Företagets ekonomi och bokföring och ekorrhjulet

Ta dig ur ekorrhjulet – så här gör du

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 6 april, 2021
Publicerades: 8 april, 2021
Foto av: AdobeStock

Lever du ditt drömliv och livet på dina villkor? Om inte, är det stor chans att du sitter fast i ekorrhjulet. Men hur tar man sig därifrån? Här får du hjälp att släppa sargen och bygga livet på nytt.

Nu ska vi bli vi lite allvarliga och prata om något som får många av oss att må sämre, och som definitivt inte hjälper oss att skapa drömlivet. Vi ska prata om ekorrhjulet, men framförallt hur du tar dig ur ekorrhjulet och skapar livet på dina villkor. 

Har du någon gång sagt att du inte har tid? Att tiden inte räcker till?

Många av oss stressar från morgon till kväll och hinner ändå inte med allt vi vill göra. Vi har skyhöga krav på oss själva, vi upplever att samhället ställer krav och att tempot bara ökar. Vi tillbringar den största delen av våra liv på vårt jobb eller i vårt företag och om vi ska vara ärliga – våra relationer, både med oss själva och andra, blir lidande. 

Vet du vad du ångrar mest på din dödsbädd?

Du har säkert hört det förut men det tåls att upprepas hur många gånger som helst, eftersom vi tydligen inte har fattat. Vet du vad de flesta människor ångrar mest när de ligger på dödsbädden? Ja, inte är det att de jobbade för lite. Nej, det är just att de spenderade för mycket tid på jobbet och för lite tid med dem de älskar. 

Vi lever ständigt i stressen att prestera, att hela tiden vara på topp, att springa mellan möten, hämtningar på förskolan, parmiddagar, matlagning, handling och någonstans däremellan hitta tid för sig själv, för återhämtning och träning. 

Det dåliga samvetet att inte räcka till för sig själv, för din partner och för dina barn kan i värsta fall leda till skilsmässa, sjukdomar och ett psykiskt lidande. Vi lever med förutfattade meningar om hur livet ”ska vara” och ifrågasätter sällan hur vi lever eftersom alla runt omkring oss lever i princip likadant.

Läs också: Bli 40 % mer effektiv med fyra enkla verktyg

Blev företaget vägen ur ekorrhjulet – eller inte?

Kanske är det så att du har gått från att vara anställd till att starta eget företag – för att du ville få mer tid, mer pengar och för att bli lycklig och ta kontroll över ditt eget liv. Blev det som du hade tänkt dig? Eller jobbar du mer än tidigare? Tar företaget all din tid och energi? Tjänar du mindre pengar än du gjorde innan samtidigt som du tar en betydligt högre risk som företagare än som anställd?

Det här är vad vi kallar för företagarens ekorrhjul. Du vill leva livet på dina villkor – det var ju därför du startade företaget – men det blev inte så. Vi möter dagligen företagare som har gått i fällan och börjat tro på fel värderingar. För visst har du också hört de här klassikerna:

 • Den som jobbar hårdaste vinner. 
 • Alla företagare jobbar över 60 timmar i veckan. 
 • Du ska vara på kontoret först och gå hem sist. 
 • Och har du precis som vi fått frågan kanske 100 gånger: Aha, är du företagare, då jobbar du mycket va?

Tänk om du kunde skapa ett liv där du själv sitter i förarsätet. Där du bestämmer över din egen tid och vad du vill göra med den. Ett liv fyllt av livskvalitet istället för ett slentrianmässigt liv där du inte stannar upp och ifrågasätter vad som faktiskt är viktigt och vad som skapar värde i ditt liv.

Vad skapar värde i ditt liv?

För att få mer tid behöver vi ändra på saker. Vi behöver ta reda på vad som skapar värde och vad som inte tillför något värde i våra liv. Och vi behöver ställa oss själva rätt frågor. Det är dina frågor som avgör hur väl du lyckas med såväl företaget som livet.

 • Skulle mitt företag kunna fungera lika bra utan mig?
 • Skulle jag kunna vara borta en vecka? En månad? Ett år? Och det skulle kunna fungera lika bra?

Använd livshjulet för att hitta din väg

Det är här verktyget livshjulet kommer in. Om du inte har läst artikeln om Livshjulet och lyssnat på poddavsnittet om Livshjulet rekommenderar vi att du gör det först

Det är en bra idé att börja med att ha koll på hur ditt liv ser ut i dag, vilka prioriteringar du faktiskt gör, vad som äter din tid och energi och framförallt – hur du vill att ditt liv ska se ut. För att lyckas med det använder du Livsjulet.

Lyssna på poddavsnittet om ekorrhjulet här

Lyssna på avsnittet direkt här nedanför eller ladda ned det på din favoritplattform. Det gör du här – välj mellan Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Tips! Prenumerera på Starta Eget-podden för att inte missa något avsnitt!

3 ovanor som får dig att fastna i ekorrhjulet

Men tillbaka till ekorrhjulet. Vi ska gå igenom tre ovanor som många företagare hamnar i, och varför det är så viktigt att du undviker dem. 

Ovana 1: Att jobba för mycket

Det här är den kanske starkaste av de sanningar många av oss har om företagande. Vi förväntas jobba 50, 60 eller kanske 80 timmar i veckan. För dig som köpt detta synsätt rakt av, finns det några relevanta frågor att ställa.

 • Är mina många arbetstimmar bäst för mig, eller är det bara bäst för företaget?
 • Bygger jag mitt drömliv, eller bygger jag bara företaget?
 • Vill jag springa ett maratonlopp eller ett 100-meterslopp?
 • Mår jag bra av att jobba så här mycket?
 • Får jag verkligen något gjort alla dessa timmar?
 • Vad händer med företaget om jag blir sjuk, och jag inte kan jobba alls?

De flesta inser efter ett tag att ett företag som är beroende av deras 80 timmar, inte är ett bra företag. Visst kan vi jobba mycket i perioder, men att jobba 80 timmar i veckan över tid är receptet på dålig hälsa, dåliga relationer och dålig prestation.

Att jobba mycket är inte coolt. Att jobba smart och att skapa livet på dina villkor – det är coolt. 

Ovana 2: Att sova för lite

All forskning pekar på en och samma sak – vi behöver sova runt åtta timmar per natt. Och för att vara tydlig – det är inte samma sak som att ligga i sängen åtta timmar per natt. Vår erfarenhet är att nio timmar i sängen ger (i normalfallet) runt åtta timmars sömn. Hur många timmar i sängen har du?

Och hälso- och produktivitetsfördelarna med att sova runt åtta timmar per natt talar för sig själva:

 • Du får ett friskare hjärta
 • Du förbättrar din inlärningsförmåga
 • Du går lättare ned i vikt
 • Du blir på bättre humör
 • Du känner dig mindre stressad
 • Du förebygger skador
 • Du presterar bättre
 • Du blir snyggare
 • Du blir sällan sjuk

Ovana 3: Att göra allting själv

Om ditt företag ska ha en chans att växa behöver du snabbt lära dig att automatisera, effektivisera, delegera och ta bort. Tyvärr missar de flesta företagare denna insikt, och fortsätter jobba under devisen “det går snabbast och blir bäst när jag gör det själv”. Det är bästa receptet på att hamna i ekorrhjulet.

Och visst har du rätt – du kan ditt företag bäst och det går förmodligen snabbast. Men vad händer om du fortsätter att göra allting själv?

 • Ditt företag blir helt beroende av dig. Vad händer om du blir sjuk?
 • Du bygger inget värde i ditt företag
 • Dina eventuella medarbetare kommer inte att trivas

Trivs du med att jobba jämt och att företaget är helt beroende av dig? Var det så ditt företagarliv skulle bli? Om du alltid måste jobba 60 timmar i veckan, kanske det är något som är fel på ditt företag? Om du bygger det på rätt sätt, borde det väl fungera lika bra utan dig?

Så tar du dig ur ekorrhjulet

Så vad behöver vi göra för att sluta springa runt-runt i ekorrhjulet och faktiskt skapa livet så som vi vill ha det? Det finns självklart ingen quick fix, men vi på Driva Eget har ägnat många timmar åt att dels testa strategier själva, men framförallt läsa vad forskningen och världens experter säger.

Därefter har vi samlat alla verktyg och knep om hur andra framgångsrika människor faktiskt gör för att prestera bättre och slippa ekorrhjulet. Och vi vill gå igenom ett urval av dessa tips med dig.

Verktyg 1: Ställa livet på rad 

Det här är kanske den viktigaste strategien för att skapa ett liv fullt av äventyr, relationer och framgångsrika affärsprojekt  – att “ställa livet på rad”. Vår vän Charlie Söderberg brukar ofta prata om det. 

Principen är enkel: du vill åstadkomma massor i ditt liv. Äventyr. Relationer. Företag. De flesta gör dessa saker en i taget, och känner sig ständigt stressade och springer mellan de olika aktiviteterna i vardagen.

Men de som verkligen får saker att hända i livet, ställer alla mål på rad. Samtidigt som de bestiger Kilimanjaro, umgås de med sin älskade familj och affärsbekanta som blir nya kunder.  När du uppfyller på alla dina mål samtidigt, har du ställt livet på rad. 

Hänger du med? Låt os ta ett exempel till: Vi gör antagandet att du vill träna (men du hinner inte). Du vill också umgås med dina vänner (men du hinner inte). Och visst vill du vara ute i naturen oftare (men det finns ingen tid). Ställ livet på rad! Gör allting samtidigt!

Boka en stående tid med goda vänner, där ni springer en löprunda i skogen och bastar efter. Naturen får du på köpet. Och vill du addera överkurs, gör du samma sak med affärskontakter (för att skapa ny business).

Livet består av begränsat med tid. Och du vill åstadkomma massor med saker i ditt liv. Strategin då är att ställa livet på rad.

Om du vill uppnå flera olika saker, ställ dig frågan: hur kan jag närma mig flera mål samtidigt, genom att bara göra en enda sak?

Verktyg 2: Prioritera inte i ditt schema – schemalägg dina prioriteringar!

Gör du som de flesta – och prioriterar i ditt schema? Eller gör du som världens främsta entreprenörer – och schemalägger dina prioriteringar? Ditt liv är alltid fullt, och ingen människa har tid över. Den enda skillnaden är vad du bestämmer dig för att fylla din tid med. 

Vi går på kurser för att bli mer effektiva och läser böcker om produktivitet. Men gör vi ens rätt saker? Otroligt många människor går omkring och gör saker, de är aktiva, men de kommer inte en millimeter närmare sina mål. Hur effektiva de än är.

Nyckeln är att börja i rätt ände: innan du lägger in något annat i ditt schema, lägg in det som är absolut viktigast för att du ska nå dina drömmar och mål. Tid med familjen. Viktiga planeringsdagar om framtiden. Dejter med din älskade. Samtal med avgörande partners. Det som är viktigast. Allt det ska förmodligen in först (såklart beroende på hur dina drömmar ser ut).

Gör tvärtom mot alla andra för att ta dig ur ekorrhjulet

De flesta gör tvärtom. Det som påkallar mest uppmärksamhet, det som är viktigt och bråttom prioriteras in framför det som är långsiktigt avgörande. Det är bra kortsiktigt, men förödande på lång sikt. Du vet vad vi menar. Det “akuta” medarbetarsamtalet, mailet som måste svaras på eller den där kunden som bara måste få hjälp inom 10 sekunder.

Du blir snart en ständig problemlösare som inte orkar titta framåt och “vara på företaget, istället för i det”. Och det leder alltid till att du blir en småföretagare som byter tid mot pengar, istället för en entreprenör som bygger system som sköter sig själva.

Välj ut de 3-5 områden i ditt liv som är allra viktigast på lång sikt. Både privat och i ditt företag. Halvårsvis (innan kalendern fyllts) planerar du in all tid du vill ägna åt dessa områden, i din kalender. Det är helig tid och den får aldrig avbokas. Allt annat får samsas på den tid som blir över. Det innebär att du blir tvingad att automatisera. Delegera. Effektivisera. Ta bort. Vilket leder in oss på nästa punkt som heter just…

Verktyg 3: Ta bort, Automatisera, Delegera och Effektivisera

Dela in alla företagets uppgifter i dessa fyra delar. Vad kan vi ta bort? Vad kan vi automatisera med smart teknik? Vad klarar inte tekniken av än men som går att delegera? Och hur kan jag effektivisera det jag själv vill göra?

Huvudprincipen är att du aldrig personligen ska göra något som är en upprepad uppgift, det ska du delegera eller automatisera, för att få tid till det som är avgörande för din framtid – att utveckla dig själv och ditt företag.

Sammanfattning – så tar du dig ur ekorrhjulet

Det här var alla tips för den här gången och för att sammanfatta – det viktiga är att inte blanda ihop aktivitet med effektivitet. Bara för att vi gör saker, betyder det inte att vi får saker gjorda, eller att vi närmar oss våra mål och visioner. 

Vi vill även skicka med ett boktips till dig som vill lära dig ännu mer om hur vi tar oss ur ekorrhjulet. Vi pratar om boken ”4 timmars arbetsvecka” av Tim Ferriss. Har du inte läs den ännu, grattis! Du kommer att älska den. Går det att ha ett riktigt vasst företag och bara jobba 4 timmar i veckan? Eller låt oss göra det enklare, en dag i veckan? Vårt enkla svar på den frågan är – ja.

Och du! Missa inte hela serien om hur du bygger ditt drömliv i Starta Eget-podden. Prenumerera på den direkt, och även poå våra andra poddar Business Hacks och Ordinary People who do Badass Things.