Vill du förändra världen?


Foto: Intresset för socialt entreprenörskap ökar. Foto: Getty Images
Sociala entreprenörer vill hitta lösningar på samhällsproblem och drivs av att skapa resultat och vinst för samhället med hjälp av affärsmässiga metoder.
Bill Drayton, som myntade begreppet, sa: ”Det sägs att man inte ska ge en fattig person en fisk – utan lära henne att fiska. En social entreprenör nöjer sig inte med att lära någon att fiska, de ger sig inte förrän de har förändrat hela fiskeindustrin.”
Även om sociala innovationer bubblar upp överallt idag, är det faktiskt inget nytt fenomen. Dagens sjukvård, förskolor, mödravård och brandkår är exempel på sådant som vi idag tar för givet men som en gång i tiden utmanade system och strukturer.
Några företag som drivs av sociala entreprenörer som du kan läsa mer om här på Driva Eget är Peppy Pals som gör mobilspel och filmer för barn som ska lära dem empati och förebygga mobbing, Grannsaker som vill göra det lätt att dela saker istället för att köpa nytt och Handiscover som samlar semesterboenden anpassade för personer med begränsad rörlighet.
Vill du bli social entreprenör? Så kommer du igång:
- Identifiera ett samhällsproblem som du brinner för och vill förändra
Utgå från dina värderingar – vad i världen borde lösas på ett bättre sätt än idag? Tänk nytt eller utveckla en redan existerande idé. Bolla gärna med andra! Läs mer om du kan komma på en idé här - Involvera användarna
Ta kontakt med de som kommer använda eller beröras av din idé så tidigt som möjligt för att säkerställa med dem att du är på rätt spår. - Bestäm hur du ska mäta att din lösning fungerar
Det finns flera metoder för att mäta samhällsnytta.
- Sätt en strategi
Dags att bli konkret! Skapa en plan för vad som behöver göras steg för steg och bryt ner din vision i mätbara milstolpar som du vill nå vid specifika tidpunkter.
- Hitta rätt hjälp
Finns det andra som vill samma sak – och kan ni samverka? Bygg ett team – tänk på att noga beskriva vad ni ska göra och hur, och skriv avtal för säkerhetsskull läs mer här. Vill du starta kooperativa företag kan du läsa mer hos Coompanion. Se också i listan nedan vad du kan söka för stöd och hjälp. - Starta ditt företag
Du kan välja mellan ekonomisk förening, ideell förening, aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och stiftelse. Eller kombinera olika organisationsformer. Läs mer här: AB, HB eller enskild firma välj rätt bolagsformoch här: Aktiebolag eller ekonomisk förening
- Hitta finansiering
Du kan bekosta ditt arbete med egna pengar, hitta kunder och medlemmar, eller söka extern finansiering som bidrag, stipendier eller investeringar – se vår lista nedan.
- Social Innovation på Vinnova
- Norrsken Foundation
- Ashoka Scandinavia
- Social Entrepreneurship Forum (SE Forum)
- Center för socialt entreprenörskap Stockholm
- Almi
- Impact Hub Stockholm
- Reach for Change
- Impact invest Scandinavia
- Leksell social ventures
- Sopact
- Crafoordska stiftelsen
- Skandia, idéer för livet
- Allmänna arvsfonden
- Myndigheten för ungdoms- och civilfrågor
- Nordisk kulturfond
- Jerringfonden
- Petrus och Augusta Hedlunds Stiftelse
- Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs minne
- Stiftelsen Lars Hiertas Minne