Till huvudinnehållet

Kostnadsfritt digitalt event: Starta Eget 2026 – från idé till startklart bolag på 45 min. Läs mer

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Guider

Starta restaurang: Guide & kalkyl från erfaren krögare

7 april, 2015 Uppdaterades 18 december, 2024 10 minuters läsning
Drömmer du om att starta en egen liten krog? Eller har du redan en som du vill få bättre snurr på? Här visar en av Sveriges mest erfarna krögare, Pontus Frithiof, hur du gör för att lyckas med din restaurang.

Pontus Frithiof är bara 45 men ändå en av landets mest erfarna krögare. Redan som femtonåring hamnade han under Erik Lallerstedts skyddande vingar på restaurang Eriks i Gamla stan.

Läs ocksåvår guide till att starta café – som du hittar här!Han skickades på olika utbildningsresor, bland annat till krogar i Paris och Bryssel och till Leif Mannerström i Göteborg.

– Sedan kallade Erik hem mig till Stockholm och berättade att han tyckte att jag skulle köpa hans restaurang. Han presenterade en komplett plan, med finansiering och allt, säger Pontus.

Så han gjorde om Eriks till Pontus in the Green House (huset i Gamla stan var grönt) och senare öppnade han Pontus by the Sea.

Nu driver han flera restauranger i Stockholm.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.Driva Eget ställde nio frågor till Pontus Frithiof och ger dig svaren här:1) Hur ska man välja namn på sin krog? Ska man ta sitt eget?
Många krögare sätter sitt eget namnpå sin krog. Använder man sitt eget namn är det lättare att bli känd och som känd kan man påverka branschen. Kändisskapet gör att Pontus blir bjuden till TV-soffor och TV-kök och uppringd av journalister i allmänhet. Det är bra för affärerna.

Men det finns nackdelar också. En är att namnet kan vara svårt att sälja.
– Jag kan inte se att någon annan skulle driva verksamhet i mitt namn, säger Pontus.

Välj rätt namn till ditt företag – så gör du2) Hur ser administrationen ut som krögare?
Ekonomin kring en krog är ingen lätt sak. Antalet kvitton man ska hålla reda på är enormt. Alla kassorna ska räknas varje dag. Skattereglerna kring verksamheten och personalen är rigorösa. Till det har man att brottas med kontanthantering, en dyr sak numera.

Ovanpå det har de flesta krogar ett drickssystem, som krögaren måste hantera trots att dricksen egentligen är en uppgörelse mellan kunden och serveringspersonalen. Men genom att den som betalar med kort knappar in dricksen i kortläsaren måste krögaren räkna bort den och fördela bland personalen – och inte som lön.
– I andra länder ger man inte dricks i kortläsaren utan överlämnar den i kontanter direkt till servitören.

3) Hur är det med konkurrensen – är den schyst?
Restaurangbranschen är relativt hårt drabbad av svartjobb. Pontus hanterar det på olika sätt, bland annat genom att vara aktiv i branschfrågor och den vägen verka för en ”vit” marknad.

Han skulle också gärna se att kontanterna försvann helt och hållet. Det skulle minska kostnaderna för att hantera dem, försvåra svartjobbet och minska risken för att medarbetare förskingrar.

4) Är det många regler och föreskrifter att följa?
Ja, Men Pontus är i princip tillskyndare av dem – de gör att konkurrensen blir på lika villkor och många av reglerna gynnar restauranggästerna. Nyligen kom Livsme­delsverket med nya föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras. Det kräver en arbetsinsats från restaurangen men minskar risken för allergiker.

Som krögare får man också finna sig i att representanter för kommunens hälsomyndighet gör oannonserade besök, liksom Skatteverket.

5) Vilken är den största utmaningen med att driva restaurang?
– Att hitta och behålla personal. Det kanske råder arbetslöshet i Sverige men det märker jag inget av. Och jag kräver inte ens utbildad arbetskraft, jag är beredd att stå för utbildningen bara jag får tag i bra folk, säger Pontus.

Ändå är det svårt. Den personal som finns lockas ofta över till andra krogar med bättre betalt och andra arbetstider. Varför det är så här kan Pontus inte svara på. Och han ser ingen omedelbar lösning.
– Det jag kan göra är att behandla alla med respekt. Det handlar om att se till att personalrummen är trevliga, att det finns kläder till alla, att servera bra personalmat (inte alls självklart i krogbranschen) och att verka för bättre jämställdhet.

Läs mer om personal och att anställa här6) Hur ska man tänka när man väljer lokal?
– Märkligt nog finns det gott om fas­tighetsägare som är beredda att hyra ut till krögare. Många av dem är också villiga att lägga ner de pengar som krävs för att bygga om och installera fettavskiljare, ventilation, svartplåtskanal och allt annat som krävs för att minska brandrisken och skona miljön. Men självklart blir hyran därefter. Det är en förhandlingsfråga, säger Pontus.

Bäst blir det om man hittar en lokal i ett kontorshus eller annan typ av fastighet som inte är bostadshus.
– Det finns alltid minst en boende som blir störd och det räcker för att man ska få stora problem. Så det avråder jag ifrån, säger Pontus Frithiof.

7) Hur viktigt är det att ha flera delverksamheter?
Pontus gillar att ha många ben att stå på. Det minskar riskerna och ger andrum att styra upp delverksamheter som inte går så bra. Han har själv startat och lagt ner många idéer genom åren.

Exempel: Han inrättade en skaldjursbar på Pontus! på Brunnsgatan. Av orsaker som inte gick att påverka blev skaldjursbaren ingen succé.  Det gällde att snabbt tänka om, något som ledde fram till Pocket, som visat sig gå desto bättre. Ett starkt bistrokoncept som står för sig självt.

Läs också: Hon har fem verksamheter – i en butik8) Hur hittar man bra bollplank?
Pontus Frithiof är entreprenör men ingen solospelare. Han betonar vikten av att ha bra folk omkring sig: anställda, mentorer och allmänna bollplank.

Han har fortfarande tät kontakt med Erik Lallerstedt och finansmannen Sven Hagströmer äger 33 procent i två av Pontus företag. Han har också flera nyckelpersoner bland medarbetarna.

9) När slutar man göra misstag?
Förmodligen aldrig – det kan alla erfarna företagare vittna om, oavsett bransch.
– Matsalen på Brunnsgatan är inrymd i en källarlokal och jag borde ha tänkt på att det kan vara svårt att locka gäster under sommarmånaderna. Det gör det tuffare att få ekonomin att gå ihop under den perioden men sett över hela året har vi hittills ändå fått ordning på det.

 5 misstag entreprenörer görHär är Pontus 5 råd för att lyckas:1. Ta hjälp med ekonomin
Ta hem ekonomifunktionen så fort du har råd att anställa en person för att sköta den. Se till att personen även fungerar som controller och arbetar proaktivt med ekonomin.

2. Bli en attraktiv arbetsgivare
Ditt största problem blir att skaffa personal. Ansträng dig för att skapa en attraktiv arbetsplats.

3. Välj personalen noga
Du måste kunna lita på dem och du behöver dem som bollplank.

4. Kill your darlings
Var snabb med att lägga ner delverksamheter som inte är lönsamma. Men tänk också på det klassiska citatet ”if it ain’t broke – don’t fix it”.

5. Hitta mentorer
Skaffa dig bra mentorer och externa styrelseledamöter.

Drömmer du om en egen krog? Här är en konkret startguide:1) Skaffa lokal
Gå runt i intressanta områden, ta kontakt med fastighetsvärdar och berätta om dina planer. Kolla även på Blocket och på exempelvislokalguiden.se. Var beredd på att boende kommer att protestera. Försök undvika bostadshus, satsa hellre på en lokal som ligger i ett kontorshus.

2) Välj inriktning
Vilken typ av mat vill du servera? Ska du laga maten eller bara värma? Hur ser konkurrensen ut i området? Vilket hål finns det på marknaden?

3) Ta kontakt med myndigheter
Du behöver tillstånd från kommunens nämnd för miljö och hälsa för att hantera livsmedel och laga mat. Tillståndsenheten för alkohol måste kontaktas om du vill servera vin och sprit och du måste gå en utbildning och avlägga examensprov.

4) Kontakta Skatteverket
Skatteverket och brandskyddsmyndigheten måste också kontaktas. Du kommer inte att få serveringstillstånd om du har skatteskulder. Antalet regler är stort redan före starten och de handlar om allt från personalliggare till kontroll av vattentemperatur i diskmaskinen. Fundera därför på om du ska ta en genväg genom att …

5) ... anlita en konsult
Det finns gott om konsulter på marknaden som hjälper till att hålla reda på vilka tillstånd du behöver och hur kraven ska uppfyllas – både innan du öppnar och under verksamhetstiden. Du betalar månadsvis för ett abonnemang och priserna är rimliga. Exempelvis har Anticimex och Inspectera sådana tjänster. Så fort du vill ändra något i din verksamhet vänder du dig sedan till konsulten så att ändringarna blir i enlighet med gällande lagar och regler. 6) Invänta granskning
Var beredd på att inspektörer från alla myndigheter när som helst kliver in, gärna i lunchrusningen, och begär alla korten på bordet.

Läs ocksåvår guide till att starta café – som du hittar här!

Vanliga frågor om att driva restaurang

1. Hur väljer man bästa namnet för sin krog?

Att välja namn är en viktig del när du ska starta restaurang. Många krögare använder sitt eget namn, vilket kan göra det lättare att bli känd. Men tänk på att det kan vara svårare att sälja verksamheten senare om den är starkt kopplad till ditt namn. Fundera på vad som passar din vision och koncept bäst!

2. Hur ser den administrativa delen ut för en krögare?

Som krögare får du räkna med en hel del pappersarbete! Du behöver hålla koll på massor av kvitton, daglig kassaräkning, och rigorösa skatteregler. Kontanthantering och drickssystem är andra utmaningar. Men oroa dig inte - med rätt rutiner blir det hanterbart. Kanske är det dags att öka lönsamheten i restaurangen genom att effektivisera administrationen?

3. Hur hanterar man konkurrensen i restaurangbranschen?

Konkurrensen kan vara tuff, och tyvärr förekommer en del svartjobb i branschen. För att driva restaurang lönsamt gäller det att sticka ut och hålla hög kvalitet. Var aktiv i branschfrågor och arbeta för en schysst marknad. Fundera också på att göra dig av med kontanter helt - det minskar risker och kostnader!

4. Vilka regler och föreskrifter måste man följa som restaurangägare?

Det finns en hel del regler att hålla koll på när du ska öppna restaurang. Livsmedelsverket har krav på information om matens innehåll, och du kan vänta dig oannonserade besök från både kommunen och Skatteverket. Men se det positivt - reglerna skapar en jämn spelplan och gynnar i slutändan dina gäster!

5. Vad är den största utmaningen med att driva restaurang?

Att hitta och behålla bra personal är en av de största utmaningarna för många krögare. För att öka lönsamheten i din restaurang är det viktigt att skapa en attraktiv arbetsplats. Behandla alla med respekt, erbjud bra personalförmåner och arbeta för jämställdhet. Det kan göra stor skillnad!

6. Hur väljer man rätt lokal för sin restaurang?

När du ska bygga restaurang är valet av lokal avgörande. Leta efter fastighetsägare som är villiga att anpassa lokalen för restaurangverksamhet. Undvik helst bostadshus för att slippa störningsproblem. Tänk strategiskt kring området och potentiella kunder. Kolla på Blocket och lokalguiden.se för att hitta spännande möjligheter!

7. Är det viktigt att ha flera verksamheter inom restaurangen?

Att ha flera ben att stå på kan definitivt öka lönsamheten i din restaurang. Det minskar riskerna och ger flexibilitet. Var inte rädd för att testa nya koncept, men var också beredd att lägga ner idéer som inte fungerar. Tänk kreativt - kanske kan du kombinera restaurang med catering eller en liten butik?

8. Hur hittar man bra mentorer och rådgivare?

Som entreprenör är det guld värt att ha bra folk omkring sig! Håll kontakt med erfarna personer i branschen, överväg externa styrelseledamöter, och bygg ett nätverk av kunniga medarbetare. Att få råd och stöd från andra kan vara avgörande för att driva restaurang lönsamt.

9. Hur hanterar man misstag som restaurangägare?

Alla gör misstag ibland - det gäller att lära sig av dem! Var flexibel och beredd att tänka om när något inte fungerar. Kanske behöver du justera öppettider eller meny efter säsong? Kom ihåg att det oftast löser sig i längden om du är uppmärksam och proaktiv.

10. Vilka tillstånd behövs för att öppna restaurang?

För att starta restaurang behöver du en rad tillstånd. Kontakta kommunens miljö- och hälsonämnd för livsmedelstillstånd, och tillståndsenheten för alkohol om du vill servera sprit. Glöm inte brandskyddsmyndigheten! Överväg att anlita en konsult som kan hjälpa dig navigera alla regler - det kan spara både tid och huvudbry.




ANNONS

Innehåll från Oderland

Partner

5 praktiska tips: Så får du en snabbare hemsida

Snabba webbplatser konverterar bättre. Är du nöjd med dina laddningstider? Här får du fem praktiska tips för att optimera din hemsida – utan att behöva skriva en enda rad kod.

oderlabd
Oderland 3 december, 2025 Uppdaterades 5 december, 2025 5 minuters läsning
Snabbare hemsida

Foto: Oderland

Få en snabbare hemsida med okomplicerad optimering

Snabbare laddningstider förbättrar inte bara din konverteringsgrad, utan även din SEO. Och med våra tips behöver du inte vara utvecklare. Här får du enkla men effektiva ändringar som förbättrar din webbprestanda – direkt från experterna på Oderland.

Visste du att Driva Egets läsare kan spara mer än 2 000 kr på Oderlands mest populära webbhotellspaket? För endast 99 kr första halvåret får du Oderlands Premium-paket, komplett för företag med hemsida och e-post, och en långsiktig partner att växa tillsammans med. Kostnadsfri flytthjälp ingår, såklart! Läs mer här.

1. Använd cache

Om din sida använder dynamiska element – formulär, visuella effekter, sociala medie-flöden – kräver det resurser. Ju mer resurser som används, desto långsammare laddningstid.

Cache är en funktion som gör att din hemsida lagrar en färdig version, en kopia, av din sajt så den inte behöver laddas från grunden vid varje besök. Som att besökaren tar en genväg till sidan!

Resultatet blir en 3 till 10 gånger snabbare laddning.

Så gör du: Installera ett page cache-plugin. Det finns flera alternativ som är kostnadsfria (WP Super Cache, W3 Total Cache eller LiteSpeed Cache. Här finns en gratis guide om hur du ställer in LiteSpeed Cache).

Tips! Behöver du en domän till ditt företag? Här kan du se vilka domäner som är lediga.

2. Välj plugin med omsorg

Har du koll på hur många plugin du har installerat? Om inte är det dags att inventera. Ju fler plugin, desto långsammare laddningstid. Vissa plugin är resurstunga, andra krockar med funktioner eller cache, och många lägger till metadata eller egna tabeller i databasen som påverkar prestandan.

Det kan dessutom finnas en säkerhetsrisk att ha för många plugin installerade, framför allt om de inte är uppdaterade. Det medför fler (och mer) akuta problem än att optimera en långsam webbplats, problem som du vill undvika i den mån det går.

Så gör du: Rensa bort de plugin du inte använder. Fundera på om några plugin överlappar – fyller de verkligen olika syften? Se även till att de uppdateras till den senaste versionen.

3. Se över dina filstorlekar

Du kan det nog vid det här laget: Ju större filer, desto långsammare laddningstid. Och det gäller framför allt dina bilder och videor. Det finns ingen anledning till att ha för högupplösta bilder eftersom det inte ger någon större effekt – våra skärmar kan ändå inte visa all information i bilden.

Så gör du: Komprimera bilderna. Moderna bild- och komprimeringsverktyg kan skära bort stora mängder data utan att det syns för ögat. Sikta på 200–300 kB för att få både snygga bilder och snabb laddning.

Och när du ändå håller på: Slå gärna på lazy loading också! Då laddas bilder längre ned på sidan först när besökaren faktiskt når dem. Fixa det antingen via ett plugin (men tänk på punkt 2!) eller ta hjälp av en kodare som lägger in det direkt i dina HTML-taggar.

4. Minifiering av koden

Du bör alltid sträva efter att minimera mängden resurser du laddar in totalt sett. Minifiering handlar om att göra hemsidans resurser så effektiva som möjligt. När din sida laddas hämtar webbläsaren många filer (HTML, CSS och JavaScript), där varje fil är en egen förfrågan. Ju fler förfrågningar, desto långsammare sida.

Så gör du: Rensa eller förenkla koden för att lätta på trycket och göra filerna mindre. Men notera – du behöver fortfarande inte koda! Många cache-plugin har en funktion som åtgärdar detta. Leta efter något i stil med “Minify HTML/CSS/JS” eller “Optimera resurser”.

5. Skaffa CDN

Ett CDN, Content Delivery Network eller innehållsleveransnätverk (säg det snabbt tre gånger!), är ett nätverk av servrar runt om i världen som levererar din hemsidas filer från den server som ligger närmast besökaren.

Om du exempelvis har kunder utanför Sverige, eller bara vill ha en mer stabil leverans, är CDN ett enkelt sätt att få bättre respons utan att ändra en enda rad kod.

Så gör du: Fixa ett konto på en CDN-tjänst och installera tillhörande plugin (detta är ett exempel på ett nödvändigt plugin). Cloudflare är ett populärt alternativ som fungerar utmärkt att sätta upp själv, men du får ofta stabilare och mer optimerad leverans om ditt webbhotell hjälper till.

Och slutligen: Välj ett bra webbhotell

Det är kanske det viktigaste tipset: Välj ett bra webbhotell. En bra hosting-partner kommer kunna hjälpa dig med allt från server och object cache, ordentlig CDN och uppdatering av PHP för att du ska få en så snabb webbplats som möjligt. 

Se till att du har en hosting-lösning där du får support som verkligen hjälper till och bistår med just de tekniska bitar vi snuddat vid i guiden.

Tips: Driva Egets läsare kan spara mer än 2 000 kr på Oderlands mest populära webbhotellspaket. För endast 99 kr första halvåret får du Oderlands Premium-paket, komplett för företag med hemsida och e-post, och en långsiktig partner att växa tillsammans med. Kostnadsfri flytthjälp ingår, såklart! Läs mer här. 

Om Oderland Webbhotell

Oderland är ett svenskt webbhotell som sedan 1998 hjälper företag med premium-hosting, avancerade drifttjänster och domäner. Alla tjänster driftas på svenska servrar och de arbetar med 30 000+ kunder i alla branscher, med ett stort fokus på WordPress.

De bygger långsiktiga relationer med företag som vill ha snabbare hemsidor, personlig service och hosting som håller vad den lovar. Läs mer på oderland.se



Starta Eget-skolan

Nu lanserar vi Starta Eget-skolan – helt kostnadsfritt för dig

Dags att äntligen dra igång ditt drömföretag? Kul! För just dig har vi skapat Starta Eget-skolan – med våra allra bästa tips, checklistor, kalkyler och mallar. I 16 steg tar vi dig från idé till startklart bolag och första kunderna. Häng på!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 30 november, 2025 Uppdaterades 12 december, 2025 3 minuters läsning
Starta eget som anställd (detta måste du veta)

Vi på Driva Eget har hundratals guider om att starta eget, och äntligen har vi sammanställt allt i en starta eget-skola. Den fungerar så här:

  1. I 16 steg tar vi dig från drömmar och idéer till startklart, registrerat (och förhoppningsvis) framgångsrikt företag. Lite längre ner kan du se alla delar i starta eget-skolan.
  2. Vi rekommenderar också att du anmäler dig till vårt stora Starta Eget-event (digitalt), helt kostnadsfritt. Där går vi igenom de absolut viktigaste tipsen på 45 minuter. Anmäl dig här – rekommenderas varmt (våra event brukar alltid bli fullbokade, så först till kvarn).



Extra stolta är vi över att Spiris är partner till både starta eget-skolan och starta eget-eventet. Vi har jobbat med Spiris i många år och vet hur duktiga de är på att hjälpa oss företagare – både med sin populära ekonomiplattform och med smarta mallar, checklistor och verktyg. Så låt oss introducera Spiris som partner, och låta dem ge några riktigt bra tips direkt.

Spiris tipsar:

✔️ Här kan du ladda ned en gratis mall för din affärsplan
✔️ Upplev Spiris! Prova Spiris bokföring och fakturering – gratis.
✔️ Har du frågor om att starta eget? Snacka med oss allt mellan himmel och jord, så länge det rör företagande. Boka gratis rådgivning.
✔️ Vill du också starta aktiebolag snabbt och enkelt? Skaffa ett lagerbolag. När du blir kund hos oss, får du ett på köpet. Läs mer här.
✔️ Vilken affärsidé blir din? Vi bjuder på 37 färdigpackade idéer som kan bli ditt företag.

Genom hela Starta Eget-skolan kommer vi att få smarta tips från Spiris. Nice!

Här är stegen i Starta Eget-skolan

Alright, låt oss gå igenom de olika delarna i Starta Eget-skolan. Bäst är förmodligen att gå igenom allihop – men du kan såklart också handplocka dina favoriter.

  1. Hitta en lönsam och hållbar affärsidé – så här gör du
  2. Så skapar du en affärsplan – steg för steg
  3. Starta eget som anställd (detta måste du veta)
  4. Vilken bolagsform är bäst 2026 – enskild firma eller aktiebolag?
  5. F-skatt? FA-skatt? Moms? Skatterna du behöver förstå i uppstarten
  6. Vad kostar det att starta eget? Och hur finansierar jag uppstarten?
  7. Avtal, försäkringar och tillstånd du behöver som företagare
  8. Checklista: Starta eget företag – steg för steg
  9. Registrera enskild firma hos Verksamt – steg för steg
  10. Registrera aktiebolag hos Verksamt – steg för steg
  11. Få dina första kunder – så marknadsför du smart i uppstarten
  12. Så sätter du rätt pris på dina tjänster eller produkter
  13. Så kommer du igång med hemsida, Google och sociala medier
  14. Gör din första budget – och förstå företagsekonomi som nyföretagare
  15. Vanliga misstag nya företagare gör – och hur du undviker dem
  16. Hur fungerar bokföring? Enkel guide för nya företagare

Alright kompis, inget att vänta på va? Kört hårt och all lycka till!

Och du – vill du verkligen ta stora kliv och bygga ditt drömföretag? Gör som 1 000-tals andra företagare, bli medlem i Driva Eget Plus.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.