Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Starta Webbshop: 8 Smarta Tips för att Lyckas Online [Guide]

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 mars, 2018 6 minuters läsning
webbutik och webbshop

Foto: Starta din egen webbutik. Foto: Getty Images

Inredning, skor, strumpor och andra prylar – i dag kan nästan allt säljas på nätet. Starta upp en webbshop på egen hand eller gå ihop med andra – och få tillgång till marknaden online.

E-handeln växer rekordsnabbt, och omsätter nu över 100 miljarder kronor. Många småföretagare kan ta del av kakan genom att starta e-handel.

Du kan dra nytta av en webbshop i din verksamhet på flera sätt:
  • Som ett komplement till din nuvarande verksamhet, för att nå ut till en ny marknad.
  • Genom att gå ihop med andra företag och sälja era produkter under ett gemensamt varumärke direkt till slutkund.
  • Genom att vinkla om din affärsmodell och bara sälja på nätet.

Men en webbshop kräver lika mycket kärlek, tid och resurser som en vanlig butik.

Psssst! Hej företagare! Du vet väl att Driva Eget Premium ger dig tillgång till avtal, kalkyler, långläsning och how-to-guider? Kolla in här!

Här visar vi med 8 råd hur du gör för att komma igång:

1. Peka ut riktningen

Börja i rätt ände och gör gärna en affärsplan, där du bestämmer dig för din huvudstrategi. Vilka är de viktigaste konkurrensfördelarna med din nya butik? Är det pris eller servicegrad? Utbud på sortiment? Eller att du är väldigt nischad och kunnig inom ditt område?

När du räknar på priset, glöm inte att frakten tillkommer för kunderna och att den kan variera beroende på var i landet (eller utomlands) du och kunden befinner sig.

2. Välj rätt teknisk lösning

Att välja rätt teknisk plattform är viktigt. Med din affärsplan i handen ser du vilken typ av storlek på butiken du behöver. Kanske är en mindre variant bra att börja med. Oavsett vad, se inte tekniken som ett problem.

LÄS OCKSÅ: 5 steg till en egen webbshop3. Erbjud trygg betalning

Här behövs en så kallad betalväxel, en mellanhand mellan dig och kunden som gör det möjligt för dig att erbjuda flera betallösningar. Här finns till exempel Dibs, Payex, Payson, Nets och Klarna.

4. Se över sortimentet

Det finns färdiga designmallar att använda sig av för att skapa den känsla du vill ha i nätbutiken. Lika viktigt är att hålla sajten fräsch med nya produkter som speglar ditt sortiment:

5. Marknadsför dig smart

Att skapa trafik till sajten är det som kommer att kosta mest pengar och ta mest tid. Det är också den vanligaste nybörjarfällan – att inte lägga krut på hur folk ska hitta till sajten. Gör en marknadsföringsplan och satsa på kreativa sätt för att synas som inte kostar så mycket, till exempel sociala medier.

Ett annat sätt är via bloggar. Om du till exempel säljer en produkt riktad mot löpning kan en bloggare med samma inriktning vara intresserad av att skriva om dina produkter.

Eller satsa på Instagram. Med tusentals följare på Instagram lockar Cecilie Östvik i Linköping kunder till sin webbshop och fysiska butik. Här är hennes tips för att sälja mer med hjälp av Instagram.6. Klättra i Google

Många kunder använder sökmotorer som Google för att handla på nätet. Därför gäller det att hamna högt upp i träfflistan om någon googlar på den typ av produkt du säljer.

Ett enkelt sätt att sökmotoroptimera din sajt är att nämna ord som du tror att dina besökare söker på i rubriker och i dina sidors titlar. Försök också få andra sajter att länka till dig, då anses du ”viktig” i sökmotorerna och rankas högre.

Här är bästa råden för att klättra högre upp i sökresultaten på Google.7. Håll kunden nöjd

När webbshopen väl är igång är kundtjänsten viktig. Besökarna ska känna ett förtroende för ditt företag – då vågar de genomföra köpet. Där kommer viktiga saker som telefonnummer och andra kontaktuppgifter in, att du är nåbar och snabb i din kundtjänst.

8. Underskatta inte tiden

Rent tekniskt kan du få upp en butik på ett par dagar, men det tar tid att lägga in alla produkter, få klart avtal kring kortbetalning och sätta fart på marknadsföringen. Nätbutiken kräver lika mycket kärlek, resurser och engagemang som en vanlig butik. Ska du satsa på e-handel måste det bli en central del i din verksamhet. Butiken måste leva hela tiden, så jobba med sortimentet och lägg fokus på att mäta och följa upp, precis som i en fysisk butik.

Artikeln uppdaterad 2018-03-28

Vanliga frågor om att starta en webbshop

Hur kommer jag igång med att öppna en webbshop?

Att starta egen webbshop börjar med en solid affärsplan. Bestäm din nisch, definiera dina konkurrensfördelar och välj rätt teknisk plattform. Tänk på att en webbutik kräver lika mycket kärlek som en fysisk butik - men möjligheterna är enorma!

Vilka tekniska lösningar behöver jag för att skapa en webbutik?

För att skapa webbutik behöver du en e-handelsplattform, en betalningslösning och ett system för att hantera lager och order. Det finns många allt-i-ett-webbshoplösningar som gör det enkelt att komma igång, perfekt för dig som vill öppna onlinebutik snabbt och smidigt.

Hur marknadsför jag min egen webshop?

Marknadsföring är nyckeln när du startar webbutik. Satsa på sociala medier, sökmotoroptimering (SEO) och samarbeten med influencers. Var kreativ - en stark Instagram-närvaro eller en engagerande blogg kan göra underverk för att driva trafik till din webbshop.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller betalningar i en webbshop?

När du öppnar webbshop är säkra och smidiga betalningar A och O. Använd en pålitlig betalväxel som erbjuder flera betalalternativ. Populära val inkluderar Klarna, Swish och olika kreditkortsbetalningar. Trygghet för kunden = fler avslut för dig!

Hur mycket tid tar det att starta och driva en webbshop?

Att starta egen webshop kan gå snabbt tekniskt sett, men underskatta inte tiden det tar att bygga upp sortiment, marknadsföring och kundrelationer. Räkna med att det blir en central del av din verksamhet. Men oroa dig inte - med rätt engagemang kan din allt-i-ett-webbshop snart blomstra!

Kan jag kombinera en fysisk butik med en webbshop?

Absolut! Att öppna webbshop som komplement till din fysiska butik är ett smart drag. Det ger dig möjlighet att nå nya kunder och öka försäljningen. Tänk på att synka lager och erbjudanden mellan dina kanaler för en sömlös kundupplevelse.

Hur viktigt är kundservice för en webbshop?

Kundservice är superviktigt när du driver webbutik! Snabba svar, tydlig information om leveranser och returer, och ett personligt bemötande skapar förtroende. Kom ihåg - nöjda kunder är din bästa marknadsföring när du startat egen webbshop.

Vilka är de vanligaste misstagen när man startar en webbshop?

Vanliga fallgropar när du ska starta webbutik inkluderar att underskatta tiden det tar, ha bristfällig marknadsföring, och att välja fel teknisk plattform. Men oroa dig inte - med rätt planering och en dos entusiasm kan du undvika dessa och skapa en framgångsrik online-butik!




ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.