<![CDATA[FOTO: GETTY]]>

Så gör du ett oförglömligt första intryck

Ebba Arnborg

Publicerades: 9 augusti, 2016

Knyt nya kontakter lätt som en plätt! Här är nio saker att göra första gången du möter någon, om du vill att de ska minnas dig (och ditt företag) med värme.

Sugen på att bli en riktig mästare på att knyta nya kontakter som kan ge ditt företag en skjuts? På sajten Quora kan vem som helst posta frågor och få svar från andra användare. Här har vi sammanställt de bästa råden på frågan: ”Vad kan jag göra när jag möter någon för första gången för att bli ihågkommen bättre?”

1. Våga prata
Det är lätt att bli lite blyg och rädd för att göra bort sig, och därför bara låta andra föra samtalet. Men då kommer du inte fastna i folks medvetande, skriver Julian Reisinger, dejtingexpert och grundare av Lovelifesolved.com. Hans tips: Våga berätta om dig själv, tycka till och ställa frågor.

LÄS OCKSÅ: Så blir du proffs på att mingla

2. Men glöm inte att lyssna!
Se till att verkligen engagera dig i den du möter, och lyssna aktivt istället för att fundera på vad du vill säga härnäst. På så sätt får du dem att känna sig viktiga, råder journalisten Becky Blanton.

3. …och ställ frågor
Det räcker inte att bara lyssna – visa att du är intresserad av personen du möter genom att fråga dem saker om dem själva. Ställ också följdfrågor om det de berättar, skriver Quora-signaturen Kevin Moriarty.

4. Var lite kontroversiell
Många av oss vågar inte säga något som kan framstå som kontroversiellt, speciellt inte till någon vi aldrig träffat förut. Vi vill ju att alla ska tycka om oss! Men om du vill bli ihågkommen kan du överväga att faktiskt våga säga vad du tycker – utan att förolämpa någon eller utbrista något stötande såklart, skriver Reisinger.

5. Stick ut
Var lite ovanlig och udda, men på ett positivt sätt, tipsar Reisinger. Till exempel kan du komma på egna lite annorlunda svar på vanliga frågor som “Hur är läget?” och “Vad gör du annars då?” som du ändå kommer att få tusentals gånger under ditt liv.

6. Ha ett säkert kroppsspråk
Utstråla självsäkerhet med din kropp, tipsar Rob Riker, grundare av bloggen The Social Winner. Hans råd är att satsa på ett stadigt handslag, att sträcka på dig och att behålla ögonkontakten både när du pratar och lyssnar.

7. Spela på känslor
Människor kommer ihåg hur du får dem att känna sig. Se till att det är en riktigt bra känsla. Försök få de du möter att skratta, stryk dem medhårs, stärk deras ego, hjälp dem med något – eller diskutera någonting som engagerar dem, tipsar Reisinger. Du kan också begå ett misstag och be om ursäkt för det, menar han.

8. Le!
När du ler visar du att du är glad, på bra humör, njuter av livet och tycker om att möta personen i fråga. Dessutom ökar chanserna att den du möter också ler – och känner sig bra, och det kommer få den att minnas dig med värme, tipsar Riker.

9. Använd deras namn
Genom att få in personens namn i samtalet visar du att du har lagt det på minnet och att du bryr dig om dem, skriver Kara Ronin, etikettexpert.
– Vårt namn är nära förbundet med oss. När vi hör någon använda det tänker vi direkt: ”Åh de måste verkligen tycka om mig eftersom de minns vad jag heter.”, skriver hon.