<![CDATA[Linda Backlund driver Little Sweden tillsammans med sin man i Sliema, Malta. Ove Sellberg är så kallad self employed på Malta och kör därmed sin egen taxi.
FOTO DANIEL LAGERQVIST & GETTY IMAGES]]>

Låg skatt och sol lockar svenskar på Malta

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 14 december, 2016

Låg skatt, förmånliga villkor och sol lockar många till Malta. Men se till att skaffa en bra advokat eller revisor som hjälper dig med allt pappersjobb vid starten.

Mats Sellberg hymlar inte med att Maltas största tillgång är gul, varm och lyser upp den klassiska Medelhavsön.
– Vädret lockar verkligen. Vi har sommar året om här, säger 47-åringen som drog söderut för tre år sen och nu har ett eget taxibolag på ön.

Malta tillhörde länge det brittiska imperiet och här talas det god engelska. Närheten till Italien smittar och de företagare Driva Eget pratar med betonar att man inte kan förvänta sig svensk ordning inom byråkratin.

Samtidigt är Malta ett väl fungerande samhälle med god sjukvård, som sedan 2004 är medlem i EU. Dessutom är reglerna för företagare förmånliga.
– Här uppmuntras man att starta eget av staten och det är nästan inga avgifter alls. Jag behöver till exempel inte betala moms eftersom jag inte tjänar så mycket, säger Mats som driver sitt företag som så kallad self employed.

– Det är väldigt enkelt att vara self employed på Malta. Ingen moms som sagt och inkomster upp till 9 000 euro (cirka 90 000 kronor) är helt skattefria. Allt över det betalar jag 15 procent skatt på.

Mats Sellberg rekommenderar alla som tänker starta företag eller flytta sin verksamhet till Malta att anlita en advokat eller revisor som hjälper till att sätta upp företaget och skicka alla papper. Även om reglerna är enkla ska byråkratin inte jämföras med den svenska. Speciellt om du tänker starta ett limited, motsvarigheten till aktiebolag.
– Sedan måste du ju så klart ha en bra affärsidé, precis som om du startade i Sverige. Malteserna kan vara protektionistiska och en del vill hellre stödja en maltes som kör taxi än en svensk som jag. Men så kör jag nästan 70 procent svenskar också.

Och de är en hel del. Det beräknas bo cirka svenskar 8 000 på ön. Den främsta anledningen till det är de många spelbolagen som etablerat sig på Malta och inte minst i staden Sliema och St Julians.

Att locka unga att säsongsjobba på den soldränkta ön är knappast några problem.

En som hittat en affärsidé i svenskboomen är Linda Backlund som tillsammans med sin man driver livsmedelsaffären Little Sweden. Här säljer de allt som svenskar utomlands kan tänkas sakna.
– Kaviar är hetast. Men också falukorv, lakrits och bearnaisesås, säger Linda och tittar sig runt i butiken som är utsmyckad med nostalgiska ICA- och Kungsörnen-skyltar.

Butiken öppnade förra sommaren när en annan svenskbutik slog igen. Även om de flesta kunderna är svenskar lockar den även andra
skandinaver – och även malteser.

Även Linda menar att man bör ta hjälp att starta företag av någon kunnig men att det sedan är relativt enkelt att driva en verksamhet på Malta.
– Visst är det lite ”mañana”, men allt går om man vill. Det är lätt och förmånligt att anställa här och dessutom mycket billigare än i Sverige.

Det sociala skyddsnätet är helt okej menar hon.
– Man har ganska många dagar sjukpenning med fullt betalt.

Mammapenning betalas ut i cirka fyra månader och är runt 800 kronor per vecka.

Någon pappapenning finns där­emot inte. Gifta personer får tjäna 120 000 kronor utan att skatta och en kvinna som är gift behöver inte betala national insurance (se faktaruta intill), hon ”hakar på” mannens.
– Här kan man klara sig på en lön vilket man inte gör i Sverige och det är många män som jobbar medan kvinnan stannar hemma. Det kan man tycka vad man vill om men så är det här, förklarar Linda.