<![CDATA[]]>

Så tycker de i småföretagarfrågorna

Camilla Björkman

Publicerades: 8 oktober, 2012

När söndagens partiledardebatt gick av stapeln kom man snabbt in på småföretagarna. Framförallt var det sänkta arbetsgivaravgifter för unga, restaurangmomsen, Rot och Rut och bolagsskatten som orsakade en hätsk debatt.

Att småföretagen är viktiga för fler jobb i Sverige var flera av partierna i söndagens partiledardebatt med på.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven började med att tala om vikten av innovation för att Sveriges företag ska stå sig i konkurrensen mot andra företag.

Han kritiserade däremot Alliansen för att ha misslyckats med att skapa nya jobb. Den halverade restaurangmomsen och sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga – två viktiga frågor för småföretagarna – gillade han inte:

– Det har inte gett någonting, konstaterade Löfven.

Frågan återkom fler gånger under debatten, och åsikterna mellan oppositionspartierna gick isär. Socialdemokraterna och Vänstern ville höja arbetsgivaravgifterna för unga igen, medan Miljöpartiet ville sänka avgifterna generellt.

– Vi vill sänka arbetsgivaravgiften, särskilt för småföretag. Det är så vi ser att småföretagen har råd att anställa, sa Åsa Romson (MP).

Jan Björklund (FP) instämde i Romsons resonemang och berättade om ett besök som Alliansen hade gjort till cafékedjan Espresso House.

– Om de ska betala de höjda arbetsgivaravgifter för unga som ni vill införa, så riskerar 130 ungdomar hos dem att stå utan jobb, sa han till Löfven och Jonas Sjöstedt (V).

Björklund anklagade även Stefan Löfven för att metodiskt angripa företag som ger unga jobb:

– Det hjälper inte att du kallar det för affärsplan när planen är att affären ska gå i konkurs.

Jimmie Åkesson (SD) ville också höja arbetsgivaravgifterna för unga igen, liksom slopa sänkt restaurangmoms. Dessutom lyfte han som vanligt sin kärnfråga att begränsa invandringen kraftigt, något han menar kommer ge pengar över till satsningar på småföretagare.

Den sänkta bolagsskatten som regeringen vill införa var en annan het potatis som Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet vände sig emot.

Jonas Sjöstedt (V) menade att det var tveksamt om sänkt bolagsskatt ger någon effekt. Han vill i stället höja den.

– Ni ger pengar till företag som redan har miljardvinster, sa vänsterledaren som hellre vill använda pengarna till utbildning.

Även Rot- och Rut-avdragen ville Jonas Sjöstedt slopa, medan Socialdemokraterna vill låta Rot-avdraget vara kvar men halvera taket för Rut.

– Jonas säger nej till en växande tjänstebransch, svarade Annie Lööf. Rot och Rut är dessutom en succé. Jag vill snarare utveckla denna tjänst så att fler har möjlighet att få jobb.

Hon lyfte också upp jämställdhetsperspektivet:

– Rut har gjort det möjligt för fler kvinnor att starta eget företag.

HÄR kan du se hela debatten på SVT Play.