<![CDATA[]]>

Quangs lilla butik blev miljonbolag

Camilla Björkman

Publicerades: 7 februari, 2011

Årets manliga stjärnskott på Entrepreneur of the Year-galan, Quang Nguyen med företaget Saigon Food AB, ökar sin omsättning med 25 procent om året. Här avslöjar han sin enda nyckel till framgång.

När juryn på Ernst & Youngs tävling Entrepreneur of the Year avslöjade vinnaren till kategorin Årets manliga stjärnskott i Stadshuset hördes ett gällt tjut från främre delen av lokalen. Det kom från vinnaren själv: Quang Nguyen, 35 år, som driver Saigon Food AB.

Företaget är ett av Sveriges största importörer av sydasiatisk mat. Det började med att Quang för drygt sju år sedan tog över sina föräldrars asiatiska mataffär i Göteborg – vilket så småningom övergick till en grossistverksamhet.

Sedan dess har Saigon Food AB växt med 25 procent per år och 2009 var omsättningen 142 miljoner kronor, med 6,53 procents vinstmarginal.

När han under publikens jubel gick upp för att hämta priset fick han frågan om vad som var nyckeln till hans framgång. Svaret kom blixtsnabbt:

– Vi är ett familjeföretag och jag har mina föräldrar att tacka för allt. Vi hade inte mycket pengar när jag växte upp men vi barn fick lära oss det mest värdefulla: Syskonkärlek. Idag driver jag företaget med mina syskon.

Han hoppas nu kunna förvärva en tomt för att bygga dubbelt så stort och expandera. Men än har han fått avslag:

– Kanske kan det här priset ge oss upprättelse, säger Quang och skrattar.

Juryns motivering, Årets manliga stjärnskott 2011, Earns & Youngs Entrepreneur of the Year:
”Quang Nguyen startade bokstavligt talat med två tomma händer. I dag är hans företag marknadsledare på import av livsmedel från Sydostasien. Med ett hjärta som klappar för såväl medarbetare som kunder är Quang Nguyen en god förebild för andra entreprenörer.”

Årets kvinnliga stjärnskott gick till Ida Backlund, IS International AB, som säljer löshår och hårförlängningsprodukter under det egna varumärket Rapunzel Of Sweden. Juryns motivering löd:
”Ida Backlund har en tydlig vision för sitt företag och förmågan att omsätta mål till verklighet. Men det var på håret att drömmen om ett eget företag gick om intet när banken sa nej till lån. Genom att aldrig ge upp och alltid se möjligheter är Ida Backlund en stor inspirationskälla för oss alla.” Läs mer om henne här

Ida Backlund mottog priset med sin lilla dotter på magen.