Varning! Här är bluffbolag att se upp för just nu

Ebba Arnborg

Publicerades: 29 april, 2024
Foto av: AdobeStock

Just nu skickar flera bluffbolag ut bluffakturor till småföretag, vilket kan innebära tusentals förlorade kronor om du inte ser upp. Varna andra – och skydda dig själv. Dessutom guidar vi dig till hur du gör om du får en bluffaktura.

Företag med oseriösa försäljningsmetoder kostar svenska företag enorma belopp. Det kan handla om att de lurar dig att tro att något är ett gratiserbjudande, men istället fastnar du i en kostsam prenumeration. Eller att du blir lurad att tacka ja till något för att bluffbolaget hävdar att du redan är deras kund. Som företagare gäller det att vara vaksam och att hålla koll på bluffbolag att se upp för.

Här listar vi de senaste som dykt upp på Svensk Handels Varningslista. Tänk på att bara för att ett bolagsnamn inte finns på listan är det ingen garanti för att verksamheten är seriös. Var alltid vaksam! 

Här är några bluffbolag att se upp för just nu

Office plus
Skickar ut erbjudanden som flertalet företagare uppfattar som fakturor. På erbjudandet finns en uppmaning om att betala inom 14 dagar. I det finstilta står det dock att det endast är ett erbjudande.

Edenkraft AB
Ringer upp och får det att låta som att man är deras nuvarande kund, fast det inte är sant. Efter samtalet skickar de en faktura.

TPS Trademark Publication
Skickar ut vilseledande erbjudanden om registrering av varumärken. Dessa ska uppfattas komma från den officiella registreringen av patent och varumärken. I det finstilta står det att det är ett erbjudande om registrering i en databas som kostar 10 800kr per år.

FF SVEA svensk mediabyrå
Ringer upp angående Google-tjänster och får det att låta som att man är deras nuvarande kund, fast det inte är sant. Efter samtalet skickar de en faktura. 

Administrativ avveckling Sv
Skickar ut anbud som företagare uppfattar som fakturor, angående avveckling av enskild näringsverksamhet.

Inter Fairs
Skickar ut ett informationsbrev och uppdateringsblankett via mejl till drabbade företagare i samband med att man har besökt en mässa. Företagare uppfattar detta som ett erbjudande om att registrera sig gratis i en databas. I själva verket kostar tjänsten från 1212 Euro.

Läs också: Elsie Johansson lurades av fakturaskojarna

Fått en bluffaktura? Så här gör du

1. Var försiktig – skriv inte under!
Kom ihåg att det finns bluffbolag att se upp för. Så först och främst gäller det att du läser igenom underlag som du får noggrant. Skriv inte under något utan att vara helt säker.

2. Fått en faktura som egentligen är ett erbjudande?
Får du en faktura, så tänk på att du läser all text noga. Är det ett erbjudande som du inte är intresserad av så släng det.

3. Fått en felaktig faktura?

a) Om du har fått en faktura som är felaktig skall du i första hand kontakta företaget via mejl och bestrida kravet. Skriv ner när du gjorde det, behåll kopia av konversationen.

b) Menar de att de har rätt så be om bevis, till exempel en kopia på avtalet/inspelningen.

c) Finns inget avtal som styrker kravet eller OM det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du något av nedan rakt över underlaget, och skickar kopia av detta till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se.

Om du inte tidigare varit i kontakt med företaget:
”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Om det är från företag som du har varit i kontakt med:
”Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade.”

Om du anser att säljaren vilselett dig, på ett sätt som kan anses bedrägligt:
”Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Om företaget är utländskt:
”We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police”.

Källa: Svensk Handel