Bättre koll på bygget med svensk app. FOTO: GETTY IMAGES

Amerikanska investerare satsar miljonbelopp i svensk byggapp

Redaktionen

Publicerades: 20 januari, 2017

Sedan starten för drygt ett år sedan används idag iControl av en rad av Sveriges största byggföretag. Nu lockar det unga företaget amerikanska investerare att satsa miljonbelopp för att de ska kunna etablera sig på nya marknader.

iControl är en app för iPad och iPhone som ersätter allt pappersarbete ute på byggarbetsplatsen.

Platspersonalen använder appen för att skapa färdiga protokoll för allt som sker i produktion, exempelvis skyddsronder, försyner och avvikelser, med stora tidsvinster och minskade kostnader som resultat.

– Vår vision är att skapa en branschstandard för all dokumentation inom byggbranschen – och jag känner att vi är på god väg att göra det, säger Alexander Selling, vd och medgrundare till iControl.

Ett av det största svenska byggföretagen genomförde 2015 en studie av appen på sina byggen. Studien visar att den administrativa arbetstiden minskade med hälften, samtidigt som byggfelen kunde åtgärdas tidigare i processen. Deras slutsats var att iControl ger stora tidsvinster och kraftigt minskade kostnader.

Att byggföretagen halverar sin administrativa arbetstid med den nya tekniken har nu uppmärksammats av affärsacceleratorn 500 Startups och iControl har därför blivit antaget till det amerikanska accelerationsprogrammet i San Francisco.

– Det är väldigt spännande. 500 Startups är en chans för oss att öka utvecklingstakten och ta ett första steg in i en ny marknad, därför är det viktigt att vi gör det mesta av programmet, säger Alexander Selling.

Genom programmet tar företaget in en första investering om 150 000 dollar, motsvarande drygt 1,3 miljoner svenska kronor. Programmet löper från november till februari 2017 då medarbetare från iControl deltar på plats i San Francisco i USA.

Ambitionen är att iControl inom några månader ska öka sin omsättning med upp emot 400 procent. Man bedömer att den potentiella marknaden för iControl är mycket stor, speciellt när appen inom kort lanseras internationellt.

Sedan starten för drygt ett år sedan används idag iControl av en rad av Sveriges största byggföretag inom alla sorters projekt, alltifrån sjukhus till bostäder och broar.