Populärast sociala medier 2021: Årets största och årets flopp

Josefin Wallin

Uppdaterades: 2 december, 2021
Publicerades: 3 december, 2021
Foto av: Adobe Stock

Vilka sociala medier gick hem 2021? Här hittar du en sammanfattning över de största och mest använda sociala plattformerna – liksom årets flopp.

Svenskarna och internet är en rapport som vid årets slut sammanställer hur svenskarna rör sig på internet och i sociala medier. Tack vare denna kan du få en överblick över vilka plattformar som är störst, var en viss målgrupp rör sig och annat intressant. Vi gör också det hela ännu enklare för dig genom att sammanfatta det allra viktigaste.

Vill du läsa rapporten i sin helhet? Svenskarna och internet

Sociala medier som använts mest under året

 1. YouTube
 2. Facebook
 3. Instagram
 4. Snapchat
 5. LinkedIn

Sociala medier vi använder dagligen

 1. Facebook
 2. Instagram
 3. YouTube
 4. Snapchat
 5. Tiktok

De största plattformarna som använts under året

1.Youtube

På första plats av de mest använda sociala medierna under 2021 är Youtube. Även om det är Facebook som är störst sett till det dagliga användandet. Hela 8 av 10 internetanvändare har använt Youtube under det senaste året.

Vad använder vi Youtube till? Främst ser vi att Youtube används för nöjes skull, men det finns någonting som utmärker sig. Det är omfattningen av instruktionsvideos som konsumeras här. För på andra plats efter kategorin ”nöje” kommer just ”att titta på instruktionsvideos”. Har du en business där det är möjligt att ta fram instruktionsfilmer? Grattis, det tycks konsumenten gilla. Utöver det så lyssnar man på musik, deltar i föreläsningar och konsumerar nyheter med mera.

 • Vad gör vi här? Nöje för de yngre – musik för de äldre.
 • 00-talister och 90-talisterna dominerar på Youtube, tätt följt av 80-talisterna.
 • 00-talisterna är de som i störst utsträckning använder Youtube dagligen.

2. Facebook

Facebook håller fortfarande fanan i topp när det kommer till den plattform där vi rör oss mest dagligen. 90-talisterna är den målgrupp som dominerar här och i övrigt ser vi att hela 58 % av internetanvändarna dagligen använder Facebook.

 • 7 av 10 internetanvändare över 8 år har använt Facebook det senaste året – och mer än hälften har använt Facebook dagligen.
 • 70-, 80- och 90-talisterna: Här är 2 av 3 på Facebook varje dag.
 • 00-talister och 10-talister är inte lika intresserade av Facebook.
 • Vi använder mycket av Facebooks andra tjänster såsom Marketplace och Messenger.

3. Instagram

Även här ser vi att 90-talisterna dominerar, liksom på Facebook, tätt följt av 80-talisterna och 00-talisterna. Här är det själva flödet som man tittar på mest. Därefter följer Stories som användarnas favorit, som ungefär 50 % också tittar på. Därefter i popularitet följer att titta på IGTV – och Instagram shopping använder ynka 2 %.

 • 2 av 3 hänger här – och nästan hälften har använt Instagram dagligen.
 • 2 av 10 ser på IGTV.
 • Kvinnor dominerar på Instagram, främst när det kommer till Stories.
 • Användarna tittar mest i flödet, därefter funktioner såsom Stories och IGTV.
Sociala medier 2021

Trender i sociala medier 2021

Utöver de tre största plattformarna kan man se att 4 av 10 har använt Snapchat det senaste året där 00-talisterna och 90-talisterna solklart dominerar. Tiktok ligger också med i toppen där 2 av 10 har använt Tiktok det senaste året. Här rör sig till största delen en målgrupp född på 2000-talet och då främst 00-talisterna. Tiktok är med andra ord en viktig kanal för unga. Twitch ligger också med i trenden med 1 av 10 som använder plattformen. Twitch är en tjänst där man kan livesända datorspel och chatta. Att 00-talisterna är den målgrupp som dominerar här är med andra ord föga förvånande.

Här hänger vi också

 • Twitter – 2 av 10 har använt Twitter det senaste året och 90-talisterna allra mest.
 • Pinterest – 2 av 10 har använt Pinterest det senaste året och 90-, 80- och 00-talisterna dominerar. Här är det också kvinnor som är mest frekventa.
 • Reddit – Var 7:e internetanvändare har använt Reddit under året som gått. Enbart några få procent har använt tjänsten dagligen och 90-talisterna följt av 00-talisterna och därefter 80-talisterna har använt Reddit allra mest.
 • Flashback och Familjeliv – 24 % respektive 6 % har använt dessa öppna diskussionsforum, vilka båda domineras av 80-talisterna.
 • Clubhouse och Houseparty – ”Digital hangouts” har använts av 2 % av internetanvändarna under året.
 • Linkedin – 4 av 10 som arbetar hänger här. Här dominerar en målgrupp av stadsbor, högskoleutbildade, höginkomsthushåll, privat sektor, tjänstemän och personer som arbetat hemifrån. Här kan vi se att pandemin har gynnat plattformen då många som jobbat hemifrån har använt tjänsten.

Vad trendar inte?

Favoriten Snapchat har tappat i popularitet igen och ”digital hangouts” blev inte den raket man hoppats på. 2 % uppger sig använt Clubhouse och Houseparty det senaste året. Båda är så kallade ”digital hangouts” där man kan umgås digitalt med fler vänner. Här är det framförallt de yngre som dominerar i användandet. Houseparty har inte varit den trend man hoppats på, vilket också innebär att den nu under hösten 2021 lagts ner. Upp som en raket, ner som en pannkaka?

Trender i sociala medier 2022?

Det är bra att hålla koll på trender inom de sociala medierna men de förändras snabbt. Facebooks grundare hävdar att vi nu är i början på nästa kapitel inom internet, ett kapitel som med hjälp av VR och 3D gör digitala möten mer verklighetstrogna. För att möta den digitala utveckling som sker byter nu bolaget namn till att bli mer av ett metauniversum: Facebook byter namn – bolaget blir ett metaversum.

Vilka sociala medier bör du som företagare satsa på?

Tack vare analysen över hur svenskarna använder sociala medier 2021 kan vi rikta vår närvaro och marknadsföring mot plattformar där våra kunder faktiskt rör sig. Har du en mycket ung målgrupp kan Tiktok vara en utmärkt kanal, medan Facebook då fungerar sämre. Har du däremot en äldre målgrupp? Då är kanske Instagram att föredra framför Snapchat. Blir din målgrupp hjälpt av instruktionsvideos kan du nå framgång via Youtube. Att strategiskt välja vilka plattformar du bör satsa på utifrån vart din målgrupp finns – är en förutsättning för att undvika att kasta både tid, kraft men framförallt pengar i sjön.

Vill du bli vass på sociala medier 2022?

Läs också: Filips 10 bästa tips om sociala medier-kanaler och försäljning