Filips 10 bästa tips om sociala medier-kanaler och försäljning

Josefin Wallin

Uppdaterades: 18 november, 2021
Publicerades: 19 november, 2021

Entreprenören Filip Ljungberg delar sina 10 bästa tips om hur du ökar din försäljning och får fler kunder genom rätt sociala medier-kanaler, verktyg och mindset.

Filip Ljungberg är entreprenören som föreläser, spelar in poddar, och inte minst, har stenkoll på sociala medier. Till Driva Eget delar han med sig av sina 10 bästa tips om sociala medier-kanaler, försäljning och vikten av att ha roligt.

– De flesta skulle nog förklara mig som en kille med mycket energi som bara ser möjligheter. Och visst är det så. Efter 12 år som entreprenör har jag lärt mig en sak: Gör det du tycker är roligt! Allt jag gör är utifrån glädje. Jag älskar att ta action som ger resultat. Jag vill göra det med kvalitet och kärlek, oavsett projekt och idé.

Filips 5 bästa tips om sociala medier-kanaler och försäljning
Filip är entreprenören med stenkoll på sociala medier-kanaler. Foto: Filip Ljungberg

1. Hitta ditt ”varför”

Vi har aldrig blivit tränade att definiera vårt ”varför,” vår drivkraft. Vi tror att vi blir mer motiverade av allt vi ser runt omkring oss, men den verkliga motivationen sitter inom dig. Du är den som behöver motivera dig själv, genomföra och hålla ut. Ju klarare och tydligare ditt ”varför” är, desto enklare blir det att hitta tillbaka när du tappar motivationen. För det händer. Vad är ditt ”varför”?

2. Fokusera på det du tycker är roligt

Ibland tänker vi för mycket på vad alla andra gör: ”Hen är så bra på att prata”, ”hen är så bra på att skriva”, ”hen är så bra på att filma” eller ”hen är så bra på att ta bilder”. Gör det enkelt för dig och fokusera på det du tycker är ROLIGT. Ta hjälp för det andra som du inte ska lägga tid på. Det viktigaste är att du kommer igång! Vad tycker du är roligast?

3. Vad är du egentligen bra på och tycker är roligt?

Allt handlar om svaret på fråga nummer två. Vad är du egentligen bra på – och vad tycker du är roligt? Anledningen till varför det är så viktigt att ha roligt, är att du ska orka hela vägen. Många stannar, tittar på hur alla andra har det, hur det går för dem och försöker istället kopiera deras sätt att marknadsföra sig. Gör det INTE.

Du är unik som person och ingen kan kopiera ditt uttryck, varken i skrift, video eller tal. Använd det som är unikt med dig, för det är det vi alla människor letar efter. Inte efter ytterligare en copycat.

4. Alla nybörjare i början!

Du har hört det innan, men det är en så stor del av grunden för att lyckas. Vi behöver förstå våra bra och dåliga vanor. Detta är extremt viktigt när vi exempelvis möter motstånd. Glöm inte att vad vi än börjar med, så är vi alla nybörjare i början! Första filmen, blogginlägget eller samtalet.

 • Fokusera på det positiva, vad du är bra på, istället för tvärtom. Ge dig själv beröm! Tänk tillbaka på de gånger du har lyckats. För det har du.
 • Sluta älta och se upp för att se dig själv som ett offer. Det är bara du som kan förändra dig.
 • Var observant på negativa tankar. Testa om du kan ersätta dem med positiva. Exempelvis) ”Jag har aldrig klarat det här innan, det kommer inte gå den här gången heller” kan istället låta ”Många före mig har klarat det här och jag vet att jag har allt som krävs nu”.
 • Öva din uthållighet. Föreställ dig en seglare som justerar rodret lite, lite, lite. Det märks inte ens. Inte då. Men vänta några timmar så får du se, att det lilla hade stor betydelse för att segelbåten skulle nå hamn.
 • Kom ihåg att det är träning det handlar om. Mental träning. Precis som med fysisk träning räcker det inte med ett pass. Ditt mindset behöver också regelbundet motion!

5. Förstå plattformarna – våra sociala medier-kanaler

Facebook

Facebook är platsen du idag behöver betala för att få spridning på ditt material. Fördelen med Facebook är att din reklam kan bli specifikt riktad.

TikTok

TikTok är den absolut BÄSTA plattformen för att få gratis spridning på ditt material. Just nu bör ALLA lägga 100 % fokus på att lägga upp 1-4 videos om dagen.

Linkedin

Linkedin har växt otroligt snabbt och idag är det så mycket mer än bara jobbsökningar – det har blivit mer en social plattform. Den organiska spridningen här är hög och bör prioriteras. Bild + text är väldigt bra att använda.

Instagram

Instagram har gått ner under en viss tid där intresset minskat – men med funktionen Reels, likt TikTok, kan du få den organiska reachen som du letat efter. Betald marknadsföring fungerar väldigt bra, speciellt Story just nu.

Youtube

Youtube, Google fast för videos. Här lägger du upp dina ”Hur du löser problem”, ”Topp 10 tips” och utbildningar.

Twitter

Twitter är fortfarande en bra plattform för snabb kommunikation. För att sprida material och marknadsföring hade jag inte lagt tid här – mer än att ha en kommunikation och reposta från TikTok som exempel.

Pinterest

Pinterest, en bra kombination med SEO och länkning från din webbplats. Har du mycket bilder på produkter och inspiration är detta en mycket bra plats att fokusera på.

Spotify

Spotify, de flesta poddarna läggs idag på Apple, Android och Spotify. De är dock på hugget och satsar mycket på utveckling – så här hade jag lagt mer tid på att marknadsföra mitt material av den formen.

Tips: Program som kan hjälpa dig framåt i innehållsproduktionen för dina sociala medier-kanaler:
Canva: En fantastisk tjänst där du kan skapa material till alla dina olika plattformar. Jag själv använder det dagligen och det finns både som gratisversion och pro.
Videoleap: Är det bästa redigeringsverktyget för din telefon. Kostar en summa men är fantastiskt enkelt att använda.

6. Struktur

Struktur är A och O om du ska lyckas med ditt varumärke. Här är några enkla appar/verktyg som du kan använda gratis för att komma igång:

 • Trello: Strukturprogram online.
 • Asana: Strukturprogram online.
 • Later: Posta bilder + filmer på dina sociala medier.
 • Google Drive: Sparar alla dina filer i molnet.
 • Milannote: App för brainstorming och projekt. Jag använder denna för mina photoshoots.
 • Monday: Strukturprogram online (inte kostnadsfritt).
 • Vaam: Skicka videomeddelanden online – perfekt för sälj och presentationer (inte kostnadsfritt).

7. När du väl är igång

 1. Engagemang – gilla det du gör! Du måste vara engagerad och verkligen brinna för det du gör. Kan du säga att du älskar det du gör, är du i mål på denna punkten.
 2. Driv och fokus. Du måste våga vara framåt som person och ta nya kontakter. Fokusera på det mål du arbetar mot och var noggrann. Lämna inget åt slumpen!
 3. Var ekonomisk. Se alltid till att använda dina pengar på ett klokt sätt. Det kostar att lyckas – förmodligen mer än du tror, så var noggrann här.
 4. Ge inte upp! För att lyckas med din sak måste du vara envis! Med tålamod och uthållighet kommer du långt. Är du tillräckligt envis kan du lyckas med allt.
 5. Tänk utanför boxen – var innovativ. Våga fundera och tänka annorlunda. Det gör att du får ett försprång gentemot dina konkurrenter. Ställ dig själv frågan: Hur kan jag göra denna affären ännu bättre för kunden, även om hen redan är nöjd? Tänk större, nytt och våga testa.

8. Sätt en strategi

Att gasa på utan att ha någon form av strategi kan göra att du slösar bort din tid ordentligt. Tro mig, jag har skjutit 1 000 pilar åt olika håll, utan att sätta en verklig strategi. Detta innebär inte att du måste ha en perfekt plan, men du behöver veta vissa grunder för att lägga en plan som är lätt att följa.

Strategi för dina sociala medier-kanaler:

 • Vilka vill du nå ut till?
 • Vad är det för värde du vill ge till dina följare?
 • Mål med dina sociala medier?

9. Planen på ett A4

Ta fram ett A4 papper och gör plats för fyra kolumner, där du besvarar följande frågor.

 • Dina nyckelaktiviteter: Vad behöver du kontinuerligt genomföra för att nå målet?
 • Dina erbjudanden: Vad erbjuder du som gör dig till en attraktiv spelare på marknaden?
 • Din inkomst: Var och hur skapar du era intäkter?
 • Dina utgifter: Var satsar du kapital för att uppnå era mål?

10. Dags att sälja!

När du fått en hel del följare på sociala medier, e-postadresser eller telefonnummer att ringa börjar det roliga. Nämligen att sälja din produkt eller tjänst. Det är många som är rädda för att bli avvisade och få ett nej – men om vi tänker efter så handlar det bara om siffror. Vissa kommer tycka om det, och andra inte, så är det bara. Det viktigaste är att visa passion för det du säljer.

Om du tror på din produkt eller tjänst, att den faktiskt ger värde, är det mer en rekommendation än ett sälj. Ett av mina råd är att alltid ha som vana att ge kunden mer än vad de förväntar sig. Riktigt nöjda kunder ger fler kunder genom rekommendationer, så är vi människor. Vi gillar att dela med oss av tips och bra lösningar. Se till att vara en av dem!

Tips till försäljningen

 • Ge mer värde än vad kunden förväntar sig.
 • Var tydlig med vad du säljer för något.
 • Var glad och alltid dig själv.

Summering av sociala medier-kanaler, mindset – och försäljning

 • Ha ett tydligt ”varför”.
 • Hitta vad du är bra på.
 • Välj inte alla plattformar – välj den som passar dig bäst.
 • Se till att vara strukturerad.
 • Sätt en strategi som du kan följa.
 • När du ändå gjort allt. Sälj!
 • Ha kul!

Kan du inte få nog av sociala medier-kanaler, inspirerande mindset, entreprenörer och att ha just roligt?

Då har vi samlat ett gäng spännande uppslag att både läsa och lyssna på. Hemligheterna till att hitta kunder i sociala medier? Hur säljer du mer i sociala medier? Hur ser svenskarnas nätvanor ut, egentligen?