Här är alla nya drakar (och gästdrakar) i Draknästet 2024

Ebba Arnborg

Publicerades: 15 augusti, 2024
Foto av: Press SVT/Collage

Snart börjar fjärde säsongen av SVT:s Draknästet och nu avslöjas flera nya investerare som kommer att medverka.

Den 22 augusti är det äntligen dags för den nya säsongen av Draknästet i SVT, där entreprenörer från hela landet pitchar sina affärsidéer i hopp om att säkra finansiering.

Sedan tidigare har det varit klart att vi att välkomnas av nya ansikten bland drakarna, då Lena Apler och Sara Wimmercranz lämnar sina stolar i juryn.

Nya drakar i Draknästet 2024

Redan i våras avslöjades att Hellen Wohlin Lidgard och Evelina Anttila är nya drakar i höst. Hellen är en erfaren entreprenör som har lett flera framgångsrika företag, inklusive Pointer. Hennes olika företag omsätter idag över 50 miljoner kronor årligen. Evelina är vd för riskkapitalbolaget Wellstreet med en bakgrund inom juridik. Hon har tidigare varit med och byggt upp AI-företaget Peltarion och legaltech-bolaget Justicr. Läs mer om dem och deras tankar inför nya säsongen här.

Hellen och Evelina gör de tidigare drakarna sällskap: Jurek-grundaren Shervin Razani, Storytel-grundaren Jonas Tellander och fastighetsmäklaren Fredrik Eklund.

”Investerade friskt”

Nu avslöjas att de också får sällskap av flera kända profiler som träder in som gästdrakar: Susanne Najafi, grundare av Backing Minds, Richard Båge, investerare och grundare av Mediaplanet, Adeline Sterner, e-handelsveteran och tidigare vd på Bianca Ingrossos Caia Cosmetics samt Ashkan Pouya, grundare av Systematic Growth.

Det verkar också som att tittarna bjuds på flera spännande bolag värda att investera i, om man får tro Askhan Pouya.

– Jag investerade friskt, säger han till Breakit och poängterar samtidigt att det är entreprenörernas personliga egenskaper som är avgörande för honom:

– Det krävs otroligt mycket fokus och engagemang att bygga företag, så det är viktigt att personen som ska göra det är helt dedikerad, fokuserad och driven. Annars går det inte.

”Relevanta pitchar”

Huruvida de andra drakarna investerar lika friskt, får vi se när säsongen drar igång. Men även Adeline Sterner berättar att många av bolagen som pitchade var relevanta för henne och framhåller att det var spännande att vara med i programmet.

– Jag tycker också att det är kul att vara med som en icke-klassisk investerare, för att visa att man kan hålla på med investeringar i mindre skala, säger hon till Breakit.  

Draknästet 2024 verkar med andra ord att bjuda på både nya drakar och spännande investeringar.

Läs mer om Hellen och Evelina och deras tankar inför nya säsongen här.