Budgeten för 2025 på 3 minuter – 10 förslag som påverkar dig

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 september, 2024
Foto av: Skärmavbild regeringen.se

Idag presenterade regeringen budgeten för 2025 med flera viktiga åtgärder för småföretagare. Här är några av de största förändringarna inom skatt, löner, bokföring och stöd som kan påverka din verksamhet.

Idag lade finansminister Elisabeth Svantesson (M) fram regeringens budgetförslag för 2025. Med stöd från Tidöavtalet finns en politisk majoritet som gör att budgetpropositionen har goda chanser att passera i riksdagen.

Budgeten för 2025 har mött både ris och ros – här är 3 röster:

”Bra med ökad köpkraft, men sänk arbetsgivaravgiften”
”Potentialen inom handeln är enorm, men för att Sverige fortsatt ska vara ett starkt handelsland krävs att politiken inser värdet av vår bransch”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, som menar att sänkt arbetsgivaravgift skulle öka svensk konkurrenskraft.

”Viktiga skattesänkningar för arbete och utbildning”
”Skattesänkningarna är väldigt välkomna och något som Almega kämpat för länge. Det måste alltid löna sig att arbeta och utbilda sig”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

”Försiktig tillväxtbudget, men saknar tydlig företagarlinje”
− Regeringen och Sverigedemokraterna har i och med denna budget visat att de förmår att leverera en tillväxtinriktad budget med fokus på att sänka flera skadliga skatter, men samtidigt är de är ganska försiktiga. Det som saknas är en tydligare företagarlinje, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Budgeten för 2025: 10 förslag – så påverkas du som småföretagare

1. Sänkt skatt på arbete
Regeringen föreslår ett förstärkt jobbskatteavdrag och ett höjt grundavdrag, vilket innebär sänkt skatt på både lön och pension. Löntagare med årsinkomster över 190 500 kronor kan få en skattesänkning på upp till 3 200 kronor per år, beroende på inkomstnivå. För personer med högre arbetsinkomster slopas även avtrappningen av jobbskatteavdraget, vilket innebär att marginalskatten sänks ytterligare. Lagändringarna föreslås träda i kraft från årsskiftet.

2. Utvidgat växa-stöd för anställningar
Växa-stödet utökas till att omfatta upp till två anställda och gränsen för lönen som omfattas av stödet höjs till 35 000 kr per månad. Upp till den nivån betalar arbetsgivaren endast ålderspensionsavgiften på 10,21 %, istället för den fulla arbetsgivaravgiften på 31,42 %. Det innebär att arbetsgivaren kan spara upp till cirka 7 500 kr per anställd och månad.

3. Skärpta krav för F-skatt
För att skapa rättvisa konkurrensvillkor vill regeringen att företag nu ska få sin F-skatt återkallad om skatter och avgifter inte betalas i tid, om skatteskulderna överstiger ett halvt prisbasbelopp (cirka 26 250 kr för 2024), eller om felaktigt utbetalda belopp för rut- och rotarbeten inte återbetalas.

4. Skattefri grundnivå för sparande
Regeringen föreslår att avkastning på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring upp till 150 000 kronor ska vara skattefri från och med 2025, och 300 000 kronor från 2026. Detta gynnar dig som sparar kapital, vare sig det är för framtida investeringar, privat eller till pension​.

5. Sänkt ersättningsnivå för expertskatt
Regeringen föreslår att sänka ersättningsnivån för expertskatt enligt beloppsregeln, vilket kan påverka företag som anställer internationella experter.

6. Avskaffad flygskatt
Skatten på flygresor föreslås avskaffas, vilket ger möjlighet till lägre kostnader för affärsresor och transportkostnader.

7. Höjda beloppsgränser för förenklat årsbokslut:
Enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut får höjda beloppsgränser för värdering av lagertillgångar och möjlighet att göra värdeminskningsavdrag på inventarier. Gränsen för undantag från värdering av lagertillgångar höjs från 5 000 kronor till ett halvt prisbasbelopp, vilket motsvarar 28 650 kronor för 2024​.

8. Ingen extra skatt på mindre skulder
Enskilda näringsidkare ska slippa redovisa negativ räntefördelning om deras skulder är under 500 000 kronor, vilket förenklar administrationen och minskar risken för högre skatt.

 9. Sänkt skatt på bensin – men höjd reduktionsplikt
Regeringen planerar att höja reduktionsplikten från dagens 6 procent till 10 procent den 1 juli nästa år, och den ska inkludera el. För att kompensera prispåslaget som reduktionsplikten kan leda till föreslås att bensinskatten sänks med 75 öre per liter.

Dieselskatten ska läggas på EU:s miniminivå, vilket innebär en höjning med 11 öre per liter. Samtidigt föreslås att en utökad nedsättning av koldioxid- och energiskatt på diesel som används i arbetsmaskiner, skepp och vissa båtar i yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet ska gälla för sådan förbrukning som sker under 2025.

10. Sänkt skatt för små bryggerier
Regeringen vill sänka alkoholskatten för öl från oberoende småbryggerier, med upp till 50 procent. Nedsättningen minskar sedan stegvis med 10 procentenheter per kategori och ska enbart gälla öl från producenter som är juridiskt och ekonomiskt oberoende från andra ölproducenter och dessutom inte tillverkar på licens.