Tjäna mer pengar med mall för likviditetsbudget för enskild firma

5 sätt att tjäna mer pengar i höst

Gustaf Oscarson

Publicerades: 4 oktober, 2023
Foto av: AdobeStock

Det sägs att företagande är hårt arbete och att det inte finns några genvägar till framgång. Det är förstås helt osant. Med smarta verktyg och lärdomar från världens främsta experter och entreprenörer kan du hoppa över de vanligaste misstagen – och snabba på vägen till just din framgång.

I den här guiden ska vi fokusera på hur du kan tjäna mer pengar i höst.

Steg 1 – Exakt detta ska du göra i höst för att tjäna mer pengar

Som företagsledare kan du inte göra allt. Vi brukar kalla företagare som byter tid mot pengar för småföretagare, och företagare som bygger system (som är oberoende av dem) för entreprenörer. Var inte tiden, bygg klockan! Det är först då du kan tjäna mer pengar på riktigt

Var inte tiden, bygg klockan!

Låt oss ta ett exempel: Du har en konsultfirma och fakturerar för din egen tid (samma sak gäller frisörer, kreatörer etc). Visst kanske du får en hygglig intäkt i företaget, men allt är beroende av dig.

Om du istället bygger ett system där du kan ta betalt för din kunskap istället för din tid, kan du snabbt skala upp ditt företag och tjäna mer pengar. Hur ska det gå till? Som konsult kan du till exempel skapa en ”How to-process”, som gör att kunden kan genomföra arbetet själv, kanske bara med din övervakning. Troligen billigare för kunden, och du spar massor med tid du kan lägga på annat.

Om du arbetar som utbildare kanske du kan genomföra utbildningarna online, och dessutom med flera företag samtidigt. Helt plötsligt har du dubblat eller flerdubblat din lönsamhet.

Läs också: Bli extremt produktiv i 9 steg

Steg 2 – Tänk 10 gånger större

Det flesta företag fokuserar på hur de ska kunna öka omsättningen eller lönsamheten med 10 procent. Det är okej, men också väldigt begränsande. Ställ istället frågan: hur kan vi växa med 10 gånger nästa år? Om inte annat kommer du att tänka helt nya tankar och hitta helt nya vägar framåt.

Hur kan vi växa med 10 gånger nästa år?

Och du – om du verkligen vill tjäna mer pengar på lång sikt bör du ställa en annan fråga också: Hur kan vi göra detta helt utan min inblandning?

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

Steg 3: Bli dubbelt så effektiv

De flesta företagare gör som de alltid har gjort. Är du en av dem? Utgå istället från att det finns massor med sätt att bli mer effektiv och få fler saker gjorda. Här är våra favoriter:

Pomodoro-tekniken – hjälper dig att tjäna mer pengar

Genom att justera våra arbetspass med Pomodoro-tekniken har vi blivit säkert 25 procent mer effektiva varje dag. Vill du också testa? Spana in den här länken där vi förklarar mer.

Läs mer: Så här fungerar Pomodoro-tekniken

Gör dagens två viktigaste först

Att bli mer effektiv är ju bra, men att verkligen få saker att hända kräver att du också gör rätt saker. Identifiera varje dag vilka två aktiviteter (som var och en tar max 60 minuter) som skulle göra störst skillnad för ditt företag.

Börja sedan dagen med att göra just de två uppgifterna – innan du sätter på mobilen, notiser och mail. Vi utlovar underverk med denna teknik.

Steg 4: Bli av med alla distraktioner

Om du verkligen vill levla dig själv och dina medarbetare i höst (och dessutom tjäna mer pengar) – totalförbjud onödiga distraktioner. Här är de farligaste:

  • Pushnotiser på datorn och i mobilen (stäng av helt!)
  • Ständig koll av mailen (gå ner till en gång per dag)
  • Kontorslandskap (enkel lösning: när du har hörlurarna på, vill du inte bli störd)
  • Sociala medier-flöden (inte okej under arbetsdagen, skaffa en app som låser dem)
  • Nyhetsflöden (se ovan, lås dem under arbetstid)

Steg 5: Tjäna mer pengar med nollbudgetering

Ahh, vårt favoritverktyg. Nollbudgetering går ut på att du tar din resultaträkning (eller budget) och skapar en ny kolumn längst till höger. Sedan följer du följande steg:

  1. För varje post, fundera på följande fråga: Hur skulle den här posten kunna bli noll?
  2. Om ni inte kommer ner till 0, spåna idéer för hur posten kan minska ordentligt genom smarta lösningar.
  3. Summera ihop de nya ”siffrorna” och se hur mycket pengar ni potentiellt har sparat. 10 procent? 25 procent?

Detta är verkligen värt en timme i kvartalet. Testa du också!

Läs mer: Här lär vi dig hur nollbudgetering fungerar