Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Marknadsföring & PR

Komplett ordlista för digital marknadsföring – lär dig alla termer här

Pernilla Säfström 2 februari, 2022 10 minuters läsning
Ordlista digital marknadsfo¨ring

Foto: Ordlista digital marknadsfo¨ring

SEO, SEM, CTA... Har du koll på alla termer och förkortningar inom digital marknadsföring? Om inte, spara den här ordlistan direkt!

A

A/B Test

Ett test av två versioner mot varandra för att få fram den version som ger bäst resultat. Det kan exempelvis handla om två olika versioner av nyhetsbrev, webbsidor eller annonser.

Adblock

Ett tillägg till webbläsaren som blockerar bland annat popup-fönster, banners och spårningsscript när du surfar på nätet.

Affiliate marknadsföring

När ägaren av en webbplats publicerar reklam och länkar till en annonsör mot provision för de köp som görs via de specifika länkarna.

Algoritm

En algoritm sorterar ut den information som troligtvis är mest relevant för användaren, utifrån vissa parametrar. Algoritm används ofta i sociala medier.

Alt-Text (Alt-Tagg)

En HTML-kod som beskriver vad en bild föreställer och används för att synliggöra bilden för sökmotorer. Alt-texter används ofta vid sökmotoroptimering eftersom det kan påverka hur en webbplats rankas av sökmotorerna.

B

Big Data

Handlar om så extremt stora mängder av data, att den är svår att bearbeta med de vanliga databasmetoderna. Big data samlas in och analyseras i realtid och kan användas för att skapa värde vid målinriktad marknadsföring.

Bounce Rate

Andelen besökare som gått in på en webbplats men lämnat sidan utan någon vidare interaktion. Bounce rate bör du använda som mätvärde när du analyserar trafik till din webbplats.

Branded Content

Innehåll som direkt skapar en koppling mellan varumärke och konsument. Syftet med Branded content är att skapa varumärkeskännedom genom fokus på värderingar snarare än att lyfta produkter eller tjänster.

C

Clickbait

Innehåll med syftet att fungera som en ¨klickmagnet¨. Ofta är det ett överdrivet eller vilseledande budskap som lockar besökaren att klicka sig vidare, för att tjäna så många klick som möjligt.

CMS (Content Management System)

Ett system som används till att publicera och hantera innehåll på en webbplats. CMS baseras på färdiga mallar som till exempel WordPress, och kräver inte kunskaper i HTML-kodning.

Content Marketing

Innehållsmarknadsföring på svenska, ett strategiskt arbetsätt för att skapa innehåll som är värdefullt och relevant för målgruppen i de egna kanalerna.

Conversion Rate

Konverteringsgrad på svenska, det vill säga ett sätt att mäta antalet besökare som genomför en önskad åtgärd på en webbplats, som till exempel att handla.

Cookie

En textfil som samlar information om besökarens beteende på webbsidan. Informationen används för att göra sidan mer användbar.

CPC (Cost Per Click)

Det priset en annonsör betalar för ett klick, till exempel på en annons. Termen används vid digitala medieköp på plattformar som t.ex. Google och Facebook.

CPL (Cost Per Lead)

Det priset en annonsör betalar för ett lead. Det används även som affärsmodell där annonsören på förhand vet priset och betalar för varje genererad lead.

CPM (Cost Per Mille)

Kostnaden per tusen visningar. Termen används vid digital annonsering, ofta i samband med kampanjer kopplat till varumärkeskännedom.

CRM (Customer Relationship Management)

Ett försäljningsverktyg för att hantera kundrelationer. Det finns flera olika varianter, samtliga baseras på en systematisk process för att vårda befintliga och potentiella kunder.

CTA (Call To Action)

Innebär den åtgärd du vill att en besökare ska göra vid interaktion med ditt innehåll. Till exempel att genomföra ett köp eller klicka sig in till en webbplats.

CTR (Click Through Rate)

Visar klickfrekvensen, det vill säga andelen klick i förhållande till antalet visningar. CTA räknas ut genom att dela antalet visningar genom antalet klick.

D

Digitala Kanaler

Alla webbaserade sidor, plattformar, program etc. Inom kommunikation talas det ofta om hur budskap förmedlas digitalt i tex sociala medier, på Google osv.

DOOH (Digital Out Of Home)

En digital version av OOH (Se under O här i listan). Utomhusreklam i form av annonser, bild eller video som visas på digitala skärmar på torg, i köpcentrum, butiker, busshållplatser, torg etc.

Displayannonsering

Digital annonsering som sker inbäddat i annat innehåll bland webbsidor och appar.

F

Facebook Ads Manager

Ett verktyg där du skapar och optimerar kampanjer för marknadsföring på Facebook och Instagram.

Facebook Business Manager

Ett verktyg för annonsering på Facebook. Genom Business Manager kan annonsören hantera flera annonskonton och företagssidor.

Frekvens

Inom marknadsföring betyder frekvens antalet gånger en person har sett en annons i genomsnitt.

G

GIF (Graphics Interchange Format)

Ursprungligen ett bildformat för webben som är tacksamt att komprimera. Formatet utvecklades senare till enklare animationer – s k giffar. De används ofta som känsloyttringar på sociala medier och som rörliga annonser.

Google Ads

Googles annonsverktyg för Google och Youtube. Till Google Ads hör även Google Adwords.

Google Analytics

Ett gratisverktyg för webbanalys med spårning och mätning av trafik på en webbplats, analysering av besökarnas beteende med flera funktioner.

H

Hashtag (#)

Fungerar som sökbara taggar, där du kan kategorisera ämnen efter sökord. Används fortfarande flitigt på sociala medier.

I

Inbound Marketing

Innebär att du bearbetar din målgrupp genom att bjuda på värdefullt innehåll. Detta kan till exempel vara guider, whitepapers eller andra tips och råd. Du ger alltså kunden goda möjligheter att efterfråga dina tjänster istället för traditionell direktsäljande marknadsföring.

Influencer Marketing

Innebär att du tar hjälp av en influencer som marknadsför din produkt eller tjänst i sina egna kanaler. En duktig influencer har ofta ett stort inflytande över sina följares konsumtion.

K

Konvertering

När en besökare utför en handling på din webbplats som du definierat som värdefull. Till exempel genomför ett köp, fyller i ett kontaktformulär eller påbörjar en prenumeration.

KPI (Key Performance Indicator)

KPI betyder nyckeltal och är alltså ett viktigt mätvärde. Det har en tydlig koppling till ditt företags mål och resultat. Kan kan även brytas ner och mätas i exempelvis antal genomförda köp eller nya prenumeranter.

Källa – i Google Analytics

Ger dig en tydlig bild av varifrån dina besökare på webbplatsen kommer ifrån.

L

Landningssida

Den webbsidan en besökare landar på efter att ha klickat på en länk eller annons. Sidan är ofta utformad på ett sätt som uppmanar besökaren att gå vidare med tydlig CTA som att genomföra ett köp eller fylla i ett formulär.

Lead

En besökare som på något sätt visat intresse för dina produkter eller tjänster, som exempelvis ha laddat ner ett whitepaper. Alltså en potentiell kund.

Lead Generation

Att generera leads, på svenska. Det vill säga den process som får en besökare att konvertera till ett lead, som exempelvis att erbjuda besökaren värdefull och relevant innehåll i utbyte mot kontaktuppgifter.

Lookalike-målgrupp

En målgrupp som baseras på dina befintliga kunder. Annonser riktas då till en målgrupp med intressen och demografi liknande de som din redan befintliga målgrupp har.

M

Marketing Automation

Automatiserad marknadsföring som baseras på kundens digitala beteende. Relevant innehåll skickas ut automatiskt för att hjälpa kunden vidare i köpresan.

Metataggar

Ett begrepp inom SEO som består av textfält som vänder sig till sökmotorer. Bland annat Google använder sig av informationen i metataggar för att kategorisera en webbplats.

N

Native Advertising

Köpt redaktionellt utrymme på olika webbplatser och plattformar. Egentligen en renodlad annons – men utformad som en helt vanlig artikel.

O

Off Page

Ett begrepp inom SEO som innebär att du använder länkar från andra webbsidor in till din webbplats för att öka din relevans.

Omnichannel

Handlar om att skapa samstämmighet över flera olika kanaler. Kunden och användarupplevelsen är i fokus oavsett vilken kanal kunden använder.

On Page

Ett begrepp inom SEO som innefattar det arbetet du gör på din egen webbplats för att förbättra din rankning i sökresultatet.

OOH (Out Of Home)

Är precis vad det låter som; marknadsföring utanför hemmet. All traditionell utomhusreklam helt enkelt. Det kan vara alltifrån affischer i busskurer och på fastigheter, till annonser på elskåp och bänkar.

Organisk

Innebär att du publicerar något där innehållet sprids baserat på hur användare engagerar sig i from av kommentarer, delningar mm. SEO och innehåll i dina egna kanaler är exempel på organisk marknadsföring. Det är alltså motsatsen till när du betalar för att öka synligheten av ditt innehåll.

Outbound Marketing

Marknadsföring som har ett säljande budskap och som vänder sig till en bred publik. Till exempel genom kalla samtal eller traditionell annonsering.

P

Persona

En fiktiv person som motsvarar en typisk person i din målgrupp. Personas används för att beskriva målgruppen närmre för att därmed kunna kommunicera mer träffsäkert.

Paid Social

Betald marknadsföring i sociala medier.

Pixel (Spårningsscript)

En spårningskod som spårar besökarens handlingar på en webbplats. Pixeln kan även användas för att skapa lookalikes-målgrupper och återannonsera mot besökaren.

Programmatic

En automatiserad köpprocess av annonsutrymme på nätet, som sker i realtid. Idag köps majoriteten av all displayannonsering (inbäddad, digital annonsering) på detta sätt.

R

Retargeting /Remarketing

Marknadsföring som riktas mot användare som tidigare besökt din webbplats eller app.

ROAS (Return on Ad Spend)

Ett sätt att mäta och utvärdera lönsamheten i din annonsering. ROAS räknas ut genom att dividera annonsintäkterna med annonskostnaderna.

ROI (Return on Investment)

En term som redovisar avkastning på investeringar. ROI räknas ut genom att dividera nettoresultatet (vinsten) med kostnaden (insatsen).

ROMI (Return on Marketing Investment)

Mäter lönsamheten av en specifik marknadsföringskampanj med syftet att ta rätt beslut i kommande investeringar.

Räckvidd

Visar spridningen av ditt innehåll, det vill säga hur många personer som sett ditt innehåll eller din annons minst en gång under kampanjens livstid.

S

SEA (Search Engine Advertising)

Sökmotorannonsering på svenska, sammanfattar alla sökord som du köper för att ge bättre synlighet på sökmotorerna.

SEM (Search Engine Marketing)

Sökmotormarknadsföring på svenska, handlar alltså om att marknadsföra sig i sökmotorer. SEO och SEA går alltså under SEM.

SEO (Search Engine Optimization)

Sökmotoroptimering på svenska, innebär att du optimerar din webbplats för att rankas bättre i resultatet från sökmotorer. Det handlar bland annat om att optimera texterna på webbplatsen med relevanta sökord samt att få andra webbplatser att länka till sidan.

SMM (Social Media Marketing)

Digital marknadsföring i sociala medier. Till exempel marknadsförda inlägg eller avancerade annonser på Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter.

Social Selling

Innebär att du lyssnar hur användare av sociala medier pratar kring ditt företag eller din bransch. På så sätt kan ditt säljteam bygga verkliga relationer och finnas där vid rätt tidpunkt och erbjuda en lösning på användarens problem.

Storytelling

Innebär att du förmedlar ett budskap genom en berättelse som får dig att synas och höras. Syftet är att fånga publiken och få den att känna och förstå dina värderingar.

Sökord (Nyckelord)

De ord och fraser som du arbetar med på din webbplats för att sökmotorerna ska ranka dig högre för den målgrupp som använder de relevanta sökorden.

U

UGC (User Generated Content)

Användarskapat innehåll på svenska, är någon form av innehåll som konsumenten själv skapat i relation till din produkt/tjänst. Det kan vara att publicera ett blogginlägg eller en bild på produkten i sociala medier. En del bolag använder detta i sin marknadsföringsstrategi, t ex GoPro som utlyser tävlingar där användare kan ladda upp sina bilder och filmer som sedan väljs ut till marknadsföringsmaterial.

USP (Unique Selling Point)

Unik konkurrensfördel på svenska, är en unik nyckelfaktor som särskiljer ett företag, produkt eller tjänst från konkurrenter på marknaden.

V

Viralt

Innebär att något blir omtalat och får snabb spridning bland många människor. På så sätt får innehållet stor räckvidd och en viral spridning, exempelvis på sociala medier.

Visningar (Impressions)

Samtliga gånger en annons har visats under kampanjens livstid. Det kan innebära att en person har sett annonsen flera gånger.

VR (Virtual Reality)

På svenska virtuell verklighet – en miljö som är datorgenererad. Ett spännande sätt för dina sinnen att teleportera sig till en annan plats.

W

Word Of Mouth (Buzz Marketing)

Mun-till-mun-metoden på svenska. En marknadsföringsmetod där du som företag försöker få nöjda konsumenter att prata om din produkt/tjänst. Det kan vara ett effektivt sätt att sprida ett positivt rykte om ditt varumärke.

?

Saknar du någon begreppsförklaring? Hör gärna av dig så lägger vi till det du saknar i vår strävan efter en komplett ordlista för digital marknadsföring!

Fler tips inom digital marknadsföring



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så fungerar K10-blanketten 2025 (och så kan den minska din skatt)

Skattedeklarationens värld är utmanande för många företagare, särskilt när det gäller specifika bilagor som K10-blanketten. K10:an är viktig för dig som äger kvalificerade andelar i ett fåmansbolag, eftersom den påverkar hur din utdelning och kapitalvinst beskattas. Och du kan andas ut – här går vi igenom hur K10:an fungerar och du kan också ladda ned en kostnadsfri K10-checklista (perfekt att följa och spara!). 

Talenom Talenom 1 april, 2025 4 minuters läsning
K10

Foto: K10

Om du har ont om tid (eller är extra snabbfotad) kan du ladda hem K10-checklistan för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats. Rekommenderas!  Här finns också en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025.

Alright, låt oss titta närmare på hur K10-blanketten fungerar 2025 (och hur den kan hjälpa dig att minska skatten).

Vad är K10-blanketten och varför är den viktig?

K10-blanketten är en bilaga till din inkomstdeklaration där du redovisar utdelning och kapitalvinst från ditt fåmansbolag. Även om du inte tar ut någon utdelning under året är det viktigt att fylla i blanketten, eftersom du då kan spara utdelningsutrymme för framtiden.

Genom att ta utdelning istället för lön kan du få en betydligt lägre beskattning – från 20% på utdelningen, jämfört med upp till 50% i inkomstskatt vid löneuttag.

Se till att de löneuppgifter du använder är korrekta och inkluderar endast kontanta löner. Och var noga med att ange rätt omkostnadsbelopp för dina aktier, särskilt om du köpt vid olika tillfällen.​

Så fyller du i K10-blanketten

  1. Logga in på Skatteverkets e-tjänst: Gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med din e-legitimation.​ Navigera till 'Inkomstdeklaration 1' och välj 'Bilagor'.​
  2. Välj K10-blanketten: Under bilagor, välj 'Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10)'.​
  3. Fyll i grundläggande uppgifter:  Ange företagets organisationsnummer och namn.​
    Specificera antalet aktier du ägde vid årets början och slut.​
  4. Beräkna gränsbeloppet
    Förenklingsregeln: Denna regel kan användas om du äger ett enda fåmansbolag och inte vill beräkna löneunderlag. Schablonbeloppet för inkomståret 2025 är 209 550 kr.
    Huvudregeln:  Huvudregeln används om du tar ut lön från bolaget och ger ett högre gränsbelopp om:
    • Du eller en närstående tar ut minst 6 inkomstbasbelopp i lön.
    • Företaget har betalat ut höga kontanta löner.
    För 2025 gäller:
     
    • Lönekravet:  Minst 457 200 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller 731 520 kr (9,6 inkomstbasbelopp). 
    • Räntesats för omkostnadsbelopp: 11,62 %.
    *Huvudregeln passar dig om du vill maximera ditt utdelningsutrymme baserat på löner i bolaget.
  5. Ange utdelning och kapitalvinst: Specificera eventuell utdelning du tagit ut under året.​ 
    Om du sålt aktier, ange försäljningspris och omkostnadsbelopp för att beräkna kapitalvinsten.​
  6. Spara och skicka in: Granska dina uppgifter noggrant.​
    Spara bilagan och skicka in din deklaration innan deadline den 2 maj 2025.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Känns det krångligt? Lugn, du kan få hjälp!

Att fylla i K10-blanketten kan vara komplext, särskilt vid förändringar i ägarstruktur eller vid försäljning av aktier. 

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom K10-blanketten och de bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer. 

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online.  Läs mer här.

​Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.