Coronagåva

Sista chansen till skattefri coronagåva – här är reglerna

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 21 december, 2020
Publicerades: 15 december, 2020
Foto av: GettyImages

2020 har ditt företag möjlighet att ge en extra, skattefri coronagåva till dina anställda till ett värde av 1 000 kronor. Detta kan vara extra bra inför jul. Här går vi igenom reglerna för skattefri coronagåva och andra möjligheter att ge julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till dina anställda.

Under 1 juni till 31 december 2020 finns en tillfälligt skattefrihet på gåvor från arbetsgivaren till den anställda. Detta gäller en s k coronagåva på ett värde upp till 1 000 kronor inklusive moms per anställd.

Detta gäller utöver de möjligheter till skattefria gåvor som finns sedan tidigare, vilket innefattar julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor (läs mer om dem nedan).

Läs också: Minska företagets kostnader snabbt – här är 5 sätt

Vilka regler gäller för en coronagåva?

Inför jul kan du kombinera julgåvan med en coronagåva och ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 1 450 kronor inklusive moms.

Det här behöver du tänka på när det gäller coronagåva

  • Om beloppet överstiger maxgränsen, blir gåvan skattepliktig från första kronan
  • Du kan ge dig själv en coronagåva om du är anställd i ditt eget aktiebolag
  • Reglerna för coronagåva gäller endast till 31 december 2020, och kan som sagt kombineras med ordinarie belopp för jugåva.
  • Gåvor som lämnas i pengar är inte skattefria. Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.

Vilka regler gäller för julgåvor, minnesgåvor och jubilemumsgåvor?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är i normalfallet skattepliktiga. Det finns ett antal undantag. Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor som du får av din arbetsgivare är i regel skattefria.

Detta gäller så länge gåvans marknadsvärde inte överstiger det skattepliktiga beloppet.

Tänk på! Om värdet på gåvan överstiger maxbeloppet är gåvan skattepliktig från första kronan.

Beloppsgränser för julgåva, minnesgåva och jubileumsgåva

  • Julgåva skattefri för den anställde om värdet inte överstiger 450 kr (inklusive moms).
  • Jubileumsgåva – med detta menas en gåva till en anställd i samband med att företaget firar jubileum, till exempel 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Skattefri för den anställde om värdet inte överstiger 1 350 kr (inklusive moms)
  • Minnesgåva – med detta menas en gåva till en anställd som uppnåt en viss ålder (jämna födelsedagar från 50 år och uppåt) eller jobbat i företaget ett visst antal år (minst 20 år) när anställningen upphör. Gåvan är skattefri om värdet inte överstiger 15 000 kr (inklusive moms) och du inte får den mer än vid ett tillfälle utöver när anställningen upphör. Som varaktigt anställd räknas du om din sammanlagda anställningstid är minst sex år.

Vad gäller vid gåvor till ideell organisation?

Om den anställde ber företaget att skänka pengar till en ideell organisation istället för att få en julgåva, så ska den anställde beskattas för gåvans värde som lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.

Om företaget självt bestämmer att skänka pengar istället för att ge julgåvor, beskattas inte den anställde för den gåvan.

Så kanske årets coronagåva + julgåva ska gå till en ideell organisation som företaget bestämmer?

Läs mer: Här är 12 vanliga skattefria förmåner