542 miljardärer i Sverige – vilka är entreprenörerna på listan?

Josefin Wallin

Publicerades: 6 april, 2022
Foto av: Adobe Stock

Miljardärerna blir fler och fler. Hela 542 personer är nu miljardärer i Sverige, och många av dem är entreprenörer. Här är de hetaste entreprenörerna på miljardärslistan.

Under pandemin har antalet miljardärer i Sverige ökat – och det ordentligt. Från 336 personer i slutet av 2019 till 542 personer i juni 2021. Miljardärerna på listan har tillgångar på 3 514 miljarder kronor, vilket också är en fördubbling under den tid pandemin har rått. Dessa siffror har Andreas Cervenka på Aftonbladet tagit fram och som varit underlag för flera artiklar på sajten och boken Girig – Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för superrika, skriven av Cervenka.

Entreprenörerna på miljardärslistan – flera techentreprenörer

På listan över miljardärer i Sverige hittar man många entreprenörer som imponerar – såväl entreprenörer inom fastigheter liksom tech. En av de bidragande faktorerna till ökningen av antalet miljardärer tros vara värdeökningen på fastigheter, techbolag samt en kraftig börsutveckling.

Roger Akelius

På topp 10 finner vi fastighetsmiljardären och entreprenören Roger Akelius. Roger engagerar sig även mycket i välgörenhet, dels genom Akelius Foundation. Han har även dubblat gåvor till UNHCR och Unicef under Ukrainakriget.

Spotifygrundaren Martin Lorentzon

Martin är en erfaren företagsledare och en av grundarna till Spotify. Han slår även ett slag för att hjälpa fler entreprenörer framåt. Vilket han exempelvis gör genom sitt engagemang i Prins Daniels Fellowship där han är mentor åt unga entreprenörer.

Spotifygrundaren Daniel Ek

It-geniet Daniel Ek startade tillsammans med Martin Lorentzon Spotify, en av våra svenska exportsuccéer, år 2006.

Klarnas grundare Victor Jacobsson, Niklas Adalberth (även grundare av Norrsken) samt Sebastian Siemiatkowski

Bildades 2005 och gick tidigare under namnet Kreditor. Idén startades som ett studentprojekt som sågades, men affärsängeln Jane Walerud såg potentialen. Klarna växte snabbt och är idag en väl etablerad aktör som revolutionerat svensk e-handel.

Lars Wingefors, Embracer Group

Spelgurun och superentreprenören som skapat och byggt börsnoterade Embracer Group, där han också står som största ägare. Ett tungt namn i spelbranschen – med siktet inställt mot framtiden. Han är också med på topp 50 över de allra rikaste miljardärerna på listan.

Miljardärer i Sverige – andra entreprenörer på listan

  • Marcus Persson, Mojang – skapade spelet Minecraft
  • Jacob Porser, Mojang – skapare av spelet Minecraft
  • Sebastian Knutsson, en av grundarna av King.
  • Daniel Kjellén, grundare Tink
  • Fredrik Wester, Paradox
  • Lennart Ågren, grundare Svea Ekonomi
  • Felix “Pewdiepie” Kjellberg
  • Mfl.

Läs också: Listan på Sveriges rikaste personer 2021 – entreprenörsfamiljerna dominerar