<![CDATA[]]>

”Utan hjälp hade jag suttit i fängelse nu”

Gustaf Brickman

Publicerades: 23 april, 2012

Elias Melki drev flera framgångsrika företag när Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket helt plötsligt gjorde en husrannsakan. Det krävdes fem år och två friande domar innan Skatteverket gav upp. Nu har Elias Melki skrivit en bok om sina upplevelser och stämmer staten på ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

– Det är vad dessa år har kostat mig och min kompanjon i processkostnader och utebliven omsättning. Och jag räknar inte in all den tid jag själv lagt på att bevisa min oskuld.

1989 började Elias Melki jobba med städning och lokalvård, och hans företag Melki Städ AB växte snabbt. 2004 köpte han därför upp ett annat städföretag som hade många och stora kontrakt. Elias ville växa ännu mer, men för att klara av alla nya uppdrag krävdes underleverantörer. Och det var med två av dessa underleverantörer som problemen startade.

– Jag gjorde allt jag kunde för att kontrollera leverantören. Vi hade skriftliga avtal, jag kollade att det fanns F-skattesedel, att de betalade sina skatter och så vidare. När vi senare gjorde en uppföljningskontroll så såg vi att företaget hade blivit av med sin F-skattesedel, och sa genast upp avtalet.

Men då var det redan för sent. Helt plötsligt var Elias Melki och hans kompanjon misstänkta för en rad skattebrott. Skatteverket kom snabbt till slutsatsen att underleverantören troligen hade arbetat i maskopi med Melki Städ. Så hade ju andra bedrägerier sett ut i branschen.

– Skatteverket betalningssäkrade och Kronofogden ringde till och med till våra kunder och sa åt dem att betala direkt till kronofogden i stället för till oss. Det säger ju sig självt att det knappast var bra reklam och vi tappade massor av kunder, berättar Elias.

Våren 2006 friades Elias och Melki Städ från alla brottsmisstankar i Stockholms tingsrätt. Domen gick hårt åt Skatteverkets utredning och åklagaren valde inte att överklaga. Därmed kan man tycka att problemen skulle vara ur världen, men det tyckte inte Skatteverket. 

– De gjorde ett skattemål av det i stället och upptaxerade mig och min kompanjon med en miljon vardera. Min kompanjon var tvungen att sälja sitt hus för att klara sig.

De fortsatte processa och mardrömmen tog inte slut förrän i december 2009, då även förvaltningsrätten dömde till Melki Städs fördel. 

Nu har Elias stämt staten på tvåsiffrigt miljonbelopp och dessutom skrivit en bok om kampen mot Skatteverket, ”När Skatteverket anfaller”. Han berättar att han får flera samtal i veckan från andra som blivit drabbade. Vissa har frågor och andra bara gråter.

– Det är lätt att tro att alla som får Skatteverket på sig är skyldiga, men så är det verkligen inte. Och det är oerhört svårt att hantera det på egen hand – hade jag inte haft resurserna för att ta in kunnig hjälp så hade jag troligen suttit i fängelse i dag.

Nu kan du ”försäkra” dig mot Skatteverkets revisioner genom en tjänst från Skattebetalarnas Förening. Tjänsten innebär att Skattebetalarnas Förenings skattejurister helt tar över ärendet om du skulle råka ut för en revision. Här kan du läsa mer om tjänsten.