7 världskända uppfinningar – som har satt Sverige på kartan

7 världskända uppfinningar som satt Sverige på kartan

Karolina Östervald

Uppdaterades: 4 augusti, 2022
Publicerades: 5 augusti, 2022
Foto av: Adobe Stock

Här är uppfinningarna du känner igen (hoppas vi) – men som du kanske inte visste var svenska? Vi listar 7 kända uppfinningar som alla har varit med och satt Sverige på kartan.

Pacemakern

Du har helt säkert hört talas om Pacemakern – men visste du om att det är en svensk uppfinning? Världens första pacemaker tog Rune Elmqvist (1906-1966) fram och samma år opererade kirurgen Åke Senning (1915-2000) in den. Varken Rune eller Åke trodde att pacemakern skulle slå igenom – och tog därför inte patent på den. Pacemakern är en elektronisk apparat som opereras in hos personer vars hjärta inte fungerar som det ska. Apparaten läser av hur hjärtat slår och skickar signaler till hjärtat om det slår oregelbundet eller för långsamt. Häftigt eller hur? Idag finns det över 3 miljoner människor som använder pacemakers – och uppfinning har visat sig vara revolutionerande.

Tetra Pak

Visste du världens mest sålda dryckesförpackning är uppfunnen i Sverige? Förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing fick en tanke om att ta fram en engångsförpackning för mjölk. Förpackningen skulle göras i papper – och vara billig och inte läcka. Laboratorieassistenten Erik Wallenberg idé var en tetraeder – en pyramidformad förpackning som man vek ihop av ett enda pappersstycke. Företaget bytte namn till Tetra Pak år 1950 och vd:n Ruben Rausing kom att bli en av Sveriges rikaste män.

Dynamit

Sveriges mest berömda uppfinnare måste väl ändå vara Alfred Nobel (1833-1896)? Hans mest kända uppfinning kom att bli den revolutionerande sprängtekniken – Dynamit. Ordet är hämtat från grekiskans ”dynamis” och betyder kraft och dynamiten använde man mest i gruvor men även inom militären. År 1867 tog Nobel patent på uppfinningen och blev snabbt världsberömd och rik. Hans förmögenhet la grunden till Nobelpriset.

Spotify

Visste du att den världskända streamingtjänsten Spotify är svensk? Spotifys grundare startade företaget 2006 och idag finns tjänsten i över 65 länder. Affärsplanen var revolutionerande: istället för att äga musik skulle man strömma den. Ägarna fick med sig de största skivbolagen och valde att satsa på en prenumerationstjänst. Idag kan du hitta det mesta som finns i ljudformat på Spotify – allt från musik till ljudböcker.

Celsius

Den 100-gradiga Celsiusskalan, som idag används över hela världen, uppfanns av den svenska astronomen Anders Celsius. Under början av 1700-talet tog ett flertal fysiker fram olika skalor för grader och sammanlagt fanns det över 30, där bland Fahrenheit som hade normal kroppstemperatur som referens. Anders Celsius tog vattnets frys- och kokpunkt som referens – och satte därefter den nya standarden för temperaturskalan.

Är du nyfiken på att läsa mer om svenska uppfinningar och uppfinnare? Kolla då in Patent och Regiseringsverkets lista.

Trepunktsbältet

Den säkerheten som vi hittar i dagens bilar har inte alltid funnits – och den revolutionerade trepunktsbältet uppfanns av Volvo. Nils Bohlin, förste säker­hets­ingenjör, fick i uppgift att vidareutveckla ett bilbälte. År 1959 blev PV 544 och Amazon de första Volvobilarna som utrustade med trepunktsbältet – och Nils regisserade sitt patent. Numera finns det endast trepunktsbälte i personbilar – och studier har det visat att det har räddat över en miljon liv.

Skype

Visste du att den världskända programvaran Skype togs fram av en svensk entreprenör? Tjänsten skulle underlätta för befolkningen då möjligheten blev att ringa över nätet istället för vanlig telefon. Detta blev ett revolutionerande program och underlättade för många som hade släkt utomlands. Företaget tog fram programvaran 2003 och två år senare köpte Ebay upp företaget. Köpet gjorde grundaren Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män.

Läs också: Kända svenska entreprenörer: ”Från Bokhyllan Billy till spelkung från Värmland”
Läs också: 8 svenska entreprenörer under 30 som redan gjort succé