Här är nya lagarna som påverkar Sveriges företagare


Foto: Här är nya lagarna som påverkar Sveriges företagare
Under halvårsskiftet av 2022 har flera viktiga lagar och lagändringar börjat gälla. Här listar vi de som är viktiga för dig som företagare att känna till.
Ny lag om företagsrekonstruktion
För att hjälpa företag att undvika konkurs har Riksdagen tagit beslut om att införa en ny lag om företagsrekonstruktion. Detta för att få en mer effektiv och ändamålsenligt rekonstruktionsförfarande. De meddelar att det är viktigt att hjälpa de företag som är i grund och botten är livskraftiga – men som har blivit drabbade av ekonomiska svårigheter. Den nya lagändringen innebär:
- Kreditgivarna ska rösta fram en plan som ska innehålla ett urval av åtgärder bla. ny finansiering, förändringar i ägarkretsen och emissioner.
- Kraven på rekonstruktörer skärps och ställs under kontroll. Detta för att säkerställa höga krav på effektivitet och kvalitet.
Lagändringen trädde i kraft: 1 augusti 2022
Arbetsrätten blir förbättrad
Riksdagen har infört en av tre delar i ett omställningspaket – för att öka tryggheten på arbetsmarknaden, förbättrad omställningsförmåga och flexibilitet. Ändringen innebär:
- Ökade möjligheter till kollektivavtalsavvikelser från Lagen om anställningsskydd.
- Särskild visstidsanställning införs.
- Utgångsläget för anställningar är heltid.
- Uppsägningen från arbetsgivaren ska vara grundad på sakliga skäl.
- Anställningen förblir inte vid tvist om giltigheten av avskedande eller uppsägningen.
- Tre medarbetare får undantas från turordningsregeln vid uppsägning.
- Kundföretag ska i vissa fall erbjuda inhyrda medarbetare tillsvidareanställning alternativ betala ut en ersättning.
Lagändringen trädde i kraft: 30 juni 2022 (tillämpas från 1 oktober 2022)
Nya regler för tydliga arbetsvillkor
Nu ökar arbetsgivarens skyldighet att lämna information till en anställd i början av en anställning. Ändringen sker för att genomföra EU:s arbetsvillkorsdirektiv. Den nya lagändringen innebär:
- Medarbetare får under sin anställning ha en annan anställning.
- Arbetsgivaren ska lämna ett skriftligt svar om en medarbetare begär en annan anställningsform – likaså vid högre sysselsättningsgrad.
Lagändringen trädde i kraft: 29 juni 2022
Sänkning av förmånsvärdet på miljöanpassade bilar
Förmånsvärdet av miljöanpassade bilar har nu sänkts med en ny lagändring. Beräkningen av förmånsvärdet blir nu nedsatt med ett schabloniserat pris – istället för att utgå från nybilspriset. Värdet av sänkningen baseras på den genomsnittliga nedsättningen som görs idag för fordonstypen:
- 350 000 kr för vätgas- och elbilar
- 140 000 kr för laddhybrider
- 100 000 kr för gasbilar
Nedsättningsbeloppet får dock inte bli högre än 50 procent av bilens nybilspris. Den här lagändringen gäller för de bilar som blev skattepliktiga från och med 1 juli 2022, enligt vägtrafikskattelagen.
Lagändringen trädde i kraft: 1 juli 2022
Stöd med anledning av Brexit
En ny förordningen gör det möjligt för företag att få stöd för kostnader som har blivit orsakade av Brexit. Detta gäller för perioden 1 januari 2020 till och med 31 december 2023. Förordningen innebär:
- Stöd får lämnas för kostnader av exempelvis märkning av produkter, rådgivning- och konsulttjänster och medverkan under mässor.
- Det är Svenska ESF-rådet som prövar frågor om stöd.
Lagändringen trädde i kraft: 1 maj 2022
Högre omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt
Nu har omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatten höjs – från tidigare 30 000 kr till 80 000 kr per beskattningsår. Anledningen till detta beslut är för att göra det enklare för småföretagare. Har du ett företag som omsätter högst 80 000 kr? Då behöver du inte längre vara registrerade till och deklarera mervärdesskatt.
Lagändringen trädde i kraft: 1 juli 2022
Läs också: Nya lagar och regler för sommaren 2022 – allt du
Läs också:Nya lagändringar i LAS – här är allt du behöver veta