Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Så slår nya skatteförslaget mot småföretagen

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 10 januari, 2017 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
Anstånd med skatt och arbetsgivaravgifter

Foto: Anstånd med skatt och arbetsgivaravgifterFOTO GETTY IMAGES

Så kom till slut 3:12-utredningens förslag om skatte förändringar från 2018. Det blev förväntade skattehöjningar och sänkta utdelningsbelopp. Här är de nya skattereglerna punkt för punkt. 

Fåmansreglerna, som även kallas 3:12-reglerna (efter sin placering i den tidigare lagen om statlig inkomstskatt), innebär att utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar i ett fåmansföretag beskattas enligt särskilda regler. Skatten är låg (20 procent) på utdelning och kapitalvinst inom gränsbeloppet (årets utdelningsutrymme + sparat utdelningsutrymme) medan utdelning över gränsbeloppet (överutdelning) tjänstebeskattas och därmed blir högre beskattat.

1. Höjd skattesats


Utredningen föreslår att skattesatsen på utdelning inom gränsbeloppet höjs från 20 till 25 procent för utdelningar som beslutas från och med 1 januari 2018. Skattesatsen blir då densamma som för utdelning på okvalificerade andelar.

2. Lägre schablonbelopp


Enligt förenklingsregeln (schablonregeln) får gränsbeloppet sättas till 2,75 x inkomstbasbeloppet, vilket enligt nuvarande bestämmelser innebär 169 125 kronor för beskattningsåret 2018.

Utredningen föreslår att schablonbeloppet sänks till 1,75 x IBB (inkomstbasbelopp), vilket skulle innebära att schablonbeloppet för 2018 blir 107 625 kronor.

3. Höjd spärrlön (höjt lönekrav)


För att få tillgodoräkna sig lönebaserad utdelning enligt huvudregeln ska ägaren (eller någon närstående) året före beskattningsåret ha tagit ut kontant lön (spärrlönen, lönekravet) som motsvarar minst:
  • 6 inkomstbasbelopp plus 5 procent av företagets kontanta lönesumma, eller
  • 9,6 inkomstbasbelopp.

Utredningen föreslår att spärrlönen (lönekravet) i stället ska motsvara minst:
  • 8 inkomstbasbelopp plus 5 procent av ägarens och dennes närståendes löneunderlag, eller
  • 15 inkomstbasbelopp.
Det blir alltså ett högre spärrlönegolv, högre gräns för när det blir möjligt att nyttja lönebaserat utrymme. Det kommer att innebära att betydligt färre fåmansföretagare kommer att använda regeln om lönebaserad utdelning om förslaget genomförs. Men framför allt innebär förslaget ett betydligt högre spärrlönetak (från 9,6 IBB till 15 IBB). I företag med högt löneunderlag kommer ägarens löneuttag att behöva ligga på över 900 000 kronor per år vilket ju inte alls är ”önskvärt” ur skattesynpunkt för en fåmansföretagare.

Observera dock att förslaget om spärrlönegolv utgår från ägarens (och närståendes) löneunderlag i stället för hela företagets kontanta lönesumma, vilket gäller i dag.

För en enmansföretagare utan anställda innebär förslaget att det under 2017 krävs ett löneuttag på minst 517 895 kr (jämfört med 374 527 kr under 2016) för att kunna använda sig av löneunderlaget (baklängesberäkning av lägsta spärrlön = 8 IBB/0,95).

4. Lönebaserad utdelning

Det lönebaserade utdelningsutrymmet enligt huvudregeln är i dag 50 procent av hela löneunderlaget. Utredningen föreslår det lönebaserade utrymmet ska beräknas till:
  •  10 % av andelsägarens löneunderlag upp till 8 IBB
  • 25 % av andelsägarens löneunderlag mellan 8 och 60 IBB
  • 50 % av andelsägarens löneunderlag över 60 IBB

För närstående beräknas det lönebaserade utrymmet utifrån de närståendes sammanlagda löneunderlag. Beloppet fördelas därefter på delägarnas andelar.

5. Endast den ena regeln får användas

Utredningen föreslår att det inte ska vara möjligt att använda förenklingsregeln i ett företag och huvudregeln i andra. Den som tillämpar förenklingsregeln i ett företag ska alltså inte kunna beräkna något ytterligare gränsbelopp för andelar i andra företag. Om delägaren tillämpar huvudregeln i något företag får denne följaktligen inte tillämpa förenklingsregeln i något annat.

För den som har flera bolag kanske det därmed blir intressant att ge bort aktier i något eller några bolag till närstående så att förenklingsregeln kan fortsätta nyttjas av de närstående i stället.

6. Gemensamt takbelopp


Utredningen föreslår att ett gemensamt takbelopp för tjänstebeskattning införs som ska omfatta både utdelningar och kapitalvinster. Taket föreslås bli 100 IBB och ska bara få användas för innevarande års utdelningar och kapitalvinster. Vid utbetalning av tilläggsköpeskilling ska hänsyn dock tas till kapitalvinst och utdelning under avyttringsåret. Enligt dagens regler får kapitalvinster under beskattningsåret och de fem föregående åren räknas in.

7. Vinster utöver takbeloppet


Utredningen föreslår att skattesatsen på utdelning och kapitalvinst som överstiger takbeloppet ska beskattas med 25 procent (i stället för dagens 30 procent). Det blir alltså en enhetlig skatt på 25 procent för all utdelning och kapitalvinst som beskattas inkomstslaget kapital även för fåmansföretagare.

8. Positivt om generationsskiften


En del av utredningens uppdrag var att analysera om karensregeln utgör ett hinder vid ägarskiften till närstående, och om det bör vara neutral beskattning mellan ägarskiften inom respektive utom närståendekretsen. För att underlätta generationsskiften och möjligheten till så kallade trädabolag (karensbolag) föreslår utredningen att ett särskilt undantag införs i reglerna om samma eller likartad verksamhet. Det innebär att man ska kunna överlåta ett verksamhetsbolag till en närstående (som barn) utan att trädabolaget smittas av dennes aktivitet i verksamhetsföretaget. Undantaget ska dock inte omfatta överlåtelse till make.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.