Elsie Johansson tog fajten med fakturaskojarna. Foto: Anders Nyman

Elsie Johansson lurades av fakturaskojarna

Samuel Karlsson

Publicerades: 14 juni, 2018

Folkkära författaren Elsie Johansson blev uppringd av 118 218 nummerupplysning.se och lurades att teckna avtal trots att hon inte alls vill synas på nätet. 

Att ge sken av att du redan är kund är en gammal men fortfarande vanlig fakturaskojarmetod. Senast att drabbas är författaren Elsie Johansson från Uppsala, vars företag fick en faktura på 3 900 kronor plus moms.

– Om du ska sälja nåt är jag inte intresserad, sade Elsie när det ringde i början av november. 

– Nej nej, jag ska bara kolla upp att de uppgifter vi har stämmer. Vi uppdaterar varje år, svarade mannen i telefonen.

Elsie uppfattade aldrig varifrån den snabbpratande mannen ringde, men förklarade direkt att hon inte var intresserad att vara anträffbar på något annat sätt än genom sitt förlag. 

LÄS OCKSÅ: Drabbad av Bolagsupplysningen – det här behöver du veta

– Då säger vi upp det från och med nu, men du vet att du måste betala för det här ändå? Det är samma pris om du är kvar eller säger upp det, påstod mannen.

– Han sa ”jag ska bara be att få ställa några frågor så att vi är överens om att avsluta det”, och så följde en rad frågor om mitt företagsnamn med mera. Sedan dröjde det bara några dagar innan det kom en faktura på nästan 5 000 kronor från företaget Infodirekt, berättar Elsie.

Fakturan krediterades

Vid det laget hade hon börjat förstå att det inte gått korrekt till, och hon kontaktade nu sin revisor som kunde bekräfta att hon inte betalat något till Infodirekt tidigare. Hon följde Driva Egets råd att skriva en utförlig bestridan där hon beskrev händelseförloppet, och mejlade den till Infodirekt. Inom kort fick hon svar att fakturan krediterades.

– Är det för att jag är född 1931 som jag blev utsatt? Jag tror inte det, eftersom det var företaget det handlade om, säger Elsie till Driva Eget.

LÄS OCKSÅ: Ja i telefon – nära kosta huset

Ann Johansson på Infodirekts support svarar att Elsie Johansson visst varit kund tidigare:

”Kunden köpte nummerupplysningstjänst via 118218 under 2013. Online Publishing AB ägde och drev tjänsten då. Info direkt Norden AB köpte upp tjänsten under 2014 och driver sen dess telefontjänsten 118218”, skriver hon i ett mejl.

Att plocka bort uppgifter från 118218 kostar självklart inte något, och säljare från Infodirekt ska absolut inte agera på detta sätt, skriver Ann Johansson också.

Undvik att bli lurad av fakturaskojarna

  1. Se upp för ”uppdatera uppgifter-tricket” där du luras tro du är tidigare kund.
  2. Ingå aldrig avtal på telefon, utan be att få återkomma.
  3. Sök på nätet efter kundklagomål och varningslistningar.

118 218 nummerupplysning.se

118 218 är varningslistat hos Förenade Bolag sedan 2010. Tjänstens tidigare ägare SGP Online Publishing anklagades för samma vilseledande försäljningsmetoder som Infodirekt, och tog också ett antal företagare som kände sig lurade till domstol. SGP gick i konkurs 2015. Bakom Infodirekt Norden AB står samma person.

Driva Egets granskning visar att 118 218 regelmässigt driver obetalda fakturor till Kronofogden, men inte till tingsrätten. De som bestridit på ett korrekt sätt har alltså sluppit betala. 

Av: Anders Nyman