Frilansskolan del 10: Nischa dig till framgång

Camilla Björkman

Publicerades: 28 februari, 2011

I fredags intervjuade jag en av Sveriges främsta journalister: Martin Kreuger (leende på bilden). Han är idag konsultande chefredaktör på tidningen Chef (cool titel!) där han även varit ordinarie chefredaktör. Lägg därtill att han jobbat på Metro och varit redaktionschef på Privata Affärer och ni förstår att han kan typ allt om relationen med frilansare, fast från ”andra sidan” liksom.

Resultatet blev en uppsjö av bra tips och råd som kommer att presenteras här på bloggen.

Vi kör igång med ett av de mest självklara, men dock så underskattade, tipsen:

VIKTEN AV ATT NISCHA SIG SOM FRILANSJOURNALIST.

Som Martin konstaterade över sin semla: ”Vi redaktörer är dödströtta på att alla frilansare vill göra personporträtt. Var är alla frilansjournalister som kan skriva om bokföring, aktier, skatter eller förmånsvärdet på bilar? Specialist- och branschkunskaper är bristvara för redaktörer!”

Med andra ord: Det vimlar av folk som vill skriva om inredning, mode, karriär, film, litteratur och göra personporträtt. Därför är det mycket svårare att ta sig in här. Inte bara konkurrerar du om bra knäck och artikeluppslag, du konkurrerar även med tidningens egna medarbetare och med frilansjournalister de redan känner och gärna lägger ut jobb på.

Bättre då att satsa på ämnen som tidningarna verkligen behöver: Nischade, smala ämnen där DU är expert! Dels sticker du ut bland alla vi som skriver om allt möjligt, dels kan du i bästa fall ta mer betalt. Du är ju unik, därför kan tidningarna vara beredda att betala lite mer för just dig.

Martin berättade till exempel om hur svårt det var att hitta någon som kunde skriva om aktier när han jobbade på Privata Affärer. Och när han jobbade på en båttidning fanns det inte en enda frilansare som kunde testköra motorbåtar och ge ett kunnigt betyg. Själv skulle jag bli själaglad om det fanns någon frilansjournalist där ute som kunde skriva om laser inom tandvården, och som kunde berätta för mig vad som är på G inom det området och vilka man ska intervjua till en sådan artikel.

Hur gör man då för att nischa sig? Här kommer Martins tre tips:

1. Välj ett ämne som du är intresserad av

Detta är A och O om du ska bli expert på det. Men det gäller att vara lite kreativ och hitta ett ämne som du både gillar och som är nischat. Till exempel:

  • Du gillar inredning. Hur kan du nischa dig inom det? Kan du bli expert på belysning? Golv? Testa väggfärger? Eller rentav ta ett sidospår och bli expert på bostadsmarknaden i stället?
  • Du gillar musik. Kan du bli den som testar allt om elgitarrer och mixerbord snarare än den som intervjuar kändisar?
  • Du gillar träning och hälsa. Kan du testa hälsosmoothies och hemma-träningsmaskiner i stället för att skriva om höstens träningstrender?
  • Några exempel för att få igång tankebanorna är annars: Medicin, bilar, arbetsmarknad, skogsindustri, finansmarknad, bandy, gräsklippare eller månlandningar (och laser inom tandvård, Reds. anmärkning).

2. Ta ett första steg
Du behöver inte vara expert redan innan du kontaktar en tidning. Det räcker ofta med att du säger att du verkligen är intresserad av ditt nischade ämne och att du är beredd att sätta dig in i det med liv och lust. Dock kan man väl säga att du bör ha någon form av kunskap – eller i alla fall ett bevis på ditt intresse. Du kan inte kontakta DI och säga att du vill bli expert på aktier. Ett sätt att skaffa sig kunskap är dels att läsa på, såklart, men också att t ex starta en blogg.

3. Bygg din expertroll
Försök att redan från början marknadsföra dig som expert inom ditt nischade område. Du ska inte bara kunna skriva om ämnet, utan också veta exakt vilka trender som gäller inom det, vilka personer som är värda att prata med och eventuellt hitta bra case inom det. Då blir du inte bara en bra skribent, du blir någon som redaktörerna kan ringa till och säga ”Du, vad händer inom xxxx nu? Har du något uppslag?”. Och det, mina vänner, är ett guldläge. Därför: Satsa på att lära känna folk inom branschen, blogga, skriva en krönika och på olika sätt lyfta fram din expertroll inför redaktören. Det här går fortare än du tror – vi journalister är ju faktiskt grymma på att sätta oss in i ämnen snabbt.

För att bevisa vilket behov tidningarna har av nischade skribenter kommer här en efterlysning från Driva Egets chefredaktör Anders Andersson:

Till nästa nummer av Driva Eget behöver han någon som kan skriva ett långt knäck om försäkringar för småföretagare.

Mer info får du av Anders men kort och gott ska du kunna jämföra olika försäkringar som passar oss företagare, för att berätta för läsarna vilken/vilka vi behöver. Det räcker inte med att du kan skriva om ämnet, du ska ha någon form av erfarenhet/stort intresse av det och dessutom vara en riktigt noggrann typ som kan hålla koll på allt som ingår i försäkringarna och vad det kostar. Är det du? Mejla jättegärna anders@driva-eget.se!

Vill du ha ett mejl varje gång jag lägger upp ett nytt blogginlägg i frilansskolan? Dra iväg ett mejl till camilla@driva-eget.se