Fotbollsproffset Matías Concha: ”Det farligaste du kan känna som företagare är mättnad”

Josefin Wallin

Publicerades: 15 januari, 2024
Foto av: Homerun Brokers

I nära 20 år var det professionell fotboll som fyllde Matías Conchas liv. Så byggde lagspelaren upp ett helt nytt och framgångsrikt liv i Marbella och lyckades med att starta eget som mäklare här. En uppgift som lockar många – men som få krasst fixar. Så gjorde han – och så säljer du också som ett riktigt proffs.

Från fotboll till företagande

Det har varit en hektisk höst och vinter när vi pratar med Matías Concha. Netflix har precis varit här för att spela in tv-serien ”Mäklarna i Marbella” som kommer att gå ut internationellt på Netflix under 2024. Matías är för de flesta mest känd för sin framgångsrika karriär inom fotbollen, där han spelat professionellt i nära tjugo år. År som innehöll Bundesligan, svenska landslaget, Allsvenskan, svensk mästare tre gånger – samt dubbel cupmästare med Malmö FF och Djurgårdens FF.

När omklädningsrummet varit homogent, balanserat och dragit åt samma håll har vi haft framgångsrika perioder. Samma är det i företag. Mår man bra på kontoret kommer man prestera. Mår din kollega bra och kan prestera gynnar det dig i längden. Samma som i ett fotbollslag. Man behöver alla på topp för att vinna.

Matías Concha till Driva Eget

Efter en lång karriär som fotbollspelare var det dags att göra någonting nytt. Inledningsvis stannade han kvar inom fotbollen och jobbade en hel del på tv som expert på olika kanaler, testade på agentlivet samt var sportchef. Vilket är upplevelser som gett extremt bra erfarenheter som han har kunnat plocka med sig. Ändå har var sak sin tid – och så även fotbollen.

Foto: Matías Concha, Instagram

Vinnarmentalitetens fördelar

– Att lämna sin trygga zon är aldrig enkelt. Många sportpersoner tror att det enda de duger till är att verka inom sin sport, vilket är fel. Elitidrottsmän och -kvinnor har egenskaper som näringslivet trånar efter. Av någon anledning har de nått eliten i sin sport. De har engagemang, tillgivenhet, fokus, målmedvetenhet men viktigast av allt – en vinnarmentalitet. Det är egenskaper som är svåra att hitta i samhället och egenskaper man ska spinna vidare på och aldrig tappa. Alla företag som har ambitioner behöver denna sortens människor, säger Matías Concha.

Läs också: Marwin Gordon – så skapar du feta saker och har kul på vägen

”Någonting nytt” konkretiserades och blev en idé om en flytt. För att prova nya vägar och skapa en bra miljö för familjen. De lämnade Sverige för Spaniens sydkust och härliga Marbella, där de idag bor och lever. ”Det bästa som hänt dem”, enligt honom själv.

– Jag var ganska trött på fotbollen efter något år och behövde ett ombyte. Klimatet var också en stor bidragande anledning till att få ett behagligare liv. Jag har frusit för många år i mitt liv. Jag befinner mig just nu på en underbar plats i livet. Att flytta med familjen till Marbella är ett beslut jag i början var tveksam till men som nu blivit till det bästa som hänt mig. Klimatet, tempot, människorna man får träffa samt möjligheter till affärer.

– Jag känner mig så extremt rik redan på erfarenheter och relationer att det som driver mig är att ha en skön livsstil på ett ställe där det inte regnar och blåser på mig. Jag vill leva ett enkelt liv där jag och min familj mår bra samt att mitt företagande har framgångar. Svårare än så behöver det inte vara. 

Det farligaste du kan känna som företagare är mättnad. Man kan känna sig nöjd men aldrig mätt.

Att starta om och bygga nytt – en utmaning

Att starta om och bygga nytt tar tid och är en utmaning. Flytten till Spanien innebar att starta om och börja om från början. På en plats där man inte känner någon – och som han heller aldrig besökt tidigare.

Ändå lyckades han. Här har han nu sedan flytten byggt upp en framgångsrik karriär som mäklare.

– Fastigheter har alltid varit ett intresse hos mig och jag äger en del lägenheter på andra ställen i Spanien. Så intresset av köpa, hyra ut och sälja har funnits länge. Men att sen kunna leva på det samt få framgång är inte enkelt. Att bli mäklare i Marbella är inte lätt och är definitivt INTE för alla. Många kommer hit med tankar om snabba cash men återvänder ganska snart till sina hemländer.

”Tillhöra ett lag är något vackert men inte enkelt”

Att starta eget har haft många likheter med att vara en lagspelare och idrottare. Där man aldrig är starkare än sin svagaste länk. Där man både vinner – och tar en förlust tillsammans.

– Jag är en utpräglad lagspelare. Att nå mål, bygga upp och vinna ihop men även ta smällar och förluster tillsammans. Att tillhöra ett lag är något vackert men inte enkelt. Man ska hitta sin roll, vara en kamrat som kan lyfta andra och ha viljan att lyckas. Det är en konst att vara en bra lagspelare, men jag tror att kraften man skapar ihop är större än den enskilda. Framgångsrika perioder i fotbollen har också haft en gemensam nämnare. Omklädningsrummet. När omklädningsrummet varit homogent, balanserat och dragit åt samma håll har vi haft framgångsrika perioder. Samma är det i företag. Mår man bra på kontoret kommer man prestera. Mår din kollega bra och kan prestera kommer det gynna dig i längden. Samma som i ett fotbollslag. Man behöver alla på topp för att vinna.

Läs också: Så blir du lika framgångsrik som superentreprenörerna

Inbyggd vinnarmentalitet

Att ha en bakgrund som idrottsman menar Matías är en fördel i företagande. En god förmåga att hålla fokus och vinnarskalle är båda saker han tagit med sig från sin bakgrund.

– Jag är van att prestera, sätta mål och förstås att nå dem. En inbyggd vinnarmentalitet och självförtroende. Jag har enkelt för att kunna fokusera men samtidigt lätt att slappna av, en effektiv on/off-knapp jag ofta använder. När domaren blåser är det fokus, men när matchen är slut slappnar man av och njuter förhoppningsfullt av det man presterat. Det är viktigt att känna belöning och våga njuta av den. Det får en att vilja mer. Det hjälper mig också att finna en bra mental balans. Skarpt läge behöver full koncentration för att nå bäst prestation.

Målbilder för karriär och familjeliv

När det kommer till målbilder så är det något som han använder och har stor erfarenhet av. För egen del har han delat upp sina egna beroende på om han tänker på familj eller karriär. Vart vill jag privat? Är jag på en bra plats? Trivs jag med min situation eller behöver jag justera något?

– Ställ de frågorna ofta till dig själv. Privat är jag på en bra plats där jag och min familj trivs just nu. Den kan med tiden ändras utefter familjens behov men för tillfället trivs jag. Jobbmässigt vill jag alltid mer. Det farligaste du kan känna som företagare är mättnad. Man kan känna sig nöjd men aldrig mätt. Man kan alltid bli lite, lite bättre. Tjäna lite, lite mer pengar. Om man har inställningen om att varje dag optimera sig och vågar erkänna det kommer man nå framgång överallt i livet, avslutar Matías Concha.


Vinnartips till dig som är företagare

Även om du inte kommer från idrotten på samma sätt som Matías Concha finns det attribut därifrån som även du kan applicera i ditt företagande. Här kommer därför Matías bästa tips för sälj och företagande som lyfter din verksamhet:

  • Bygg ett lag av individer som har en vinnarmentalitet. Bestäm vilken kultur du vill ha i ditt bolag och börja implementera den. Man måste inte alltid ta in personen med bäst CV. Ta in personen med bäst karaktär för den kommer att gynna ditt lag bättre. 
  • De bästa säljarna för mig är de som inte kommer från sälj. Lyssna av, lyssna ännu mer och lägg märke till detaljer som du kan använda längre fram i processen. Det stora tricket för mig är att sälja något utan att köparen märker att du säljer något. Först då kommer köparen slå till.
  • Lägg tid och kraft på att ha kunskap. Kunskap ger trygghet. Lär dig styra kunden på ett naturligt sätt och få den att fatta beslut.
  • Det farligaste du kan känna som företagare är mättnad. Man kan känna sig nöjd men aldrig mätt. Man kan alltid bli lite, lite bättre. Tjäna lite, lite mer pengar. Om du har inställningen att varje dag optimera dig och vågar erkänna det kommer du att nå framgång överallt i livet.

3 snabba frågor – med Matías Concha

Vad är den största skillnaden på livet nu och landslagslivet du levde förut? 

– Nu har jag kontroll över min tid. Jag lever inte inrutat i en bubbla som endast förbereder livet och kroppen på nästa match. 

Häftigaste ”säljet” du gjort? 

– Varje sälj är unikt och tro det eller ej men varje sälj, vare sig det kostar 450 000 € eller 12 000 000 € ger en ett glädjerus och adrenalinpåslag som jag innan fick av vinster. Självklart finns det sälj som är mer speciella än andra, som till exempel när jag både sålde och hjälpte till att köpa bostad till en extremt känd fotbollspelare. 

Vad vill du skicka med till andra företagare?

– Generellt tror jag grupper som ska lyckas behöver målbilder, men min erfarenhet är ibland att man sätter väldigt höga mål vilket är bra. Jag tycker alla individer ska starta med kortare mål fram till det stora målet. Exempelvis att: ”Denna vecka ska jag försöka slå förra veckans prestation”. Men det viktigaste jag vill skicka med är att aldrig ge upp, tro på dig själv och hantera motgångar som kommer på bästa sätt. Det tycker jag är nycklarna.