När blir hobbyverksamheten ett företag? Foto: Getty Images

Skatta rätt för din hobbyverksamhet!

Samuel Karlsson

Publicerades: 15 augusti, 2018

Vill du börja tjäna pengar på din passion finns det en chans att du åtminstone i början snarare bedriver en hobbyverksamhet. Då gäller andra regler än om du startar företag. Men var går gränsen?

Det är olika skatteregler för hobby- och för näringsverksamhet. Det kan vara bra att känna till så att du inte råkar bokföra fel, eller gör stora skatteavdrag som blir underkända och du får kvarskatt.

Tre villkor ska vara uppfyllda för att det du gör ska betraktas som näringsverksamhet: du ska göra det varaktigt (under en längre period), självständigt (du är inte anställd) och i vinstsyfte. Det som gör det lite klurigt är att du kan göra vinst även på en hobby.

LÄS OCKSÅ: Ska du start hobbyverksamhet eller firma?

– En näringsverksamhet behöver inte gå med överskott de första åren, men det ska vara avsett att gå med vinst. Inkomsterna från en hobby är ofta mindre och mer sporadiska och inget man lutar sig mot för att betala ens levnadskostnader, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Gräns för hobbyverksamhet

Låter det svårdefinierat? Även på Skatteverkets sajt kan man läsa att gränsen är svår att dra och att man måste göra en helhetsbedömning. Så, hur ska man gå till väga när man vill starta igång? Vet du med dig att du ligger på gränsen är det bra att läsa på och även ringa Skatteverket.
– Vi kan ge allmänna råd. När man sen startar eget lämnar man in en registreringsanmälan till oss och vi prövar om man kan få F-skatt. Då tittar vi just på ifall det är en näringsverksamhet eller hobby.

Sådant som hjälper till att bevisa att det rör sig om en näringsverksamhet är att man har en affärsplan och budget inför kommande år, att man gjort investeringar i utrustning som man inte behöver privat eller skaffat en speciell lokal.
– Ofta vet inte den som tänkt starta hur stor omsättningen faktiskt blir. Då kan man starta en verksamhet som hobby och sen ändra om det växer och blir mer stadigvarande.

Läs också: Ny som företagare se upp för de kostsamma missarna

Samtidigt är en godkänd F-skatt ingen garanti.
– Den ges utifrån den avsikt man beskriver, men sen kanske verksamheten bedrivs på ett annat sätt eller det blir ingenting av det. Då kan det bli så att vi ifrågasätter om det varit en näringsverksamhet och har man då gjort avdrag kan även de ifrågasättas.

Kort om hobbyverksamhet

Inkomst från hobby beskattas som tjänst. Säljer du varor eller tjänster fortlöpande ska du betala moms. Du behöver inte bokföra men kvitton och liknande som styrker inkomster och utgifter måste sparas. Underskott av hobby får inte kvittas mot andra inkomster. Du får göra avdrag för kostnader men inte med högre belopp än årets intäkter, och avdrag för större investeringar fördelas på det antal år utrustningen beräknas hålla.

AV EBBA ARNBORG