<![CDATA[]]>

Se upp för dubbelbeskattning när du startar eget utomlands

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 4 oktober, 2016

Många drömmer om att hänga kvar i semesterparadiset och driva företag utomlands. Men se upp så du inte råkar illa ut ekonomiskt! Här är reglerna som gäller.

Vore det inte skönt att driva företag från tropikerna eller en metropol?Det kan bli verklighet – många svenskar och företagare gör i dag slag i saken och flyttar antingen befintlig verksamhet till ett helt nytt land eller startar något nytt där.

Men det finns en hel del att tänka på för att hamna rätt. Förutom allt praktiskt kring privatliv och bostad måste du besluta om ­företaget ska vara registrerat i Sverige eller i ditt nya hemland?

– Antingen är man fortfarande skriven här i Sverige eller så flyttar man helt. Vid en flytt tittar Skatteverket på om personen har ”väsentlig anknytning” till Sverige. Det spelar roll när man beslutar om personen ska fortsätta betala skatt här eller inte, säger Mia Bohman Bildt, skattejurist vid Skatteverket.

LÄS OCKSÅ: Se upp för tabbarna som kan göra att du missar utlandsaffären

Du som bor i, vistas stadigvarande i eller har väsentlig anknytning till Sverige är alltså obegränsat skattskyldig i Sverige. Det innebär att du ska betala skatt här för samtliga inkomster, oavsett om de kommer härifrån eller något annat land.

Du kan anses ha väsentlig anknytning till Sverige om du, efter att ha flyttat ut, har kvar bostad, familj, viktiga tillgångar eller liknande här.

– Vi har även skatteavtal med 89 länder som gäller situationer när man bor i ett land och har inkomster från ett annat, eller när båda länderna anser att man bor där. Säg att du flyttar ensam till Spanien, men har yngre barn kvar i Sverige. Spanien kommer anse att du är bosatt där men du anses också ha väsentlig anknytning till Sverige. Skatteavtalet med Spanien reglerar då vilka av dina inkomster som ska beskattas i vilket land. Man måste se på varje enskilt fall, säger Mia.

Hennes råd är att ta kontakt med Skatteverket inför flytten för att se vilka regler som måste följas. Skatteverket har rådgivning och det går också att läsa sig till mycket via deras webbplats.

– Du måste alltså bestämma dig för hur du ska flytta, vad du ska ha kvar i Sverige. Säg att du flyttar helt och hållet, då är det oftast inga problem. Men har du väsentlig anknytning måste du kontrollera i ett skatteavtal vad som gäller för dig.

En del företagare väljer att flytta helt till sitt nya land, men har ändå ett litet kontor kvar i Sverige. Då blir verksamheten du har vid kontoret beskattad i Sverige. Om du i stället är bosatt i Sverige och öppnar ett kontor i Spanien är du helt och hållet skattskyldig i Sverige, men Spanien kanske vill beskatta dig för din verksamhet som pågår där. Du kan då bli ”dubbelt beskattad”.

– Då får man gå till skatteavtalet igen och se hur man undviker en sådan dubbelbeskattning – det regleras där. Finns det inget skatteavtal med aktuellt land – ja, då finns det regler i svensk lag som säger att du trots allt inte ska bli dubbelbeskattad.

Mia menar att det rent allmänt naturligtvis är enklare om man inte är skattskyldig i två länder.

– Det är inte heller lätt att helt ”skriva ut sig” från Sverige. Skatteverkets uppdrag är också att värna om Sveriges skattebas och det krävs en del för att du ska anses utskriven.

Om du väl bestämt dig för att satsa utomlands tipsar Verksamt.se att det absolut viktigaste är att skaffa dig kunskap om marknaden. Ha alltid den nya marknadens konkurrenssituation, kvalitetsnivå, regelverk och kultur i åtanke när du väljer land.

Ska du driva företag inom EU har du rätt att starta företag inom landet och också bosätta dig där. Det finns vissa gemensamma regler för företagande inom EU, men varje land har också egna regler som du som företagare ska följa. Planerar du att driva företaget under lång tid, omfattas du av etableringsrätten.

Landet kan kräva att du registrerar dig hos myndigheterna när du har varit i landet i tre månader. Du ska kunna visa upp bevis på att du driver eget eller ett intyg som stärker att du har tillräckligt med pengar för att försörja dig.

Som företagare omfattas du av samma regler som landets egna medborgare som driver företag. Det kan handla om till exempel bolagsformer, skatter och försäkringar.

Den dag du eventuellt vill flytta tillbaka till Sverige med ditt företag anger du det i deklarationen.

– Var ärlig i deklarationen, det blir besvärligt annars, råder Mia.