<![CDATA[]]>

”Hur gör jag en prototyp så billigt som möjligt?”

Camilla Björkman

Publicerades: 10 mars, 2010

Jordanos undrar hur han ska göra en prototyp av sin uppfinning så billigt som möjligt. Här får han svar av Driva Egets Camilla Björkman.

Så här skriver Jordanos:

”Jag har en idé men har inte råd att göra en dyr prototyp i det här stadiet (jag är student). Nu undrar jag vem man kan man vända sig till för att göra en testprototyp, utan att slösa för mycket pengar? Hur ska jag kunna göra en budget för att låna pengar om jag inte vet vad materialet kommer att kosta eller om den verkligen fungerar? Och: kan man få hjälp av en mentor i nybörjarstadiet?”

Svar: Börja med att läsa den här artikeln som handlar just om hur du tar din uppfinning till lönsam produkt. Sedan är mitt förslag följande:

1. Rita upp din uppfinning på ett papper. Ofta räcker det bra med en enkel skiss. Kanske är din uppfinning mer avancerad, men det mesta brukar gå att rita upp så här.

2. Ett tips är att sedan kontakta någon av de uppfinnarföreningar som finns i Sverige, som tillhör Svenska Uppfinnareföreningen. Det är kostnadsfritt, förutom i vissa fall då det krävs en liten medlemsavgift. Gå dit med din ritning (de har tystnadsplikt). Själv gick jag till Stik, Stockholms Innovatörskrets. De kommer antagligen att säga att du kan göra en så kallad tekniköversikt, vilket är en professionell granskning om det finns liknande produkter. Det kostar cirka 3 000 kronor vilket är rätt saftigt, så fundera på om du verkligen behöver en sådan i det här läget. Be dem om hjälp att få kontakt med någon som kan göra en prototyp. Om det är en enkel sak du ska tillverka har till exempel Stik själva utrustning för att göra en enkel plastprototyp.

3. Ett snabbare steg är att gå direkt till en 3D print shop, som kan göra en enkel prototyp som du sedan kan ta vidare till fabriken som ska tillverka din produkt. Bor du i Stockholm finns till exempel 3D-printshopen Maker’s Park i Gamla Stan. Det kostar 300 kronor i timmen i maskintid, och 600 kronor i timmen om du vill ha konsulthjälp.

4. Därefter kan du kontakta Nyföretagarcentrum där du bor, som har gratis mentorskap och rådgivning för nya företagare. Där får du hjälp med att lägga upp en kalkyl och fylla i en låneansökan, om du behöver låna pengar. Lån kan du sedan ansöka om hos Almi eller hos din bank.

5. Parallellt med punkt 4 kan du börja ta reda på priser för själva tillverkningen av produkten. Ett tips är att kontakta företag som tagit fram produkter i liknande material, för att få reda på vilka fabriker de jobbar med. Kontakta dessa, besök dem och ta reda på kostnaderna.

Läs mer i vår guide till uppfinningar här.

Lycka till!

Hälsningar Camilla

Vill du också ha svar på en fråga kring att driva eget? Skicka in din fråga till våra experter här.