Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Affärsjuridik, Avtal, Patent & Varumärken

Så undviker ni onödiga familjefejder

5 mars, 2018 3 minuters läsning
Familjefejder

Foto: Undvik familjefejder med tydliga avtal. Foto: Getty Images

Kriser och konflikter kan ställa livet på ända och skapa familjefejder. Speciellt krångligt blir det om man driver företag ihop – och struntat i att skriva avtal mellan sig. Här tipsar juristen om hur man man gör.

Planera för skilsmässan redan när du gifter dig. Det är ett råd som brukar återkomma till par i giftastagen då och då. När man har det som allra bäst och inte är i konflikt och affekt ska man ta tillfället i akt och gemensamt se över hur man vill göra om kärleken skulle börja knaka i fogarna.

LÄS OCKSÅ: Generationsväxling med små steg för Percy och Nina

Samma sak gäller i familjeföretag, förstås. Men det är långt ifrån självklart att man gör så. Man förlitar sig helt enkelt på familjebanden och muntliga avtal.

– Det är inte alls ovanligt att man till exempel inte är införstådd med att ens ägande i ett bolag, och även det egna pensionssparandet, hälftendelas vid eventuell skilsmässa, säger juristen Noshin Kardel på Avtal24.

Hur ska man tänka föra att ena parten inte ska bli lottlös vid en eventuell skilsmässa?

– Det är inte så problematiskt då båda har lika rätt till värdet i bolaget. Däremot måste parterna ta ställning till och bestämma om de vill fortsätta driva bolaget tillsammans eller om en av parterna vill bli utköpt ur bolaget.

– Det kan vara en god idé att i ett tidigt skede vara överens om hur bolaget ska värderas så att det inte blir några dispyter kring det vid eventuell skilsmässa.

Hur gör man när man tar in sina barn i verksamheten?

– Om man vill göra detta successivt, vilket också är rekommenderat, kan det vara en god idé att introducera barnet för verksamheten genom att barnet först börjar jobba aktivt i bolaget för att på så sätt lära sig om verksamheten och processerna i bolaget innan hen blir ägare/delägare och får en företagsledande ställning.

– Ju bättre man förbereder en överlåtelse, desto bättre är förutsättningarna också för ett lyckat generationsskifte och en bra fortsättning för verksamheten med nya ägare. Är det flera som kommer att stå som ägare är det bra att reglera detta i ett aktieägaravtal, säger Noshin och fortsätter:

– Om ett barn ska ta över som företagsledare finns det en konfliktrisk när det kommer till de anställdas förtroende. Medarbetare och nyckelpersoner inom bolaget kan ha en stark lojalitet till företaget beroende på hur de upplever företagsledarens engagemang för företaget. Därmed kan lojaliteten vackla om det finns en osäkerhet kring efterträdarens trovärdighet.

– Därför är det bra att aktivera barnen i bolaget redan i unga år för att på så sätt kunna skapa bra relationer med medarbetare, affärskontakter och även de externa aktörer som bolaget har att göra med.

Bara ett av barnen vill ta över – hur löser man det?

– Vid försäljningar inom familjen är det inte ovanligt att priset hamnar lite lägre än till en extern köpare. Anledning är helt enkelt att överlåtaren har intresse av att övertagaren kan fortsätta att driva företaget utan att hamna i en finansiell svår situation.

Kan man ge bort företaget till bara ett av barnen?

– Det är inte ovanligt att företaget ges i gåva till barn utan ekonomisk motprestation. Idag är det en relativt enkel process sedan arvs- och gåvoskatten avskaffades. Består familjen av flera barn, men det är bara ett barn som ska få ta del av företaget, kan övriga barn ifrågasätta en rent benefik överlåtelse och därmed bör man vara medveten om att överlåtelsen kan väcka frågor om rättvisa inom familjen. Man kan också planera att en överlåtelse ska ske i samband med ett frånfälle. Då är det viktigt att skapa en struktur genom att upprätta ett testamente eller dokumentera hur man vill att företaget ska hanteras i en sådan situation.

Ska man planera för att någon kommer att vilja dra sig ur framöver, kanske rentav sälja sin andel
i företaget?


– Det här kan man reglera på olika sätt – genom aktieägaravtal eller villkor i gåvobrev/testamente om förköpsrätt och hembud, säger Noshin.


ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Så rider du ut tullstormen – detta behöver svenska småföretagare veta just nu

Höjda tullar, ökad osäkerhet och svårare tillgång till kapital. För många företagare känns det som om mattan dras undan just nu – men det finns sätt att läsa utmaningarna. Här berättar Almi hur du kan rusta ditt företag i tullstormen.

Almi 20 maj, 2025 3 minuters läsning
Tullkaos 2025

Foto: Almi

När USA höjer tullarna på varor från bland annat Sverige, påverkar det inte bara de stora exportjättarna. Även små företag märker av följderna – i form av ökade kostnader, fördröjda affärer och en växande tvekan kring nya investeringar.

Men istället för att trycka på paus kan detta vara ett gyllene tillfälle att stärka ditt företag och bygga nya konkurrensfördelar. Juliana Perez Falke, affärsområdeschef för Almi Företagspartner, berättar hur ditt företag kan agera smart i en orolig tid.

Psst! Här kan du se om just ditt företag kan få finansiering via Almi. 

Tips! Innan vi startar, här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas. Bra va!

Nya tullar – en utmaning och en möjlighet

Just nu ser Almi att många företagare blir försiktigare. Man skjuter upp investeringar och undviker att söka nytt kapital. Men att bromsa helt kan göra att man missar viktiga tillväxtmöjligheter.

”Vi ser att många företag tvekar inför att ta nästa steg när omvärlden är osäker. Men just då är det viktigare än någonsin att våga agera. Med rätt stöd kan företag inte bara klara omställningen utan också stärka sin konkurrenskraft på sikt. Vi på Almi kan erbjuda både finansiering och stöd för att hantera osäkerheten och skapa nya möjligheter för framtiden”.

Juliana Perez Falke.
<br />

Foto: Birgersdotter AB

Det är också viktigt att förstå att tillgången till kapital kan minska i ett kärvare ekonomiskt klimat – vilket gör det ännu viktigare att agera i tid.

 Fyra smarta tips för att möta tullkrisen

  1. Se över dina leverantörsled
    Diversifiera dina inköpskanaler för att minska sårbarheten mot enskilda länder eller regioner.
  2. Utforska nya marknader
    Kanske finns möjligheter på hemmamarknaden eller i andra delar av världen där nya tullar inte påverkar handeln?
  3. Stärk företagets likviditet
    Ett stabilt kassaflöde är avgörande i turbulenta tider. Se över factoringlösningar, checkkredit eller andra smarta sätt att frigöra kapital.
  4. Satsa på omställning och innovation
    Kan du förändra dina produkter, din paketering eller dina affärsmodeller för att möta nya krav och kostnadsbilder?

Almi kan hjälpa ditt företag i utmanande tider

För att lyckas i utmanande tider krävs ofta både kapital och kloka vägval. Här kan Almi göra skillnad. Genom finansiering och affärsutvecklingsstöd hjälper Almi små och medelstora företag att:

  • Investera för hållbar tillväxt trots osäkerhet
  • Ställa om verksamheten till nya marknadsförutsättningar
  • Stärka motståndskraften mot framtida kriser

Att vänta på 'rätt tillfälle' kan bli kostsamt. Därför är det ofta klokt att agera tidigt, ta hjälp och våga investera i sitt företags framtid – även när världen känns osäker. Här är några av alternativen hos Almi.

Lån

Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och gröna lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.

Riskkapital via Almi Invest

Riskkapital innebär att du utöver kapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.

Verifieringsmedel

Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt.

Tips! Här kan du läsa mer om Almis olika lån och verifieringsmedel.

Behöver du också finansiering för att utveckla ditt företag just nu?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt.
Du bokar ditt möte här.

Om Almi
Almi AB investerar i hållbar tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. 



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.