<![CDATA[Foto: Istock]]>

Så blir du bättre på inköp – ny digital inköpsskola här

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 7 juni, 2016

Visst vill du vara en vass förhandlare? Som småföretagare gäller det att vara på tårna bland annat vid inköp. Få hjälp att bli en bättre inköpare genom en ny digital inköpsskola.

Nu drar Visma igång en digital inköpsskola där du i tio mejl får gratis tips på hur du kan vässa din förhandlingskompetens.

Rickard Lindqvist, leverantörsförhandlare, Visma Advantage. Foto: Pressbild

Rickard Lindqvist, leverantörsförhandlare, Visma Advantage. Foto: Pressbild

– Att förhandla starka avtal kan vara svårt för en småföretagare med relativt små köpvolymer. Därför delar vi med oss av våra strategier som vi använder när vi förhandlar avtal för våra kunders del. Vi delar även med oss av konkreta exempel och vanliga fallgropar, säger Rickard Lindqvist, leverantörsförhandlare, Visma Advantage, i ett pressmeddelande.

Du registrerar dig i skolan här och får direkt mejl med tips. Mejlen innefattar bland annat bemötande av ett bud och slutförande av förhandling, men även problematiken kring ett eventuellt avslut av avtal och hantering av en leverantör som inte håller avtalet.

Del ett i skolan handlar om att fastställa behov och krav.

Här är 5 saker att tänka på när du gör din kravlista:

  1. Var så tydlig du kan i kravställningen för att undvika missförstånd. Det räcker oftast inte att efterfråga ”hög kvalitet” då du och leverantören kan ha olika definitioner på vad ”hög kvalitet” innebär.
  2. Ställ inte hårdare krav än vad som är nödvändigt för ditt bolag. Då kan du riskera att utesluta många leverantörer från förhandlingen och bli kvar med en enda.
  3. Att fokusera på mindre viktiga faktorer kan bidra till att de viktigaste kraven inte kommer med som skallkrav. Om det till exempel inte är viktigt för dig att få leverans dagen efter finns det ingen anledning att ha med det i din kravlista.
  4. Är du inte nöjd med nuvarande lösning bör du inte sätta kraven efter denna. Risken finns då att du fortsätter med en mindre bra lösning. Fundera istället igenom hur du vill ha det framöver i förhållande till hur det har varit.
  5. Glöm inte att skriva en lista på vad leverantören kan tänkas ha för krav i förhandlingen. Ju mer förberedd du är desto bättre resultat kommer du att få.

Källa: Vismas inköpsskola