Livshjulet Life Hacks

Livshjulet – ditt kanske viktigaste verktyg för framgång

Gustaf Oscarson

Publicerades: 24 mars, 2021
Foto av: AdobeStock

Hur får jag mina drömmar att gå i upplevelse? Hur hittar jag balans och mer tid samtidigt som jag tjänar pengar? Hur kombinerar jag företaget med alla mina andra intressen i livet? Det lär du dig med verktygen Livshjulet – och här berättar vi hur.

Många som startar företag gör det för att få bestämma över sitt eget liv, att få leva livet på sina egna villkor och för att få mer tid och mer pengar. Och ändå tror vi att du precis som vi har lätt att hamna i företagarens ekorrhjul och börjar tro på fel värderingar.

Det är lätt att hamna i tankar, mönster och sanningar om att starta och driva företag. Några av de vanligaste sanningarna är:

 • Jobba dygnet runt
 • Du kan aldrig ta semester
 • Du ska kämpa för varenda krona
 • Du ska alltid vara på kontoret först och gå hem sist
 • En företagare måste jobba 60 eller 80 timmar i veckan.

Det gör oss minst sagt stressade och många företagare kommer aldrig ur det här ekorrhjulet. Låter det lockande? Nej, tänkte väl det. I alla fall vi vantrivs när livet hamnar i obalans och när allt handlar om jobbet.

Vi vill ha tid för våra familj, våra vänner och allt annat spännande vi vill uppleva i livet.

Läs också: Bli extremt produktiv i 9 enkla steg

Livshjulet hjälper dig att skapa drömlivet

Men hur ser vi till att det faktiskt blir så? Hur undviker vi att hamna i företagarens ekorrhjul där vi springer runt och runt. Där tiden aldrig räcker till och där du tjänar mindre än du gjorde när du var anställd.

Vi vill inte vara bland de företagare som hamnar där. Några av våra anledningar till att starta företag för första gången var just att inte vara tvungen att gå till ett kontor, att jobba 8-17 varje dag och att behöva svara till en chef. Vi vill skapa livet på våra villkor. Vi vill ha mer tid och mer pengar samtidigt som vi driver företag. Och vi tror att det är fullt möjligt.

Och det finns verktyg som faktiskt hjälper oss att få en mer härligare vardag som företagare. Ett av dessa magiska verktyg är det så kallade ”Livshjulet” som vi ska gå igenom med dig här och nu.

Vilken är ditt livs vikigaste fråga?

Ibland hamnar vi i en slentrian där livet bara rullar på, där vardagen känns trist och där kalendern bokas upp utanför vår kontroll. Där varje dag känns som ett maratonlopp. Själva trivs vi inte när vi hamnar i obalans. Det är just precis då vi behöver ställa oss själva en otroligt viktig fråga:

Vad är den enskilt största saken jag skulle kunna ändra i mitt liv, i mitt företagarliv, som skulle kunna göra absolut störst skillnad?

Det är bara du som kan ha svaret på den frågan. Men för många av oss på Driva Eget var svaret ganska självklart. Vi är drömmare, vilket är fantastiskt på många vis. Men vi måste sluta leva i framtiden och hur underbart allt ska bli om 5, 10 eller 30 år när vi har alla de där pengarna. Eller när vi säljer företaget. Eller när vi har mer tid.

Den hårda sanningen är att du kommer inte att få mer tid sen. Du måste fokusera på att skapa förutsättningarna för ditt drömliv och hur du vill leva nu. Idag. PUNKT.

Du måste bygga ett liv som är fantastiskt redan idag och varje dag. Varför sitta och vänta på drömlivet?

Tips! Lyssna på poddavsnittet om Livshjulet här

Vad är viktigast i livshjulet i ditt liv?

När vi har fått den insikten kan vi börja fokusera på vad som faktiskt är viktigt i våra liv. Det här är självklart olika för oss alla. Och det är här Livshjulet kommer in som en räddare i nöden. Det förtydligar hur vårt fokus ser ut i dag och framförallt, hur vi vill att vårt fokus ska se ut för att skapa vårt drömliv.

Vi tar inte credden för det här verktyget utan det är influerat av ett verktyg som används av många framgångsrika entreprenörer. Första gången vi stötte på det var under en utbildning i London med självhjälpsgurun Tony Robbins. Om du inte vet vem det är rekommenderar vi dig att googla direkt. Han är en av världens absolut främsta experter inom personlig utveckling och en av våra favoriter.

Om du inte redan har gjort det, rekommenderar vi dig att ta fram det där pappret och pennan och börjar skriva ner det som dyker upp i huvudet när vi berättar om verktyget. För det första du ska göra när du skapar ditt livshjul är att identifiera åtta olika områden som är viktiga för just dig i livet.

Livsjulet – förslag på områden

Här kommer några förslag som du kan använda och kopiera rakt av till livshjulet för att komma igång.

1. Ditt inre

Hur mår du? Hur är det med ditt mindset, självförtroende, självkänsla, lugn, värderingar, feeling för livet.

2. Ditt yttre

Hur ser du ut? Hur fungerar din kropp, din look, glittrar dina ögon, hur hälsosam är du? Hinner du träna så mycket som du vill?

3. Dina relationer

Har du tid att umgås med din partner, din familj, hinner du träffa dina vänner?

4. Dina äventyr

Om du älskar att resa, uppleva nya kulturer och träffa nya människor, har du tid till det? Utmanar jag mig själv? Är livet ett äventyr? Eller som farbror Melker i Saltkråkan sa; jag känner livet i mig – gör du det?

5. Din påverkan

Gör du skillnad i världen? Hur kan du hjälpa andra människor att lyckas? Det du gör i ditt liv, påverkar det andra människor i rätt riktning?

6. Ditt företag

Hur går det? Tjänar du pengar? Är det kul? Går det som du vill eller gör du det bara för att du alltid har gjort samma sak? Kan du säga att det här är det du verkligen vill göra i ditt liv?

7. Din omgivning

Vilka människor omger du dig med? Vilka umgås du med? Umgås du med människor som ger dig energi eller som tar energi? Umgås du med människor som hjälper dig att ta dig ditt du vill? Har du en mentor?

8. Din ekonomi

Pengar är viktigt. Det är vår ekonomi som ger oss förutsättningen för att faktiskt kunna skapa livet på våra villkor. Är du på väg att skapa de ekonomiska förutsättningarna du behöver för ditt drömliv? Eller jobbar du enbart för att vara kung i baren den 25:e när lönen kommer på kontot eller för att byta din tid mot pengar?

Livshjulet

Börja jobba med livshjulet i ditt liv

Det här var åtta områden som vi har identifierat som viktiga i våra liv. Vilka delar är viktigaste i ditt? Nu är det dags för dig att skapa ditt livshjul.

 1. Börja med att rita en cirkel med till exempel åtta tårtbitar, det kan vara fler och det kan vara färre för just dig. I respektive tårtbit skriver du ner delar i ditt liv som är viktiga för dig. Ta gärna inspiration av de åtta delarna jag nyss nämnde.
 2. Sätt sedan en målbild, en siffra på en skala från ett till tio, på varje enskild del. Om allt var tipptopp, 10 av 10, hur skulle det vara då? Ta en kategori i taget, till exempel äventyr. Om du fick uppleva alla de äventyr du drömmer om hur skulle det vara då?
 3. Sedan markerar du var du är idag – ditt nuläge – i relation till ditt drömläge. Om drömläget är 10 – var befinner du dig just nu? Fortsätt sedan att göra likadant och placera in nuläget på en skala ett till tio på samtliga delar i ditt liv.

Grattis! Du har nu skapat ditt allra första livshjul. Det är såhär ditt nuläge ser ut i relation till ditt drömläge.

Lyssna här: Verktygen för en starkare vardag som företagare – med Johannes Hansen

Sätt målen för resten av ditt liv

Det är nu det spännande arbetet börjar. När du tittar på ditt livshjul – har du balans mellan de olika delarna? Väldigt många av oss företagare upptäcker att vi har mest fokus på företaget och har nedprioriterat många andra områden. Och hur bra företaget än går känner vi ändå inte att det är tillräckligt.

För att skapa livet på våra egna villkor behöver vi hitta en balans mellan allt som är viktigt i livet.

 • Är det värt att lyckas med företaget om relationerna blir sämre?
 • Är det vettigt att stressa och springa mellan möten om kroppen och hälsan inte hänger med?
 • Är det vettigt att spendera 14 timmar på kontoret och kanske bara två timmar med dem du älskar?

Många företagare säger att det är såhär det ska vara att driva företag. Att tiden inte räcker till, att du måste prioritera bort och att du måste gå all in på företaget för att lyckas. Vi vet att vi inte trivs med det och vi är inte så säkra på att du gör det heller.

Det är många tankar och frågor som kommer upp när vi gör våra livshjul och vi får svart på vitt hur vi faktiskt prioriterar i våra liv. Svaren är ju egentligen alltid självklara. Frågan är om du ställt rätt frågor tidigare?

Livshjulet för din framtid

Så tillbaka till ditt livshjul och hur det kan hjälpa dig att uppnå ditt drömliv som företagare. Vi repeterar kortfattat hur Livshjulet fungerar:

 • 1. Skriv ner vilka delar i ditt liv som är viktiga för dig
 • Gradera delarna från 1 till 10 – om det skulle vara tipptopp i just den delen, hur skulle det se ut då?
 • Och steg tre, var på en skala 1 till 10 befinner du dig idag på respektive del?

Och du, Livshjulet är inte något du skapar en gång och sedan glömmer bort. Det är ett levande hjul som du kan följa upp regelbundet för att se hur du har förflyttat dig i graderingarna för varje område.

Vilket steg behöver du ta just nu för att komma till nästa nivå? Jobba allra mest med de områden där du graderar dig själv lägst (men som fortfarande är viktiga för dig). Det är där du har störst förbättringspotential och där kan du hitta en snabb och stark utveckling till ditt drömliv.

Läs också: Morgontrött? Så kommer du upp klockan fem och gillar det