<![CDATA[]]>

Göran Perssons 5 bästa råd till småföretagare

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 28 september, 2015

En gång var hans statsminister – i dag driver han företag. Så vad har Göran Persson lärt sig om att driva eget själv? Se hans råd här.

Göran Persson har varit finansminister, statsminister och EU-ordförande. I dag driver han jord- och skogsbruksbolaget Baven med gården Torp i Sörmland som nav i verksamhet.

När Driva Eget intervjuade Göran Persson till en kommande artikel i tidningen ville vi förstås veta om han hade några värdefulla råd till andra företagare, när han nu i flera år själv testat på företagandet i praktiken. Här kommer därför hans råd, där han bland menar att det är viktigare att skaffa en kund än att fokusera på skattefrågan. Håller du med Göran Persson?

1. Skaffa en kund
– Det kan låta som en självklarhet men är ofta bortglömt i debatten. Allmän efterfrågan är ohyggligt mycket viktigare för småföretagare än alla andra diskussioner. Vad spelar till exempel skattefrågan för roll om man du inte går med vinst? Och för att gå med vinst behöver du fokusera på att hitta dina kunder.

2. Det måste vara lustfyllt
– Du kan inte ägna dig åt att vara småföretagare om du inte tycker att det är lustfyllt och roligt. Du kommer att behöva göra en enorm arbetsinsats som går långt utöver 40 timmar i veckan, man gifter sig med företaget. Det är en livsstil som inte går att stänga av och om du inte tycker att det är roligt ska du inte heller hålla på med det.

3. Mentorer
– Se till att ha duktigt folk omkring dig som har erfarenhet. Det behöver nödvändigtvis inte vara direkt i företaget men åtminstone i din närhet så du kan be om råd och få hjälp. I en del branscher, som till exempel lantbruk, håller en viss kompetens och kunskap på att försvinna och det är ett problem.

4. Anta utmaningen
– Som företagare drivs jag av att se om verksamheten går ihop eller till och med lönar sig. Att fundera på om det går att leva på och sen inse att det faktiskt gör det. Det är en enorm utmaning att ta allt i mål och det är också det som driver mig mest i rollen som företagare.

5. Ha inte F-skattsedeln som affärsidé
– I tider av arbetslöshet och strukturomvandling så förlorar många jobbet men lockas av att etablera sig som egenföretagre. Sen gör de inte sällan göra samma jobb som de när de var anställda men till andra och sämre villkor. Det är en farlig väg att gå. Många drar på sig utgifter och skulder eftersom det kan vara väldigt tufft att vara egen företagare. Du måste ha en idé och kund, att bara ha F-skattsedel som affärsidé räcker inte.