Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Bli medlem
Inspiration

Sluta babbla och tjäna mer

20 april, 2018 4 minuters läsning

Foto: Så får du effektiva möten.

Ta ett grepp om era interna möten, vinn tid och nå framgång. Så gjorde reklambyrån Tomorro’. Här delar de med sig av sina bästa knep.

Fyra arbetsveckor om året, per anställd, så mycket tid lägger vi på möten, enligt en undersökning gjord av Svenska Möten. Hälften av tiden går till ineffektiva möten dessutom. Omräknat i pengar handlar det om 170 miljarder om året. Tre gånger så mycket som vad sjukfrånvaron kostar.

Bra möten, menar man, hjälper i stället till att bygga en bra företagskultur och gör medarbetarna motiverade.

Så hur gör man då? Reklambyrån Tomorro’ vet. Här omsätter man 16 miljoner om året och har vunnit silver i Årets Byrå två år i rad. En av nyckelfaktorerna de själva lyfter för framgången är att de lyckats effektivisera sina internmöten. Något som många andra företag bara gör på rutin har Tomorro’ byggt ett vinnande koncept kring.

– Som egen företagare är det så himla lätt att hamna rakt ner i det dagliga arbetet, det operativa, och prioritera bort att lägga tid på att utveckla bolagets framtid. Därför har vi försökt hitta nycklar för att effektivisera våra ledningsgruppsmöten, optimera tiden och snabbare komma framåt, säger vd Johanna Svensson.

Möten med sluttid


På Tomorro’ delar ledningsgruppen ett dokument där alla kan fylla i punkter som de vill lyfta.

– Sedan bryter vi ner det till en supertydlig agenda så man vet precis vad som ska avhandlas. Vi brukar ha en maximal tid, som mötet får ta, inte längre än en timme. Det är en sådan magisk brytpunkt, är man inte klar då kommer man inte så mycket längre. Vi tar med så många punkter vi bedömer hinns med.

Lika viktig som en starttid för mötet är en sluttid, påpekar Johanna.

– Annars kan man ju sitta på ett möte där deltagarna börjar segla bort, för de har trott att det ska sluta tidigare än vad det gör. Vet alla vad de ska förhålla sig till blir de mycket mer fokuserade och man håller tempot bättre.

Att just hålla tempot är viktigt. Märker man att någon punkt drar ut på tiden får man bryta diskussionen och se till att avhandla den på ett annat möte, råder Johanna. Varje möte börjar med att målet med mötet slås fast, för att få med alla på spåret. Sedan avslutas de med en tydlig sammanfattning av vad man kommit fram till och där man delar ut ansvar.

– Så att alla som lämnar rummet vet vad som är deras uppgift, och vad som ligger på vems bord.

Det är alltid en person som för anteckningar, digitalt och direkt in i en fil som alla kommer åt och kan gå in och läsa och även redigera. Tomorro’ använder sig av verktyget Onenote. De har även kryssboxar i dokumentet för uppgifter som ska utföras, då kan den som blivit ansvarig för respektive punkt gå in och kryssa i digitalt när det är klart.

Att rätt personer är med på mötet är självklart också viktigt. Det blir tokigt både om någon som skulle kunna spendera tiden vettigare är med, men också om den som ska fatta beslutet inte är med.

Möten med tydlig agenda


– Det blir inte så svårt att bjuda in rätt om man har en tydlig agenda.

Alla möten på Tomorro’ får ett ledord för att ännu tydligare signalera vad som förväntas av deltagarna.

– Är ordet till exempel ”kreativt” kommer jag in fri i tanken. Är det ett beslutsmöte då behöver jag ha fått och läst igenom beslutsunderlaget. Vid en diskussion fördjupar man sig i något som behöver förändras. Vid avstämningsmöten brukar vi främst ha ståbordsmöten.

Sist men inte minst är ljudet avstängt på telefonerna och de ligger inte på bordet under mötet. Hur vågar man stänga av telefonen en timme? Johanna vänder på det: Hur vågar man låta bli?

– Det är jättesvårt att koncentrera sig med mobilerna framme. Får man ett sms eller mejl blir man störd och sedan tar det ungefär 20 minuter att återfå samma fokus som innan man blev avbruten. Måste man ha mobilen på av någon anledning får man flagga för det innan. Inget är så frustrerande som när någon fipplar med telefonen, det signalerar att de inte tycker att mötet är särskilt viktigt. Men man behöver ju deras tid, annars hade man inte bjudit in.

9 steg till bättre möten

  1. Skriv agenda
    En tydlig agenda sätts på förhand och rätt personer bjuds in.
  2. Bestäm sluttid
    Möten är aldrig längre än 60 minuter, oavsett vad som avhandlas. Sedan måste man ta paus.
  3. Förbered er
    En förberedelse skickas alltid ut, och ett ledord sätts för mötet, även då mötet känns självklart för den som kallat.
  4. Informera i tid Vid beslutsmöten delges beslutsunderlag alltid innan mötet för att ge tid till reflektion.
  5. Sätt målDet formuleras ett tydligt gemensamt mål med mötet.
  6. Anteckna
    En person utses alltid för att föra
    anteckningar.
  7. Sammanfatta
    En sammanfattning med ansvarsutdelning görs alltid direkt i mötet. Ingen lämnar rummet efter mötet utan att veta vad man ska göra.
  8. Stäng avMobiltelefoner är avstängda.
  9. Håll tempotDrar något ut på tiden får diskussionen avbrytas och tas vid nytt möte.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med distansmöten

AV: Ebba Arnborg


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Ladda ner kostnadsfri och interaktiv fakturamall här

Vem sa att fakturering måste vara tråkigt? Ladda ner Visma Spcs fakturamall gratis så fixar du en stilren faktura lika smidigt som en kopp kaffe – oavsett om du säljer blommor på torget eller driver konsultbolag! Mallen fungerar bäst i Adobe Acrobat men andra program funkar också.

Fyll i din e-postadress nedan så kan du ladda ner fakturamallen direkt.

Visma Spcs 11 februari, 2025 1 minuts läsning
vismakalkyl

Boom! Tryck på knappen nedan för att ladda ner fakturamallen direkt.

Ladda ner fakturamallen här. Yeah!


Snyggt! Här hittar du kostnadsfri mall, checklista och ett skönt erbjudande

Vad kul att du också laddat ned Visma Spcs fakturamall. Bäst av allt – det finns mer kostnadsfri hjälp att få, till exempel:

- Kostnadsfri starta-eget-checklista (du hittar den här hos Visma Spcs)
- Kostnadsfri mall för affärsplan (du kan ladda ned den här)

Pepp på att komma igång? Vi också. Friheten väntar! Och du, är ditt företag nystartat får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här! 

Lycka till!



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.