5 skatter som kan sänkas (med upp till 50%!) nästa år – har du koll?

Ebba Arnborg

Publicerades: 10 september, 2024
Foto av: Unsplash

Höstbudgeten 2025 närmar sig, och det finns flera spännande nyheter som kan påverka både din privatekonomi och din verksamhet – och som du inte vill missa! Vi går igenom 5 viktiga här.

För dig som företagare innebär höstbudgeten både nya möjligheter och viktiga förändringar för framtida planering och budgetering. Regeringen presenterar sina förslag den 19 september 2024, och om de godkänns av riksdagen kan de träda i kraft redan från 1 januari 2025. Här går vi igenom några föreslagna skattesänkningar inför 2025 som kan påverka dig.

Här är 5 förslagna skattesänkningar inför 2025

1. Sänkt skatt på arbete

Regeringen föreslår en förstärkning av jobbskatteavdraget, vilket innebär sänkt skatt för alla som tjänar över 16 000 kronor per månad. Vid 40 000 kronor i månaden planar effekten ut. En genomsnittlig löntagare kan förvänta sig en skattesänkning på cirka 2 600 kronor per år, eller drygt 200 kronor per månad.

Samtidigt föreslås att gränsen för statlig inkomstskatt höjs från 51 275 kronor till 53 590 kronor, vilket innebär att färre personer behöver betala statlig inkomstskatt.

För dig som företagare innebär dessa förändringar att du kan behålla mer av din inkomst, vilket kan användas för att återinvestera i verksamheten eller stärka din privatekonomi. Dina eventuella anställda kommer också att gynnas av en lägre skatt, vilket kan öka deras nettolön.

2. Sänkt skatt på bensin – men höjd reduktionsplikt

Regeringen planerar att höja reduktionsplikten från dagens 6 procent till 10 procent den 1 juli nästa år. För att kompensera prispåslaget som reduktionsplikten kan leda till. föreslås att bensinskatten sänks med 75 öre per liter. Dieselskatten ska läggas på EU:s miniminivå, vilket innebär en höjning med 11 öre per liter. 

En nyhet är att den reduktionsplikt som regeringen föreslår inkluderar el. Det innebär att drivmedelsleverantörer ska kunna inkludera el från laddstationer i sina utsläppsreduktioner.

3. Skattefritt sparande på ISK – upp till 150 000 kr

För att uppmuntra sparande föreslås införandet av en skattefri grundnivå på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar. Från 2025 gäller att sparande upp till 150 000 kronor är helt skattefritt, och denna gräns föreslås höjas till 300 000 kronor år 2026. För dig som vill spara företagets överskott eller bygga upp ett privat kapital, innebär detta en chans att få avkastning utan att behöva betala skatt på den första delen av sparandet.

4. Slopad flygskatt

Regeringen föreslår att flygskatten tas bort helt, som en del av strategin för att stärka svensk konkurrenskraft på den internationella marknaden. För dig som företagare innebär detta möjlighet till lägre kostnader för affärsresor och transportkostnader.

Förslaget har kritiserats ur klimatsynpunkt, eftersom ökad flygtrafik kan leda till större utsläpp av växthusgaser. Regeringen menar dock att andra delar av budgeten, med investeringar i grön omställning, ska väga upp detta.

5. Sänkt alkoholskatt med 50 procent

Regeringen föreslår även en riktad skattesänkning för småbryggerier, som innebär att alkoholskatten för de som tillverkar högst tre miljoner liter öl per år sänks med upp till 50%, från den 1 juli 2025. Skattesänkningen kommer att gälla dig som driver ett bryggeri som inte har någon juridisk eller ekonomisk koppling till större producenter.

Vad händer nu?

Alla dessa föreslagna skattesänkningar inför 2025 ingår i regeringens förslag på höstbudget som lämnas till riksdagen den 19 september 2024. Efter riksdagens omröstning kan förslagen träda i kraft från den 1 januari 2025. Det är viktigt att hålla koll på beslutet och hur dessa förändringar kan påverka både din verksamhet och din privatekonomi.

Läs också: Skatteplanera smart 2024 – här är 8 viktiga råd