<![CDATA[]]>

6 tips – Så botar du vinterdippen

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 december, 2014

Nu är den här – året tröttaste period. Här är bästa tipsen för att få tillbaka gnistan!

Som småföretagare är det lätt fundera på om man kanske borde kasta in handduken och lägga ner.

– De flesta hamnar i en sådan svacka. Många gånger kan den bero på att du i ditt egna företag långsamt har gått ifrån att arbeta med det som du verkligen brinner för, till att huvudsakligen jobba med arbetsuppgifter som inte motiverar dig, säger Catharina Sjögren, livs- & karriärcoach, som jobbar med ledarskapsfrågor i egna firman CoachEffect.

De bästa tipsen för att motverka vinterdippen är att röra på dig, få så mycket dagsljus du kan (varför inte ta en lunchpromenad?), fylla på med D-vitamin, sova (gå och lägg dig lite tidigare om du hinner!) och att ha kul – det ger energi.

Men hur får du tillbaka gnistan som just företagare? Här är Catharinas bästa tips:

1. Stanna upp och fundera på varför du startade företaget
Plocka fram din ursprungliga vision, företagets kärnvärden. Varför startade du företaget? Vad var din drivkraft? Vad gav dig motivation?

2. Ställ undersökande frågor
Hämta penna och papper och fundera över följande frågor: Vad driver dig? Vad motiverar dig? När blir du glad, inspirerad och energifylld? Skriv ner fem saker under varje fråga.

3. Inventera din arbetsdag
Använder du 75 procent av tiden till bokföring och personalfrågor när du egentligen brinner för att skapa nya kundrelationer och är fantastiskt duktig på försäljning?

  • Måla upp procentuellt hur du vill att din arbetsdag skall spenderas mellan de olika arbetsuppgifterna. Måla sedan upp hur din arbetsdag ser ut i verkligheten.
  • Vilka förändringar kan du göra för att använda din tid till det du är bäst på och brinner för? Räkna på hur mycket du tjänar genom att lägga ut de arbetsuppgifterna som du inte borde göra på någon annan i företaget eller köpa tjänsten.

4. Använd 80/20-regeln
Genom att lära dig fokusera på det viktiga hinner du med mer av livet – vilket gör att du blir gladare.

Förstå att:

  • 20 % av kunderna står för 80 % av lönsamheten.
  • 80 % av arbetstiden bidrar endast med 20 % till resultatet.

Försök därför att fokusera på de 20 procenten som ger mest.

5. Sätt upp mål
Ofta är vi fullt upptagna med att släcka bränder och ta på oss fler uppdrag. Men när du inte längre har ett mål saknar du det som driver dig framåt. Så ta ett steg tillbaka och identifiera dina mål. Först då vet du vilken väg du ska ta.

Gör så här:

  • Beskriv din nuvarande situation.
  • Beskriv ditt mål, det vill säga din önskade situation.
  • Fråga dig: Vilka vägar kan du ta för att nå ditt mål?

6. Ta beslut!
När du är i en svacka är det lätt att tusen tankar virvlar runt och själ energi. Få stopp på dem genom att plocka fram din frågeställning eller ditt problem enligt ovan, synliggör fakta och ta ett aktivt beslut. Först då kan det bli en förändring.

Läs också: