Detta händer ditt företag om Trump – eller Harris – vinner valet

Ebba Arnborg

Publicerades: 16 september, 2024
Foto av: Public Domain

Presidentvalet i USA kan få stora konsekvenser för din verksamhet. Här går vi igenom vad som kan hända – och hur du kan förbereda dig. USA-valet 2024: Så påverkas ditt företag…

När USA, världens största ekonomi, väljer sin president, kan effekterna spridas långt utanför landets gränser – och påverka ditt företag, oavsett om du handlar med USA eller inte.

USA-valet 2024: Så påverkas ditt företag om Donald Trump vinner valet

Trump har sagt att han planerar att fortsätta med sin protektionistiska politik. Det innebär att han vill skydda amerikanska företag genom att göra det svårare och dyrare för andra länder att sälja varor i USA, främst genom tullar och handelshinder.

Detta kan skapa osäkerhet på de globala marknaderna och påverka valutakurser, vilket i sin tur kan drabba svenska företag. För dig som småföretagare kan det bli svårare att sälja till USA om hinder skapas, och om du importerar material från USA kan priserna stiga.

Trump har även lovat fler skattelättnader för amerikanska företag. Detta kan innebära såväl möjligheter för svenska företagare som verkar på den amerikanska marknaden, so, att svenska företag får hårdare konkurrens på den amerikanska marknaden.

Samtidigt kan Trumps ekonomiska politik, om den lyckas stimulera tillväxt inom USA, leda till en starkare global ekonomi som också gynnar företag i Sverige. Det kan också öppna upp möjligheter för svenska småföretag att dra nytta av tillväxtområden i USA, särskilt om du agerar snabbt på förändringar i marknaden.

USA-valet 2024: Så påverkas ditt företag om Kamala Harris vinner valet

Harris står för en politik som betonar internationellt samarbete och stabil handel. Detta kan skapa förutsägbarhet på globala marknader, vilket minskar risken för stora valutaförändringar och andra störningar som påverkar företag med internationella affärer.

Harris har även sagt att hon vill satsa stort på grön teknik och hållbara lösningar. Detta kan skapa nya affärsmöjligheter för svenska småföretag inom miljöteknik och innovation. Å andra sidan kan detta också öka konkurrensen globalt inom dessa områden.

Att hon vill satsa på amerikanska småföretag genom bland annat skattelättnader kan innebära ökad konkurrens för svenska företag som redan är verksamma i USA. Men samtidigt kan hennes satsning på globalt samarbete skapa en stabilare grund för företag som är beroende av internationella leveranskedjor.

4 tips – så kan du förbereda ditt företag

1. Se över dina affärer med USA: Fundera på hur potentiella handelshinder kan påverka din verksamhet. Kan du hitta nya marknader för dina varor eller tjänster om hinder uppstår?

2. Se över dina leverantörer: Om ditt företag är beroende av import, se till att du har alternativ ifall kostnaderna stiger på grund av valutaförändringar eller handelshinder.

3. Håll koll på utvecklingen: Följ internationella marknader och valet noga för att vara bättre förberedd på eventuella förändringar i marknadsläget.

4. Planera för osäkerhet: Var beredd på förändringar i kostnader och marknadsförhållanden så att ditt företag står stabilt även i osäkra tider.