Sommar i P1 2021 Sommarvärdar

Entreprenörerna i Sommar i P1 – här är hela listan

Gustaf Oscarson

Publicerades: 14 juni, 2021
Foto av: Sveriges Radio

Årets sommarvärdar för Sommar i P1 har presenterats, och vi är förstås extra nyfikna på entreprenörerna. Här är listan och datumen att ha extra koll på.

Och visst hade vi önskat ännu fler entrepenörer på listan, men sex stycken får vi hålla till godo med. Det går ju också att argumentera för att fler är entreprenörer inom sitt område – till exempel Zara Larsson eller Tareq Taylor. Så spana in hela listan över sommarvärdar i Sommar i P1 här för att inte missa någon favorit.

Karin Bodin – vd Polarbrödsgruppen

Karin Bodin
Foto: Erik Abel

Sommarvärd för Sommar i P1 den 28 juni

Karin Bodin är koncern-vd för Polarbrödsgruppen vars stora bageri i Älvsbyn brann ner till grunden sommaren 2020.

Polarbröd grundades av hennes morföräldrar och drevs av hennes föräldrar innan hon själv blev vd 2006. Karin ledde företaget tillsammans med sin syster som gick bort i cancer 2019. Karin Bodin har fått många priser och utmärkelser för sitt ledarskap, bland annat Hållbart ledarskap 2014 och utnämningen till Årets ledare i Norrbotten 2020.

Läs också: Draknästet 2021 – här är de nya drakarna

Amelia Adamo – Tidningsdrottning

Amelia Adamo
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommarvärd för Sommar i P1 den 8 juli

Hon har kallats Sveriges tidningsdrottning och startat tidningarna Amelia, Tara och M-Magasin. Förra året kom hon ut med böckerna ”Kvinnoarvet” och ”Vandra & njut”.

Hon har tilldelats Stora Journalistpriset två gånger och blivit utsedd till Årets chef. Det var även Amelia Adamo som var först i Sverige med Rosa Bandet, kampanjen mot bröstcancer.

Peter Carlsson, vd Northvolt

Peter Carlsson
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommarvärd för Sommar i P1 den 28 juli

Peter Carlsson är vd och grundare av Northvolt. Företaget bygger just nu en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för bland annat elbilar. Ett projekt som beräknas kosta över 40 miljarder.

Han var under fem år inköps- och logistikchef på Tesla Motors i Kalifornien. Tiden där har han beskrivit som ”enormt spännande och enormt jobbigt”. Peter Carlsson är utbildad civilekonom och har tidigare bland annat arbetat på Sony Ericsson. 2017 var han med om en allvarlig lavinolycka i Kanada.

Lisen Bratt Fredricson, ryttare och entreprenör

Lisen Bratt Fredricson
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommarvärd för Sommar i P1 den 4 augusti

Entreprenören och hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson har ridit två OS, vunnit SM-guld och tävlat internationellt i flera decennier. Hon driver flera företag och har röstats fram som ridsportens mäktigaste kvinna och medverkade i SVT:s uppmärksammade serie ”Ryttareliten” tillsammans med maken Peder.

Lisen Bratt Fredricson föder upp, tränar och säljer hästar. Hon har också varit expertkommentator i tv.

Claudia Olsson, entreprenör, vd Stellar Capacity

Claudia Olsson
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommarvärd för Sommar i P1 den 9 augusti

Claudia Olsson verkar för att vi ska ta vara på digitaliseringens fulla potential. Hon har prisats som en av de mest kreativa och inflytelserika personerna i svenskt näringsliv och blev utnämnd till en av världens 100 främsta unga ledare av World Economic Forum.

Claudia är en globalt eftertraktad digital strateg, och hon har grundat bolaget Stellar Capacity som utbildar i digitalt ledarskap och språkbolaget Swedish for Professionals. Har examen från Kungliga Tekniska Högskolan och Handelshögskolan i Stockholm.

Rahel Belatchew, arkitekt, entreprenör

Rahel Belatchew
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommarvärd för Sommar i P1 den 13 augusti

Rahel Belatchew menar att arkitektur utgör fonden för människors liv och att arkitektur och stadsutveckling kan möta en förändrad livsstil. Hon verkade som arkitekt i Paris, Luxemburg och Tokyo innan hon grundade sitt arkitektkontor i Stockholm.

Exempel på projekt är Nackas kommande landmärke Discus och Florahuset i Midsommarkransen. Rahel Belatchew har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser.

Informationen om respektive sommarvärd i Sommar i P1 kommer från Sveriges Radio