Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

ANNONS

Innehåll från Verksamt

Ecoflors strategi: rädda miljön och tjäna pengar samtidigt

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 11 september, 2019 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning

Maria Larsson och hennes syster Karin tackade nej till möjligheten att driva blomsterbutik i ett stort köpcentrum. Samma kväll dök ett unikt erbjudande upp. Maria anade knappast att det skulle leda till att hon två och ett halvt år senare kan bocka av att ha vunnit kommunens miljöpris och varit med i ett klipp från BBC som delats över 25 miljoner gånger. Läs Marias tips om hur ditt företag kan arbeta mer hållbart.

Erbjudandet var att starta butik i ReTuna återbruksgalleria. Intill ReTuna ligger Returen, där Eskilstunabor kan lämna sitt avfall. Butikerna i gallerian förädlar, reparerar och omvandlar gamla saker till nya saker, som de sedan säljer vidare. Gallerian är unik i sitt slag och har fått stor uppmärksamhet både lokalt och internationellt.

- Vi ville skapa en butik som speglar oss själva!

- Vi har alltid handlat second hand och vår nya butik ser ut som hemma hos oss, det är mysigt, kreativt och fullt med udda prylar som man kan frossa i utan klimatångest. I ett traditionellt köpcentrum hade vi inte passat in, säger Maria.

Idag driver systrarna två butiker. Decoflor startade Karin Larsson för 10 år sedan. Hon var tidigt ute med hållbarhetskonceptet men det togs väl emot och butiken fick snabbt en trogen kundkrets. Den nya butiken Ecoflor ligger i ReTuna och säljer miljövänligt odlade växter och även krukor, vaser och trädgårdsmöbler som tas från Returen. Med ett gemensamt varumärke men något olika erbjudanden kan de två butikerna dra nytta av varandra och utbyta kunder.

Läs också: Tips för att hitta en hållbar affärsidé!

Skapa lönsamhet i second hand-butik

Att få lönsamhet i en second hand-butik är en utmaning och Maria och hennes kollegor på ReTuna måste lägga mycket tid och kraft på att hjälpa sina kunder att hitta rätt.
– Vi kan inte ställa upp hundra likadana vaser på ett bord, för vi har bara en av varje. Istället måste vi hitta ett annat sammanhang så att det inte blir stökigt för ögat. Det kan vara att gruppera efter stil eller färg, säger Maria.

Hon förklarar vidare att det är viktigt att butiksägarna inte sänker värdet på varorna. I början förväntade sig kunderna loppispriser och kunde inte förstå varför de skulle betala mer än några kronor för något som de uppfattade som att butikerna fått gratis från Returen. Nu har kunderna vant sig vid konceptet och priserna har kunnat höjas, men det är fortfarande svårt att ligga på rätt nivå i förhållande till hur mycket arbete som läggs ner. Maria räknar med att det blir lättare med tiden, när fler och fler människor inser att slit och släng-samhället inte håller och att vi måste vara beredda att betala även för produkter som inte är nytillverkade.

– Människor blir mer kritiska när de kommer hit

På Åhléns eller Ullared så glider en ljuslykta för 129 kronor ner i kundkorgen utan större eftertanke. Här på ReTuna har kunderna en annan medvetenhet och det är ju egentligen något positivt.

Marias tips för ett hållbart företagande

Det finns många sätt att arbeta hållbart och Maria vill gärna inspirera andra företagare.
– Börja med något litet, när du väl har kommit in i tänket så blir det lättare att fortsätta, tipsar hon.

  1. Sluta slösa – minska på omslagspapper, hitta en mer effektiv tejp, erbjud inte påsar i onödan.
  2. Håll ordning på lagret – för att inte riskera att beställa dubbelt eller att varor går sönder för att de lagras på fel sätt.
  3. Dra ner på säsongsvaror – de blir snabbt omöjliga att sälja.
  4. Ställ krav på leverantörer - det kräver tid och engagemang i början men de lär sig sedan att kontakta dig när de har miljövänliga erbjudanden snarare än när de vill sälja stora partier billigt.
  5. Skapa lokala samarbeten – det minskar transporter och stärker den marknad där du själv bor och verkar.

Läs också: Guide till ett hållbart företagande!

Att våga välja bort det enkla och billiga är också ett steg mot att hjälpa kunderna att konsumera färre men mer värdefulla saker.
– Världen behöver inte en enda vit kruka till så det skulle vi aldrig köpa in till någon av våra butiker. Istället väljer vi ut varor som kommer att få älskas länge. Om du vill köpa en speciell vas som du ska behålla hela livet så kan du hitta det på Decoflor. Vill du mest bara ha en billig bruksvas, då är det bättre att du kommer till ReTuna och köper en enkel vas som redan finns i cirkulation, säger Maria.

Hon betonar också vikten av att kunna tänka utanför ramarna. Istället för att försöka konkurrera med de stora butikskedjornas erbjudande om ”5 för 100” när pelargonsäsongen drar igång så arbetar Maria med en lokal leverantör av samlarpelargoner. Nu tar hon inte in fler än två till tre exemplar av varje planta och kunderna får med sig något unikt hem. Det ger en möjlighet att ta ut ett högre pris, men leder också till den bästa sortens marknadsföring. Kunden är stolt över sin unika pelargon och visar och berättar gärna om den för vänner, det lockar in nya kunder till Ecoflor.

Här kan du läsa mer om hur du skapar en hållbar produktion.

Trots hårt arbete är Maria Larsson ändå mycket nöjd med att hon och hennes syster valde att starta Ecoflor.
– Om någon hade sagt till mig när vi startade att om drygt två år så kommer du att ha varit med i ett klipp på BBC som fick 25 miljoner visningar, att du kommer att ha vunnit Eskilstuna kommuns miljöpris och du kommer att ha varit med i en TV-dokumentär och åtskilliga artiklar så hade jag ju aldrig trott att det skulle bli sant. Jag kan verkligen känna att jag har gjort skillnad och visat att det går att driva ett företag och tjäna pengar samtidigt som man räddar miljön, säger Maria Larsson.

Läs mer om hur du bygger ett hållbart och lönsamt företag på Verksamt.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.