Hon driver företag på fickan. Foto: Privat

”Jag lever mitt liv fullt ut”

Redaktionen

Publicerades: 2 mars, 2018

För två år sedan lämnade Emelie Ekblad sitt ledningsgruppsjobb på Microsoft. Sedan dess har hon i stort sett varit på resande fot.

Extremt många resdagar om året och ingen fast punkt att arbeta från. Det är sociala entreprenören Emelie Ekblads vardag.

– Folk säger att jag är lite galen, och det är nog helt sant, ler hon.

Att be Emelie beskriva en normal arbetsdag är nästan omöjligt. Dagen för intervjun tog hon nattåget till Lund från Stockholm för att jobba som strategisk rådgivare åt generalsekreteraren för organisationen Individuell Människohjälp.

LÄS OCKSÅ: Ta med företaget på drömresan

Efter det fortsatte hon till examen för de sociala entreprenörer hon är mentor till, för att därefter åka till Kuala Lumpur för att leda workshops och föreläsningar för närmare 200 entreprenörer kring hur de kan utveckla mer hållbara affärsmodeller. När hon är på plats i Malaysia passar hon på att besöka och jobba med ursprungsbefolkningen i ett par mindre byar i inlandet.

– Jag ville ta min bakgrund från näringslivet och använda den för att stärka utsatta gruppers ekonomiska egenmakt i utvecklingsregioner. För att kunna göra det behöver jag spendera tid i fält, och röra mig mellan de olika projekten, säger Emelie.

Genom sitt bolag Dessaga driver hon olika sociala hållbarhetsprojekt i Syd- och Centralamerika, Asien och Afrika. Fokus ligger på att lyfta framförallt kvinnor genom att samarbeta med allt från ambassader till lokala hjälporganisationer. Som om inte det vore nog är hon också föreläsare, mentor, partner och medgrundare till organisationen MAD, som stöttar sociala entreprenörer i hållbar utveckling. Det är ett hektiskt liv på resande fot, men Emelie njuter fullt ut.

LÄS OCKSÅ: Hon är digital nomad i LA

– Många skulle säkert säga att det bitvis kan vara ensamt och osäkert. För mig innebär livet som digital nomad att jag kan komma mycket närmare olika kulturer och människor. Arbete har aldrig varit en plats jag går till utan något jag gör. På det här sättet kan jag göra det jag verkligen brinner för.

Men visst finns det baksidor. Emelie skrattar när hon berättar om sin tendens att dras till saker hon inte kan eller behärskar.

– Till att börja med grundade jag Dessagas verksamhet genom att köpa en enkelbiljett till Sydamerika utan att kunna ett ord spanska … Om man väljer att leva livet fullt ut kommer man springa på många lärdomar. Men för mig är det en stor del av livet, att våga testa. Det vanligaste misstaget är att drömma om ett annat liv och skjuta upp att leva det.

Emelies nomadråd:

Fundera på hur ditt liv kommer se ut om ett, fem och tio år om du fortsätter på det spår som du är inne på nu. Stanna upp och reflektera över vad du vill lämna efter dig?

Fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du leva ditt liv? Vilka kostnader innebär det? Räkna sedan baklänges. Ha gärna ett sparkapital. I många delar av världen går det att leva mycket billigare än hemma i Sverige.

Det är lätt att bara se riskerna med att lämna sitt ”gamla liv”. För att få en mer rättvis bild, där det är lättare att ta första steget. Se möjligheterna att utforska livet!

AV CAROLINE ENGVALL
FOTO PRIVATA