<![CDATA[]]>

Så sänker du din privata månadskostnad

Anders Andersson

Publicerades: 28 februari, 2009

Sänk dina privata baskostnader – det är lättare än du tror. Du kan göra det utan att försämra din standard med hjälp av våra länkar där du kan dra ned fem stora utgiftsposter.

Det handlar inte om att snåla för att dra ned utgifterna, utan bara om att se till så att du väljer de mest prisvärda alternativen.

Hur mycket du sparar beror naturligtvis på vad du hittills gjort, hur stort hus du har och hur stor familjen är.

Vårt exempel gäller en tvåbarnsfamilj i eluppvärmd normalstor villa med en miljon i villalån. Vi beräknar att kostnaden sänks med 1 500 kr per månad genom att sänka fyra viktiga kostnadsposter på detta sätt med hjälp av våra jämförtjänster:

1 Byta försäkringsbolag      – 500 kr
2 Byta teleoperatör               – 300 kr
3 Byta elbolag                       – 400 kr
5 Sänka lånekostnaden     – 300 kr
Totalt                                   – 1 500 kr

1. Byt försäkringsbolag
Se över din bilförsäkring, hemförsäkring, villaförsäkring och båtförsäkring en gång om året och se efter så att du har en prisvärd försäkring. Det bolag som är billigast för den ene kan vara dyrast för en annan. Och det som är mest prisvärt förra året kan vara dyrt i år.  Ibland tjänar man på att ha alla försäkringar i alla bolag, men inte alltid.

Kolla vilket bolag som är billigast för dig. Ring sedan runt och pressa priset. Det går att pruta. Du kanske inte behöver byta bolag, utan kan få ned priset på den försäkring som du redan har genom att hänvisa till bolag som är billigare.

Se här vilken bilförsäkring som är mest prisvärd för dig.

Se här vilken hemförsäkring som är mest prisvärd.

Din bästa villaförsäkring hittar du här.

2. Byt teleoperatör
Teleoperatörerna slåss om att få oss som kunder. Utnyttja detta priskrig när du väljer bredband  och telefonabonnemang. Jämför operatörerna med varandra och slå till när de har kampanjer. Det är då inte säkert att det blir billigast att ta ett abonnemang där det ingår en mobiltelefon, eftersom du på något sätt får betala för telefonen, ofta genom att binda upp dig länge.

En fast månadskostnad kan låta billigast, men ofta tjänar du på att ta rörlig avgift som nu är nere under 20 öre minuten för den som binder upp sig i två år.  Ju längre du binder dig desto lägre pris per minut ska du betala, eftersom samtalspriserna i framtiden kommer att sjunka ordentligt.

Hitta ditt billigaste mobilabonnemang här.

Här ser du vilket bredband som kan vara mest prisvärt för dig.

3. Byt elbolag
Den som inte aktivt byter elbolag har ett avtal som kallas tillsvidareavtal.  Det är det sämsta av alla elavtal. Det självklara är därför att byta bort det. Om det är bäst med rörligt eller bundet  elavtal är  däremot  osäkert.

Men det man kan vara säker på är att det skiljer mycket mellan billigaste och dyraste elbolaget. För en villaägare som förbrukar 25 000 kilowattimmar per år kan det skilja 400 kr i månaden mellan ett dyrt tillsvidareavtal och ett billigt rörligt avtal.

Se här vilket bolag som är billigaste för dig.

4. Sänk lånekostnaden
I tidningarnas räntetabeller skiljer det nu mindre än för något år sedan mellan högsta och lägsta låneräntan, men det finns ändå pengar att tjäna på att jämföra. Det gäller att utgå ifrån lägsta räntan i dessa tabeller och använda den siffran för att försöka sänka räntan ytterligare.

Spela ut banker och kreditinstitut mot varandra när bindningstiden går ut på ett bundet lån, och bevaka räntan då och då om du har rörlig ränta eller tremånadersränta.

För ett miljonlån kan du pressa ned månadskostnaden med minst 300 kr genom att välja det billigaste alternativet. Det skiljer mer än 0,4 procentenheter mellan banken med högsta och lägsta boräntan.

Hitta bästa lånealternativet här.