Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Driva Eget

Så får du perfekt struktur i 8 steg

Gustaf Oscarson pressbild
Gustaf Oscarson 20 april, 2021 9 minuters läsning
Struktur

Foto: Struktur

Vad är det egentligen som avgör om ett företag blir framgångsrikt? Är det din passion? Eller en tydlig struktur? Här lär vi dig att få perfekt struktur – företagarens kanske viktigaste uppgift.

Yes, dags för supertipsen som skapar perfekt ordning och struktur i ditt företag men också i ditt liv. Så fram med papper och penna, för det här vill du inte missa.

Inspiration eller struktur – vad är viktigast?

För att bygga ett framgångsrikt företag är passion, motivation, inspiration (kalla det vad du vill) en avgörande faktor hos grundaren och medarbetarna. Men räcker det?

Vi tror inte det, För om bara passion hade varit avgörande, hade vi sett betydligt fler framgångsrika företagare. Tänk bara på alla kreatörer där ute, som är fantastiska på att måla, skriva och skapa. De är otroligt passionerade för “sitt kall”. Men driver de framgångsrika företag? Nja, inte alltid va?

På andra sidan skalan har vi “de strukturerade”. De som bygger strukturer, processer, strategier. Som filar på sina affärsplaner i oändlighet, tills möjligheten har gått dem förbi. De saknar passionen för att hoppa ut i det okända och
inspirationen för att tänka nytt och vågat.

Passionerade och kreativa företagare tror ofta att struktur ska döda deras skaparkraft. Därför förblir de småföretagare som byter sin kreativitet mot en låg ersättning. På motsvarande sätt agerar många strukturerade företagare. De
ser galna idéer och ständig kreativitet som ett hot mot ordningen, och med kalkyler, budgetar och strategier tar de död på varje uns av fantasi. Det är lika illa.

Tips! Om du vill lyssna på tipsen som poddavsnitt istället gör du det här nedanför eller direkt i din favoritplattform. Välj mellan Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Tips! Prenumerera på Starta Eget-podden för att inte missa något avsnitt!

Struktur äter inspiration till frukost

Ibland säger vi att struktur äter inspiration till frukost – men räcker struktur som framgångsrecept? Knappast. Det är när passion och motivation samverkar som vi verkligen kan se resultat.

Kanske har du båda egenskaperna i dig. Grattis! Om inte, se till att teama ihop dig med någon som har det du saknar. Annars kommer ditt företag aldrig att lyfta.

Men genom att förbättra vår struktur får vi mer tid över till det viktiga. Eftersom det handlar om hur vi arbetar hela dagarna får små förändringar stora effekter i vad vi får gjort, hur effektiva vi är och vilken servicenivå vi håller. Du kan tänka så här: om jag kan bli en timme mer effektiv varje dag, hur stor skillnad skulle det göra på ett eller fem år?

Läs också:Ta dig ur ekorrhjulet – så här gör du

Våra bästa tips för struktur och effektivitet

Med det sagt hoppar vi rakt in på våra bästa tips för att skapa ordning och struktur en gång för alla. Men hur kommer ditt företagarliv att förändras om du använder tipsen och verktygen? Vi är övertygande om att du kommer att få massor med tid över till det som är viktigt. Det kan vara affärsutveckling och försäljning, men också din familj och din hälsa.

Du känner dig mindre stressad när du inte behöver lägga tid på oväsentliga saker. Och – du skapar ett liv som hela tiden blir mer och mer värdefullt för dig.

Är det något som du skulle vilja åstadkomma och ha i ditt liv? Bra, då kör vi igång!

1. Ha bara en to do-list

Har du mer än en to-do-lista? Post-it:s? Datorn? En mobilapp? Lösa papperslappar du aldrig hittar?

Been there, done that. Rådet är att skriva upp allt du har att göra på bara ett enda
ställe. Det kan vara i en app, i ditt mail- och kalenderprogram, i ett block eller någon annanstans. Det viktiga är att stället är ett enda.

Du får snabbt överblick över allt du har att göra och känner oftare att du har ryggen fri. Att bara ha en to-do-lista spara otroligt mycket tid.

Ett tips är programmet Things. Där kan du lägga in alla dina to-do:s, skriva anteckningar om dem, sätter deadlines och välja vilket projekt de tillhör. Och det bästa av allt är att det går att tagga upp dem på ”var du kan göra dem, till exempel när du sitter på tunnelbanan”, och hur lång tid det tar, till exempel 15 minuter. När du sedan sitter på tunnelbanan och har 15 minuter över,
kan du välja att bara se de to-do:s du kan göra just då. Smart va?

Läs också: 10 verktyg för att få energi och inspiration

2. Skapa en översikt över dina stora uppgifter

Utöver din to do-list behöver du ha en komplett översikt över dina större uppgifter och projekt som tar längre tid än en arbetsdag. Alla större uppgifter behöver du bryta ner i mindre steg för att få dem gjorda (och inte skjuta upp dem), därför hör de inte hemma i din to do-list.

I din to do-list ska det endast finnas uppgifter som var och en tar mindre tid än enarbetsdag. Så se till att har en övergripande bild över samtliga större uppgifter på ett annat ställe. Det är ett otroligt viktigt steg i din struktur.

3. Skapa en önskelista

Ditt liv är alltid fullbokat, och du behöver ta bort något för att kunna lägga till något. Skriv ner allt du gör på en lista och gradera allt i viktighetsordning. Skriv sedan ner allt du skulle vilja göra mer av på en lista, och gradera även det i
viktighetsordning.

Byt sedan ut de saker som är minst viktiga i ditt nuvarande liv, mot det som står högst upp på din önskelista. Detta är ett bombsäkert sätt att göra livet mer värdefullt.

Vet du inte exakt var du lägger din tid idag, rekommenderar vi apparna som visar hur du spenderar din tid på datorn och telefonen. Det är sällan en trevlig läsning. Du kan till exempel använda appen Moment eller Screen Time, som finns på iPhone. Äntligen kan du alltså få struktur på ditt mobil- och datoranvändande!

Läs också:Livshjulet – ditt kanske viktigaste verktyg för framgång

4. Samla allt du väntar svar på från andra

Bestäm dig för ett ställe där du noterar allt du väntar svar på från andra. Vi använder oss av en mapp i våra mailprogram som heter ”väntar på svar”, där lägger vi alla mail som vi väntar på svar på.

Om du samlar allt på ett ställe får du bättre kontroll och färre saker rinner ut i sanden, och med bättre struktur kan du snabbt påminna dem som behöver påminnas. Och du får det du behöver i bättre tid än tidigare.

Det här innebär inte att du ska låta mail bli liggande i mailkorgen. Unna dig känslan av att tömma inkorgen varje dag, det är en befriande känsla att mötas av en tom inkorg!

5. Strukturera dagen efter dina mål – använd Drömkalendern

Tydliggör för dig själv vilka konkret formulerade och mätbara mål du arbetar mot det här året. Först när du vet det, kan du göra en medveten och korrekt prioritering bland allt du har att göra. Och för att nå dina mål och veta vad som är viktigast, behöver du prioritera i din kalender.

Vi brukar använda oss av något vi kallar för Drömkalendern. Det innebär att du skapar en kalender i ditt kalenderprogram som är din ultimata vecka (låt den ligga i bakgrunden). Sedan har du en annan kalender som är din riktiga. Strategin är att
hela tiden ändra, flytta, lägga till och ta bort saker som gör att din vanliga kalender och drömkalendern ser likadana ut.

Läs också:Så gör du en bucket list – och får den att bli verklighet

6. Skapa struktur på skrivbordet

Sträva efter att få undan allt material från ditt skrivbord som du inte arbetar med just nu eller som inspirerar dig. Tomma ytor distraherar mindre än information du behöver senare. Så se till att ha ordning och struktur på din arbetsplats.

7. Återanvänd texter med TextExpander

Skriver du ofta samma texter om och om igen, till exempel samma säljmail eller veckobrev till medarbetarna? Skaffa då en textbank för formuleringar och svar som du behöver skriva återkommande.

Vill du förenkla ännu mer, använder du ett textexpansionsverktyg som skriver det du vill ha skrivet men vill slippa skriva (själv). Använd då ett verktyg som till exempel Text Expander, som är en digital textbank där du sparar dina bästa texter och ger varje text en speciell kod, till exempel A1. I vilket program du sedan
än använder, trycker du bara in koden och hela texten uppenbarar sig. Otroligt smidigt.

Du kan dela textbanken med dina medarbetare också. Det bästa är att programmet hela tiden räknar ut hur många timmar du har sparat.

8. Låt programmen göra grovjobbet

När vi ändå är inne på smarta program tänkte vi skicka med några fler tips på verktyg som har varit räddaren en nöden för många framgångsrika företagare. Se till att använda någon typ av projekthanteringsprogram för att få ordning på alla företagets projekt.

Asana för projekthantering

Vi gillar Asana (här får du färglada enhörningar när du har bockat av en uppgift!) Det finns en mängd liknande program att välja på beroende på vilka behov du har. Ett program för projekthantering borde alla företag ha.

Slack för kommunikation

Skaffa även ett program för kommunikation och skippa att maila varje liten fråga till dina medarbetare. Du minimerar inte bara mängden mail i din inkorg, det blir även ett mycket enklare sätt att hålla ordning på en konversation än en massa cc-mail.

Vi använder oss av programmet Slack som fungerar utmärkt för våra bolag. Och när vi ändå är inne på struktur är det omöjligt att inte nämna något om ekonomi och kanske framförallt kvittohantering. Upp med en hand om du någon gång har
drunknat i papper och kvitton?

Men det finns smarta program här också. Vi gillar Skovik där du enkelt fotar dina kvitton och lagrar dem digitalt. Samma funktioner finns i appar hos de flesta
stora bokföringsprogrammen.

Sammanfattning: Struktur och ordning

Det var allt vi hade att bjuda på den här gången. Vi hoppas verkligen att du har fått värdefulla tips som hjälper dig att få ordning och struktur i ditt liv som företagare. Och du kan läsa mer om alla verktygen här på på driva-eget.se och på mittföretag.com.

Och du! Missa inte hela serien om hur du bygger ditt drömliv i Starta Eget-podden. Prenumerera på den direkt, och även på våra andra poddar Business Hacks och Ordinary People who do Badass Things.



Ekonomi & Skatt

Redovisa och betala moms – så fungerar det

EBBA
Ebba Arnborg 17 oktober, 2024 3 minuters läsning
redovisa och betala moms

Att redovisa och betala moms är något alla företagare måste göra, men har du koll på alla detaljer – och vanliga fällor? Här går vi igenom det du behöver veta, och lyfter några vanliga misstag som du bör undvika för att slippa onödiga avgifter.

Moms, eller mervärdesskatt, är en avgift som läggs på varor och tjänster. Som företagare ska du därför lägga på moms på din försäljning och redovisa den vid fastställda tidpunkter.

Redovisa och betala moms – hur gör jag?

När du startar ditt företag och planerar att sälja varor eller tjänster som omfattas av moms, måste du registrera dig för moms. Det kan enkelt göras på Verksamt.se.

Som momsregistrerad företagare måste du sedan skicka in en momsdeklaration med jämna mellanrum. Där redovisar du både momsen du tar ut på försäljningar (utgående moms) och den du betalar på inköp (ingående moms). Skillnaden mellan dessa är vad du betalar in eller får tillbaka.

Tänk på, att även om du inte haft någon omsättning under en period är du skyldig att lämna in en deklaration.

Läs också: Färre företag ska behöva redovisa moms – se om du berörs här!

Beroende på din verksamhet kan du använda två olika metoder för att redovisa momsen:

  • Bokslutsmetoden: Här redovisas momsen när du får betalt eller när du betalar. Denna får användas av mindre företag, som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.
  • Faktureringsmetoden: Vid denna metod redovisas momsen när fakturor skickas eller tas emot, oavsett om betalning skett. Den får användas av alla företag, stora som små.

Hur ofta du ska redovisa moms beror på din omsättning. Generellt gäller varje månad för dig som har ett företag med större omsättning, kvartalsvis för dig som driver ett medelstort företag och årsvis för dig med ett mindre företag med lägre omsättning.

När du registrerar dig för moms hos Skatteverket kommer du att få information om hur ofta just du ska redovisa. När du har redovisat din moms måste du också betala eventuell skuld till Skatteverket. Det är viktigt att hålla koll på deadlines för deklaration och betalning, annars riskerar du att få betala förseningsavgifter och ränta.

Tips! Räkna ut vad momsen blir med vår kalkylator. Välj momssats och du ser vad summan blir exklusive eller inklusive moms.

5 vanliga momsfällor – och hur du undviker dem

Även erfarna företagare kan hamna i vanliga fallgropar när det gäller moms. Här är några vanliga misstag och hur du undviker dem:

1. Ta fel momssats

Det är inte ovanligt att företagare råkar lägga på fel momssats på sina fakturor. Det kan hända särskilt om du erbjuder olika typer av tjänster eller produkter med olika moms. Se till att alltid dubbelkolla och använd rätt momssats. Rätt momssats för just dig hittar du på skatteverket.se.

2. Missa deadlines

Att missa deadline för momsredovisning och betalning kan bli kostsamt. Förutom förseningsavgifter kan du behöva betala ränta. Använd bokföringsprogram eller digitala kalenderpåminnelser för att hålla koll på när momsdeklarationen ska lämnas in.

3. Missa – eller göra felaktiga – avdrag

Se till att inte missa några möjliga avdrag på moms. Men tänk också på att all moms inte är avdragsgill. Till exempel är moms på privata utgifter eller sådant som inte är direkt kopplat till företagsverksamheten inte avdragsgill. Se till att hålla koll på vad som gäller för just dina kostnader.

4. Inte hålla koll på uppdateringar i momslagen

Skatteregler förändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad för att följa gällande lagar. Skatteverket erbjuder löpande nyhetsbrev och digitala tjänster som gör det lättare att hålla sig informerad.

5. Sakna buffert för att betala moms

Se till att inte använda upp alla pengar som kommer in i bolaget, utan sätt undan pengar för moms. På så vis har du alltid en buffert för att betala momsen när det är dags.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.