Skatteplanering inför 2025 – så minskar du skatten INNAN och EFTER årsskiftet
I tuffa tider räknas varje krona! Så gör en nice insats för ditt företag och skatteplanera inför 2025. Låt oss kika på årets skatteregler och vad du ska göra i din skatteplanering innan och efter årsskiftet 2024/25. Det mesta går att fixa lätt och smidigt, så att du kan fokusera ännu mer på din passion.


Foto: Visma-hands-disco
När nyårsklockorna klingar i horisonten är det hög tid för företagare att se över ekonomin och planera skatten. En genomtänkt skatteplanering kan spara dig både tid och pengar – och ge företaget en stark start på 2025!
Kan du spara en skattekrona eller två ska du såklart göra det! Let´s talk skatteplanering!
I den här guiden går vi igenom hur du bäst skatteplanerar inför 2025, bland annat:
- Vad du kan göra INNAN årsskiftet 2024/25 för att minska skatten (privat och i företaget)
- Vad du kan göra EFTER årsskiftet 2024/25 för att minska skatten (privat och i företaget)
- De senaste skattenyheterna du behöver ha koll på
Blir du lite skakig i magen av skatt och skatteplanering? Lugn, de här tipsen kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är en av landets mest anlitade utbildare i skattefrågor och driver tillsammans med kollegor företaget Skattehuset.
Psst! Innan du får Jan-Åkes bästa skattetips, rekommenderar vi dig varmt att spana in guiden Minska skatten med expertens bästa tips! – som är en mer omfattande guide med alla aktuella skattetips.
Skatteplanering inför årsskiftet 2024/25 – tänk på detta
Det är inga bomber och granater i skattenyheterna inför 2025, men en hel del att tänka på inför årsskiftet. Här är det viktigaste:
Tänk rätt med löneuttag
- Ta ut tillräcklig lön (så att du får alla förmåner, till exempel maximerad allmän pension).
- Ta å andra sidan inte ut mer lön än vad du har förmån av (dvs upp till brytpunkten, annars får du statlig skatt).
- Betala inte sociala avgifter i onödan.
- Betala inte statlig skatt om du inte behöver (gränsen är 598 500 kronor för 2024).
- Ta därefter hellre ut utdelning än lön om vi talar om skatteeffekten, men glöm inte bort att bolaget inte får avdrag för utdelning.
Utdelning beskattas normalt sett lägre än lön för ägaren (kan bli så lågt som 20 %).
Psst! Är du ny på det här med business och skatt? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!
Planera utdelning i aktiebolag
Om du är fåmansföretagare och äger aktier i ditt företag vid årets start, till exempel den 1 januari 2025, får du rätt att räkna fram ett gränsbelopp – alltså den lågbeskattade utdelningen – för det året. Det är årets ingång som gäller som avstämningstidpunkt, och det räcker att bolaget är stiftat.
Varför är det viktigt?
Om du har planer på att starta ett aktiebolag är det smart att göra det före nyår. Då får du nämligen ett extra år av lågbeskattad utdelning jämfört med om du väntar till efter årsskiftet.
Med förenklingsregeln (en schablonregel) får du ett gränsbelopp på 204 325 kronor för 2024 om du startar bolaget innan årets slut. I praktiken innebär det att du kan få ut ett nettobelopp på ungefär 163 000 kronor. Rätt nice va! Här kan du läsa mer om belopp och regler för utdelning i ditt företag.
Tips! Vill du också starta ett nytt aktiebolag innan årsskiftet? Vanligtvis får du vänta i ett par veckor, men det kan vara löst på två timmar med ett lagerbolag! Läs mer här.
Gör avdrag för investeringar
Har du funderat på att köpa nya maskiner eller annan utrustning till företaget? Vänta inte för länge! Även om det bara är några dagar kvar på året, kan det löna sig rejält att göra inköpen nu istället för att vänta till nästa år – särskilt om företaget går med vinst och du har kalenderår som räkenskapsår.
Varför är det smart att ta med i en skatteplanering? Om du köper inventarier i slutet av året får du göra avskrivningar för hela året, även om du köper dem den sista december. Det betyder att du inte behöver dela upp avdraget baserat på när under året köpet gjordes – och det är särskilt fördelaktigt om du investerar i dyrare saker som ska skrivas av över flera år.
Justera preliminärskatten
Om företagets resultat har förändrats under året, exempelvis vid oväntade intäkter eller kostnader, kan det vara läge att uppdatera din preliminära inkomstdeklaration. Detta minskar risken för kvarskatt och förbättrar kassaflödet.
Utnyttja skattefria förmåner
Ta tillfället i akt att ge skattefria förmåner, som friskvårdsbidrag, före årets slut. Det är fördelaktigt både för dig och dina anställda.
Julfest och julklapp
Har företaget personal kan du mycket väl arrangera personalfest. Ja tack! Är du anställd i ditt eget aktiebolag? Då kan du ge dig själv en skattefri julgåva (max 550 kr). Hur bra är inte det?
Tips! Vill du ge dina anställda (eller dig själv) en härlig och peppande julklapp eller ett julbord? Läs mer om hur skattereglerna för julgåvor fungerar här.
Låt smarta program hjälpa dig med skatteplaneringen
Tänk rätt från början! Vi rekommenderar dig att jobba smart med skatten under hela året. Med rätt digitala program puttrar bokföringen på nästan av sig själv och det mesta av skatt och deklaration (som också är en viktig del av skatteplaneringen) blir i princip löst i bakgrunden– och du kan ägna din tid åt att utveckla företaget. Detta är ett mer hållbart förhållningssätt än att göra snabba lösningar vid årsskiftet. För att få kontroll under året behöver du:
- Ett smart bokföringsprogram (testa Visma eEkonomi kostnadsfritt här)
- En smart deklarationstjänst (se exempel på en vass lösning här)
- Möjlighet att deklarera elektroniskt (läs hur du gör här). Tips! Utnyttja tekniken för att simulera olika inkomstalternativ och se vad det får för skattemässiga effekter.
Skatteplanering EFTER årsskiftet 2024/25 – tänk på detta
Det är inte bara innan årsskiftet du behöver skatteplanera. Även efter bubbel och dina senaste (förmodligen briljanta) nyårslöften är det smart att tänka skatt (åhh, vad du längtat efter att tänka skatt, speciellt på nyårsdagen…). Här är några viktiga tips!
- Glöm inte bort de vanliga reglerna för avsättning till periodiseringsfonder. Du kan göra avsättningar både före och efter årsskiftet eftersom de är beloppsmässigt begränsade till “per år”. Detta minskar skatten i bolaget och du kan på så sätt skjuta på skatteuttagen till ett annat år, då det kanske passar bättre. Pediodiseringsfonder löper i sex år.
- Årsvis moms är i stort sett alltid den mest fördelaktiga metoden för redovisning av moms för alla företag. Företaget får bättre likviditet (yeah!) och chans till mer avkastning på företagets kapital. Kredittiden för inbetalningar är också längst med årsvis moms, och ni sparar dessutom administrativ tid och har inte samma press på er att ha en uppdaterad bokföring hela året (om det inte behövs av andra skäl. Och har du ett smart program, är det ju uppdaterat ändå om du bokför allt).*
* Välj årsvis momsredovisning för ditt företag, när omsättningen inte regelmässigt överstiger en miljon om året och om företaget brukar redovisa större försäljningsmoms än avdragsgill inköpsmoms. Brukar företaget däremot regelbundet få pengar tillbaka på momsen, så är månadsmoms fortfarande det bästa alternativet likviditetsmässigt.
Om jag ska deklarera företaget för första gången – vad är viktigt att tänka på då?
Deklarerar du ditt företag för första gången, är det bra om du läser på om vad som gäller för just din företagsform. Vi rekommenderar denna kostnadsfria deklarationsguide för nybörjare, som förklarar precis det du behöver veta.
Alright, på det stora hela var det väl några härliga minuter i skattens förlovade land? Hur många tusenlappar kan du spara, som kan levla företaget istället? Många, hoppas vi. Då så, kör på och gott nytt företagsår lite i förskott! Och du – glöm inte att läsa guiden med alla årets skattenyheter och smarta tips som du hittar här.