Draknästet 2021

Draknästet 2021 – här är de nya drakarna

Gustaf Oscarson

Publicerades: 28 maj, 2021
Foto av: Ulrika Malm/SVT

Entreprenörsfavoriten Draknästet är tillbaka i SVT med fem helt nya drakar.

Draknästet är ett tv-format där entreprenörer tävlar om att få förverkliga sin affärsidé, med hjälp av investerare och riskkapitalister (så kallade drakar).

– Det blir en säsong sprängfylld av innovationsrikedom och modiga människor, säger Johan Liljeroth, projektledare på SVT, om nya säsongen av Draknästet.

I Draknästet 2021 får entreprenörer presenterar sin affärsidé. De som lyckas får hjälp och pengar av en grupp investerare och riskkapitalister.

Programmet sändes också i SVT mellan 2009 och 2010 med Ebba Blitz som programledare och är baserat på det japanska formatet Dragons Den. På den tiden var drakarna var Sven Hagströmer, Gunilla von Platen, Ljubo Mrnjavac, Mats Gabrielsson och Richard Båge. Senare har programmet sänts i TV8.

Tips! Sveriges främsta kvinnliga entreprenörer – här är deras framgångstips

Nya drakar i Draknästet 2021

Draknästet 2021 har fem nya och välbekanta drakar. Kanske mest känd för allmänheten är fotbollsdomaren och affärsmannen Jonas Eriksson. Här finns också Sara Wimmercranz (som utsetts till Sveriges mäktigaste tech-investerare) och Jacob de Geer som bland annat grundat iZettle.

Draknästet 2021 har premiär i SVT den 19 augusti.

Här är drakarna i nya Draknästet

Jacob de Geer

En av Sveriges mest framgångsrika tech-entreprenörer de senaste åren. Har bland annat grundat Zettle – som förenklat kortbetalningar. Bolaget såldes till PayPal för 20 miljarder kronor.


Lena Apler

Affärsängel och grundare av finansbolaget Collector (numera Collector Bank). Lena har blivit utnämnd till ”årets entreprenör”, ”Årets VD” och är ständigt med på listan över näringslivets mäktigaste kvinnor.


Sara Wimmercranz

Sara var en av grundarna till miljardbolaget Footway, Nordens största e-handel för skor. Idag driver hon investmentbolag Backing Minds som investerar i Startups. Sara är också utsedd till en av Sveriges mäktigaste tech-investerare. Således spot-on för Draknästet 2021.

Shervin Razani

Shervin Razani är en riktig superentreprenör som bland mycket annat drivit apotek, finans och eventföretag. Idag äger han hotell och är grundare av Jurek, Sveriges största rekryterings- och konsultföretag.

Jonas Eriksson

Inte bara fotbollsdomare! Innan domarkarriären byggde och sålde Jonas Eriksson flertalet bolag inom TV-sporträttigheter. Idag skapar han nya affärer bland annat med tränings- och hälsokedjan WE och via investeringar i startups. Nu får han chansen att hitta nya bolaget i Draknästet 2021.