istället på att vara tydlig och koncis, och glöm inte att le och vara autentisk i din presentation.
Hur anpassar jag min hisspitch till olika situationer?
Ha flera versioner av din hisspitch redo och anpassa dem efter situationen och målgruppen. Vid gruppresentationer, håll det enkelt och generellt. Vid personliga möten kan du vara mer specifik och fokusera på den enskilda personens behov. Var flexibel och lär dig att snabbt modifiera din pitch baserat på vem du pratar med.
Finns det några bra exempel på hisspitch för företagare?
Ja, här är några exempel på enkla men effektiva hisspresentationer: "Jag är revisor som avlastar småföretagare så att de kan tjäna mer..." "Vi är specialiserade inom familjerätt och stödjer dem som vill få..." "Jag är IT-konsult som hjälper företag att effektivisera sina processer och spara kostnader..." Nyckeln är att fokusera på resultatet och värdet du skapar för kunden.
Hur presenterar jag mig själv på bästa sätt inför en grupp?
Tala långsamt och tydligt, särskilt när du säger ditt namn och företagsnamn. Var positiv och le - det smittar av sig. Håll dig till en tydlig struktur: namn, företag, vad du gör och vilken nytta du skapar. Använd gärna ett konkret exempel på hur du hjälper dina kunder. Var dig själv och försök inte vara någon annan bara för att imponera.