Finansiera företaget med lån eller riskkapital – vad är skillnaden?


Låna pengar från banken eller ta in riskkapital från investerare? Vad är skillnaden? Det lär vi dig i den här guiden, och förklarar fördelar och nackdelar med både riskkapital- och lånefinansiering.
Lån eller riskkapital? Beroende på konjunktur, bolagsfas och affärsmodell bör du faktiskt tänka på olika sätt, och just det ska vi gå igenom nu.
I den här guiden tänker vi svara på frågorna:
– Vad är skillnaden mellan lånefinansiering och riskkapital?
– Vilka är fördelarna och nackdelarna med riskkapital?
– Vilka är fördelarna och nackdelarna med lånefinansiering?
– När är lånefinansiering bäst och när är riskkapital bäst?
– Och vad tittar banken på när företaget ansöker om lån?
Det blir med andra ord matnyttigt och konkret. Häng med, så tar vi det från början! Till vår hjälp har vi experterna Alexander Klingensjö (från Corporate Finance Growth på SEB) och Fredrik Josefsson (som är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB).
Vad är skillnaderna mellan att finansiera bolaget med riskkapital respektive skuld/lån?
Att finansiera ett bolag med riskkapital eller att finansiera det med skuld/lån är två olika tillvägagångssätt med olika fördelar och nackdelar.
- Lånefinansiering innebär att bolaget tar lån från banker, finansiella institutioner eller andra långivare. Det kan vara i form av banklån, kreditlinjer eller andra typer av skuldförbindelser. Bolaget måste betala tillbaka lånet enligt överenskomna villkor, inklusive ränta, oavsett bolagets framgång eller misslyckande.
- Riskkapital innebär att bolaget ger bort ägarandelar, oftast i form av aktier, i utbyte mot kapital och innebär ingen återbetalningsskyldighet. Däremot medför det en delning av kontroll och potentiell värdeökning samt framtida utdelningar med de nya investerarna. Man delar alltså bolagets framgång genom att äga en del av det och förväntar sig en avkastning i form av ökat värde och utdelningar på sina ägarandelar. Riskkapital är ofta ett alternativ för bolag i tillväxtfas som kanske inte ännu kvalificerar sig för lånefinansiering.
– Valet mellan riskkapital och lånefinansiering beror på bolagets nuvarande position och mål, risktolerans, och den ekonomiska situationen. Vissa bolag kan också välja en kombination av båda finansieringsmetoderna beroende på deras behov och strategi, berättar Alexander Klingensjö.

Vilka fördelar och nackdelar finns med riskkapital?
Med riskkapital tillhandahåller investerare kapital i utbyte mot ägarandelar i bolaget. Investerare delar med andra ord risken med bolaget och tar inte ut ränta för detta. De tar dock en andel av bolagets vinster genom framtida utdelningar, och kan ha andra ekonomiska krav.
Bolaget är inte skyldigt att återbetala riskkapital om det inte går bra, men investerarna förlorar sina investeringar om bolaget misslyckas. De kan också ge råd och stöd, men de har vanligtvis inte direkt inflytande över bolagets dagliga verksamhet.
Riskkapital belastar heller inte bolagets balansräkning med skulder som måste återbetalas.
Å andra sidan så, genom att ta in riskkapital, ger man bort ägarandelar och förlorar därmed en del av kontrollen över bolaget samt att man måste ta hänsyn till investerarnas strategiska åsikter och intressen. Det kan även finnas högt ställda förväntningar på avkastning på sin investering genom värdeökning och utdelningar, vilket kan sätta press på bolaget att växa snabbt för att öka värdet på bolaget.
– När det kommer till riskkapital förväntar sig i normalfallet investerare även en framtida möjlighet att realisera sina investeringar, antingen genom att sälja sina aktier till en högre värdering (till exempel vid en börsintroduktion) eller genom en försäljning av bolaget, berättar Alexander.
Genom investerare kan företaget också få in kompetens och nätverk, vilket i många fall är lika viktigt som kapital. Dessutom kan och vill investerare ofta vara med och stödja bolaget på längre sikt, vilket kan vara fördelaktigt om bolaget behöver ytterligare kapital för att ta nästa steg i sin utveckling.
Vilka fördelar och nackdelar finns med lånefinansiering?
Några fördelar med lånefinansiering är att bolagets ägare behåller fullständig kontroll över bolaget, eftersom lånefinansiering i regel inte innebär något ägande i bolaget. Befintliga ägares andelar är således oförändrade.
Därutöver innebär lånefinansiering vanligtvis ett fast återbetalningsschema, vilket ger förutsägbarhet för bolagets ekonomiska planering. Lånefinansiering kan till exempel användas för att finansiera expansionsprojekt, öka produktionen, köpa ny utrustning eller öppna nya filialer, vilket underlättar tillväxtmöjligheterna.
Nackdelarna är att det finns ett återbetalningskrav. Återbetalningskravet är bindande oavsett bolagets ekonomiska prestation, vilket kan vara en ekonomisk börda om bolaget inte genererar tillräckliga intäkter. Lånefinansiering innebär även
att bolaget måste betala ränta på det lånade beloppet.
– Om räntesatserna är höga eller om räntorna stiger, kan det öka bolagets kostnader och minska lönsamheten. Om bolaget är för högt skuldsatt, kan det även begränsa dess möjlighet att ta på sig nya projekt eller expandera eftersom det redan har åtagit sig att betala tillbaka befintliga skulder, berättar Alexander.
När passar riskkapital respektive lånefinansiering bra?
Riskkapital passar bra när det finns en hög tillväxtpotential, till exempel genom en disruptiv affärsidé, innovativ teknologi eller en stark differentieringsfaktor som kan leda till snabb och betydande eller bibehållen tillväxt. Detta innebär en möjlighet för bolag som är i behov av finansiering att kunna skala upp sin verksamhet.
Rent praktiskt kan dessa situationer till exempel bestå av möjligheter att expandera in på nya marknader, lansera nya produkter eller förvärva konkurrenter. Det kan också vara så att bolaget, utöver kapital, söker viss rådgivning, branschkontakter och/eller erfarenhet från investerare som kan hjälpa bolaget att växa och utvecklas.
Lånefinansiering passar ofta bättre när bolaget har en stabil intäktsström och kan förutsäga sina framtida kassaflöden för att säkerställa att det kan göra regelbundna återbetalningar på skulden. Alternativt att det finns tillgångar som kan användas som säkerhet för lån, såsom fastigheter, maskiner eller inventarier.
Lånefinansiering är till exempel lämpligt om bolaget vill förvärva en annan verksamhet och behöver finansiering för att göra förvärvet och förväntar sig att de framtida intäkterna kommer att täcka kostnaden för lånet.
Andra situationer där lånefinansiering kan vara lämpligt är när bolaget behöver finansiering för att uppgradera eller köpa ny utrustning och teknologi för att öka effektiviteten och konkurrenskraften, eller för att finansiera lagerköp för att hantera ökad efterfrågan på förbrukningsvaror under säsongsvariationer.
– Det är viktigt att nämna att många bolag väljer en kombination av båda finansieringsmetoderna, beroende på deras specifika behov och strategi. Denna blandning kan skapa en balans mellan extern investering och bibehållen kontroll över bolaget, berättar Alexander.
Innan man väljer väg är det viktigt att överväga noggrant vilken finansieringsstrategi som bäst passar bolagets unika situation och mål.
Om mitt företag ska ansöka om lånefinansiering hos banken – vad tittar banken på och hur förbereder jag mig bäst?
Framförallt är det fyra saker du bör förbereda inför låneansökan och mötet med banken.
1. Räkna, resonera och prognosticera
Det finns en rad prognoser som banken vill se när de tittar på en låneansökan. Dessa är till exempel kassaflöden, balansräkning, orderingång och tillväxt.
– Mitt tips är att ta höjd för olika händelseutvecklingar och visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik.
2. Visa på kostnadskontroll
Banken vill gärna se att det finns flexibilitet och att bolaget har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Det är bra att presentera olika scenarier.
– Vad händer till exempel med bolagets marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har bolaget då? Kan man till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka bolagets fasta kostnader så är det bra att lyfta, tipsar Fredrik.
3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk
Man kan minska både sina finansieringsbehov och bankens risk genom olika metoder för att göra det lättare att få finansieringen i hamn. Exempelvis kan man minska bolagets finansieringsbehov genom att försöka sänka sina kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten.
– Om man har en affär som har koppling till export kan man minska bankens risk genom att ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN. Eftersom EKN kan dela risk med banken så gör deras medverkan det lättare för banken att säga ja, tipsar Fredrik.
Ett samarbete med EKN är också ett tecken på att företaget tänker till och har kontroll på situationen.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare
– Vi uppmuntrar till dialog med bankens företagsrådgivare för vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan göra skillnad. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa, avslutar Fredrik.
Om SEB
Oavsett om du är frilansare, gigare eller konsult – hos SEB får du smarta digitala tjänster som är anpassade till en ny tid. En tid där allt fler, precis som du, vill driva eget på sina villkor. Läs mer om SEB:s erbjudande till dig som driver företag här.
I SEB:s entreprenörstrappan ryms olika samarbeten som stöttar entreprenörskap. Här hittar du intressanta partners, stärkande nätverk och bra stöd för dig och ditt företag.