Fredrika tipsar – så hittar du rätt finansiär till ditt företag

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 16 augusti, 2019
Publicerades: 19 augusti, 2019

När Fredrika Bernadotte letade finansiärer till sin startup Prion blev det många otroligt många möten innan hon hittade rätt. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och tips.

1. Fixa ett pitch deck

Ta fram ett pitchdeck, en presentation, som går igenom alla olika delarna. Vad är det för problem ni löser, hur löser ni det? Hur ska ni nå ut? Och hur ska ni tjäna pengar? Det hjälper er i processen och det gör det lättare för någon som ska ta emot ert case. Googla på pitch deck och inspireras av andras. Förbättra ditt eget efter varje möte du haft. Du behöver inte ta upp presentationen varje gång, men det är bra att ha den med. Jobba på layouten, så att den ser genomarbetad ut. Det visar att du är seriös. Lägg energi på det.

LÄS OCKSÅ: 7 OVÄNTADE SÄLJTIPS

2. Våga visa er

Uttryck vilka ni är och varför ni gör detta. Försök inte passa in i en allt för snäv ram utan var lite personliga.

3. Ha en tydlig riktning

Förklara vart ni är på väg med bolaget och varför de här pengarna behövs. Det kanske låter självklart, men du måste göra din research, jobba hårt och göra allt du kan för att kunna vara tydlig mot andra i det här.

4. Gå på mängd

Träffa många investerare. Det kommer att handla om en matchning. Det är så mycket som ska stämma, inte bara att de ska gilla er och idén. Det ska vara rätt tajming, rätt belopp och så vidare.

5. Bygg relationer

Även om du inte ska ta in pengar just nu så börja bygga relationer i tid. Ta kontakt med personer som du tycker kan vara intressanta och börja involvera dem i vad ni gör, så att de kan följa er.

Det är som med vilket projekt som helst som kommer att pågå under lång tid – du kommer bara vilja gå in i det när du känner att du har lite koll på vad det är. Det tar tid att bygga relationer. Hur bra du än är i ett möte och hur bra det än går så minskar risken för båda parter om man haft lite dialog över tid.

6. Be om tips

Även om finansiären säger nej så be hen om tips på nya kontakter. Fråga alltid vad hen tror är de största riskerna, möjligheterna, vad är intressant? Vilka andra skulle caset passa för? Vad behöver ni bevisa för att de ska vara intresserade? Se alltid varje möte som att nu har jag kommit ett steg längre, även om det blev ett nej. Jag har fått mer information. Även om du fått ett nej ska du gå därifrån och känna yes – vi har kommit vidare!

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET: