Sveriges rikaste personer 2021

Listan på Sveriges rikaste personer 2021 – entreprenörsfamiljerna dominerar

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 28 januari, 2022
Publicerades: 15 september, 2021
Foto av: AdobeStock

1. Stefan Persson

Etta på listan över Sveriges rikaste personer är föga överraskande H&M-arvtagaren Stefan Persson, son till Erling Persson som grundade H&M. Stefan Persson rapporteras ha en förmögenhet på 21,3 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 185 miljarder kronor. Stefan Persson var vd på HM från 1982 till 1997 och därefter en längre period ordförande.

Kan han kallas entreprenör utan att själv ha startar företaget? Det tycker vi, Stefran Persson var den som ledde HM under den stora expansion över hela världen.

Tips! Vi rekommenderar det här klippet på YouTube som hjälper dig att tjäna mer pengar på ditt företag

2. Finn Rausing

Rausing-familjen dominerar på listan, och även här pratar vi om senare generationer i en riktig entreprenörsfamilj. Tetra Laval grundades av Finns farfar Ruben Rausing. Familjen Rausing är i dag värd 13,9 miljarder dollar, i svenska kronor snackar vi 121 miljarder kronor.

3. Jörn Rausing

Jörn Rausing är trea på listan och då också en del av Rausing-familjen. En mer omfattande lista om Sveriges 100 rikaste har ännu fler Rausings.

4. Kirsten Rausing

Med risk för upprepning, ännu en i familjen Rausing kvalar in på topp 4 – Kirsten Rausing. Kirsten är med andra ord den rikaste kvinnan på listan över Sveriges rikaste personer 2021.

5. Melker Schörling

Den förste på listan över Sveriges rikaste personer 2021 att själv ha grundat sitt bolag är Melker Schörling, som byggt sin förmögenhet på ägarandelar i flera kända och framgångsrika företag, bland annat Securitas. har skapat sin egen förmögenhet på olika bolag och dess aktier. Just innehavet i larmföretaget Securitas är det som främst skapat förmögenheten på strax över 90 miljarder kronor.

Läs också: Sveriges största influencers på Instagram – så här går deras bolag

6. Frederik Paulsen

67 miljarder kronor är Frederik Paulsen ”värd”. Största anledningen till det är hans övertagande av pappans läkemedelsföretag Ferring. Paulsen är känd som en äventyrare (entreprenörsgenerna?), har besökt jordens åtta poler och deltagit i många expeditioner. Kanske inte en grundare, men väl en risktagare och numera också på listan över Sveriges rikaste personer 2021.

7. Antonia Ax:son Johnson

Nummer två av kvinnorna på listan över Sveriges rikaste personer 2021 heter Antonia Ax:son Johnson. Hennes förmögenhet uppgår idag till cirka 64 miljarder kronor och kommer huvudsakligen från hennes position i koncernen som härstammar från sin farfarsfars detaljhandel Axel Johanson. Det företaget grundades redan 1873 och har onekligen haft en hygglig utveckling.

8. Carl Bennet

En riktig industri man brukar han kallas, friherren Carl Bennet. Bennet är när listan kom huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders. Det är också dessa företag som Bennet blivit förmögen på, likväl som på andra investeringar och placeringar. Bennets förmögenhet uppgår till cirka 62 miljarder kronor.

Läs också: Så utnyttjar världens rikaste företagare Coronakrisen

9. Gustaf Douglas

Greven och finansmannen Gustaf Douglas har en förmögenhet på 7 miljarder dollar, strax över 60 miljarder svenska kronor. Douglas är också känd för sin tid i Moderaternas partistyrelse. Mest känd som finansman är han för sitt ägande i Latour, Securitas, Internationella Engelska Skolan och Assa Abloy.

10. Fredrik Lundberg

Finansmannen Fredrik Lundberg får anses kvala in till epitetet riktig entreprenör och är nu nr 10 på listan över Sveriges rikaste personer 2021. Han är vd för investmentföretaget LE Lundbergföretagen, som han tog över 1981. Förmögenheten är idag uppe i 6,7 miljarder dollar, cirka 58 miljarder kronor. Fredriks döttrar Louise och Katarina är också drivande i koncernen och högt upp på listan över Sveriges miljardärer.