<![CDATA[]]>

Bloggdrottningar i attack mot Skatteverket

Camilla Björkman

Publicerades: 9 april, 2010

Sveriges största bloggare Blondinbella, Katrin Zytomierska och Kissie får gåvor för tusentals kronor – något som Skatteverket kan komma att granska. Nu har bloggarna fått nog.
– Ställ in häxjakten, Skatteverket! Svarar de i en debattartikel idag.

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, Katrin Zytomierska och Alexandra ”Kissie” Nilsson har tre av Sveriges största bloggar med mellan en kvarts till en miljon unika besökare i veckan. Varje vecka överöses de av produkter och kläder av företag som vill att de ska skriva om dem på bloggarna.

Nu kan de behöva betala skatt på de gåvor som skickas till dem. Efter den 3 maj när deklarationerna ska vara inlämnade kommer Skatteverket att jämföra vad de har deklarerat med vad de har skrivit om. Skiljer de sig mycket åt kan de kontakta bloggaren, som därmed kan komma att kontrolleras ytterligare.

Den extra skattegranskningen har nu fått bloggeliten att se rött. ”Ställ in häxjakten, Skatteverket!” skriver de i en debattartikel på Newzglobe.com och menar att det är orimligt att de ska behöva betala för gåvor de inte ber om.

”90 procent av fallen då vi får produkter budade till oss, skickade till oss, hängda på våra ytterdörrar, är det fullkomligt ointressant skit. Oftast hamnar det rätt i papperskorgen. Ska vi betala skatt för det då också?” skriver de.

De menar även att de inte ska behöva betala skatt för gåvor:

”I de sällsynta fall då det faktiskt kommer hem något som är bra och som vi sen skriver om så är det väl fullkomligt oväsentligt vem som betalat för grejen? Det är ju en gåva och gåvor betalar man inte skatt för.”

Enligt Skatteverket är det dock inte oväsentligt.

– Gåvor ger man av givmildhet. Men bloggarna får ju de här sakerna för att de har sina bloggar och företagen hoppas få marknadsföring. Då ser vi det inte som en gåva utan som en intäkt i verksamheten, säger Karin Andersson på Internetprojektet vid Skatteverket och poängterar att  enstaka produkter och tjänster med ett värde på högst 225 kronor inklusive moms inte behöver tas upp i deklarationen.

Men om de får hem en sminkprodukt som direkt åker i papperskorgen, måste de då skatta för den?

– Om det är den enda produkt de har fått från företaget och de aldrig har utfört någon motprestation för företaget, så behöver de inte ta upp värdet som intäkt. Vi vill inte sätta dit någon, men förhoppningsvis får det här folk att förstå att allt man får inte är skattefritt, säger Karin Andersson.

På sin blogg idag skriver Isabella Löwengrip, ”Blondinbella”, att hon nu kommer att ta upp jobbresor i deklarationen. Till exempel gjorde hon en jobbresa till Nice förra året då hon skrev ett resereportage för Norwegian. Mindre saker kommer däremot inte med.

”Stora grejer såsom resor etc förstår jag ska förmånskattas men att man får hem läppglans, böcker eller en hårfön känns faktiskt inte rättvist att jag ska behöva betala för det, jag har inte bett om det och det finns ingen motprestation som företagen räknar med. Såklart att företagen hoppas att man bloggar om det men jag ger bort allt till mina vänner/mamma och skulle aldrig blogga om en gratispryl som jag får hem.”

Så kontrollerar Skatteverket bloggarna
Har du en blogg som näringsverksamhet? Det här är Skatteverkets egna riktlinjer för att se om du bör skatta eller inte.

  1. I sin blogg skriver bloggaren att man gärna ”recenserar” grejer och signalerar rent allmänt att man kan tänka sig att skriva positivt om sådant man gillar.
  2. Bloggaren hämtar ut paketet och använder varan/tjänsten och får behålla den, eller ger bort den. Detta oavsett om bloggaren skriver om varan eller tjänsten på sin blogg. Detta är skattepliktigt. (Men skickar företaget en vara vid ett enstaka tillfälle är den produkten inte skattepliktig. Här finns alltså en gråzon.)
  3. Bloggaren lottar ut prylar på sajten eller anordnar en tävling i samarbete med ett företag. Detta är skattepliktigt.
  4. Bloggaren får rabatt på produkter från ett företag och utnyttjar den. Då ska värdet av rabatten tas upp till beskattning.
  5. Bloggaren blir sponsrad och får exempelvis välja kläder från företagets sortiment och kan beställa varor från företaget utan att behöva betala. Detta är skattepliktigt.