Skatteplanera smart 2024 – här är 8 viktiga råd

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 26 augusti, 2024
Publicerades: 20 augusti, 2024
Foto av: AdobeStock

Se till att du utnyttjar alla tillgängliga skatteförmåner – och undvik dyrköpta misstag. Här är en guide till hur du kan skatteplanera smart resten av 2024.

Passa på nu inför hösten att se över bolagets finanser och säkerställ att du drar nytta av alla tillgängliga skatteförmåner.

Att skatteplanera smart inför 2024 behöver inte vara komplicerat. Här är 8 råd för att optimera ditt företags skattesituation, undvika onödiga kostnader och frigöra kapital för framtida investeringar.

Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att ditt företag är väl rustat för framtiden och drar maximal nytta av de möjligheter som finns tillgängliga.

8 råd – Skatteplanera smart 2024

1. Förstå skatteändringar och lagar

Håll dig uppdaterad om nya skatteregler och ändringar i skattepolitiken. Regeringar ändrar ofta skattebestämmelser, och det är viktigt att förstå hur dessa kan påverka ditt företag.

Här kan du läsa om 8 nya lagar och regler som trädde i kraft i somras, inklusive höjt tak för ROT-avdrag och den nya regeln som säger att du inte längre behöver spara papperskvitton. Nu finns även ett nytt förslag kring 3:12-reglerna, som innebär kraftigt sänkt skatt för många företagare – här reder vi ut hur du kan påverkas. Och här hittar du viktigaste skattenyheterna 2024 för företagare.

Håll även ett öga på höstbudgeten 2024 – den kan innebära nyheter som påverkar ditt företags skattesituation, och vi kommer att rapportera om alla viktiga nyheter här på sajten.

2. Håll ett öga på ränteläget

Riksbanken flaggar för sänkta räntor framöver. Tänk på att om du har lån med rörlig ränta kan lägre räntor minska dina räntekostnader, vilket också minskar dina avdrag i deklarationen. Å andra sidan, om du har sparat i konton med ränta eller räntefonder kan lägre räntor innebära lägre kapitalinkomster och därmed en lägre skattepliktig inkomst. Överväg att se över din finansiella strategi för att optimera din skattesituation i ett förändrat ränteläge.

3. Utnyttja alla tillgängliga avdrag

Se till att du drar nytta av alla avdrag som är tillgängliga för ditt företag. Vanliga avdrag inkluderar kontorskostnader, resor, utbildning och företagsrelaterade måltider, och du vet väl att du kan dra av hela kostnaden för en dator om den är inköpt för under ett halvt prisbasbelopp (vilket motsvarar cirka 28 500 kronor 2024)?

Här kan du läsa våra tips om smarta avdrag, och har du enskild firma så ta gärna några minuter att kika igenom Skatteverkets avdragslexikon – det kan löna sig!​

4. Planera investeringar strategiskt

Se till att göra inköp vid rätt tidpunkt. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt att göra inköp av inventarier i slutet av året, särskilt om ditt företag har kalenderår som räkenskapsår och visar ett överskott, eftersom inköpet minskar företagets vinst och därmed skatten som ska betalas. Om du köper strax före årsskiftet, kan du skriva av dessa för hela det innevarande året, vilket kan resultera i en betydande skattebesparing, särskilt om de ska skrivas av över flera år.

Genom att utnyttja denna möjlighet kan du effektivt minska företagets skattebörda och spara pengar genom smart skatteplanering. Ett välplanerat inköp kan alltså både främja företagets effektivitet och optimera skatteutfallet​.

5. Håll koll på alla viktiga datum

Skapa en kalender för skatteplanering så att du kan du hålla full koll på viktiga datum, som när skattedeklarationer och betalningar ska göras. Detta hjälper till att undvika förseningsavgifter och räntekostnader. Du hittar alla datum på Skatteverket här​.

6. Se över pension och förmåner för anställda

Tänk på att erbjudande av pensionsplaner och andra förmåner för dina anställda kan vara avdragsgillt. Se till att du är medveten om de olika alternativen och hur de kan minska din skattebörda samtidigt som du attraherar och behåller talanger. Till exempel, genom att erbjuda pensionssparande som en del av anställningspaketet kan företaget dra av dessa kostnader och samtidigt stärka sin attraktionskraft på arbetsmarknaden.

Är du arbetsgivare och erbjuder dina anställda en tjänstepension har du i Sverige avdragsrätt för pensionskostnaderna. Huvudregeln är att en årlig pensionskostnad motsvarande högst 35 procent av den anställdes pensionsgrundande lön är avdragsgill, med ett avdragstak per anställd och år om 10 prisbasbelopp (vilket motsvarar 573 000 kronor för 2024).

7. Ha ordning på siffrorna

Noggrann bokföring och dokumentation är kritisk för att säkerställa att du kan stödja alla skatteavdrag och undvika problem vid en eventuell revision. Använd ett bra bokföringsprogram eller överväg att anlita någon som hjälper dig hålla ordning. Här hittar du fler tips kring bokföring.

8. Utforska skatteincitament och subventioner

Det finns flera skattesubventioner som företag kan dra nytta av. Du kan få avdrag från arbetsgivaravgifterna om du har anställda som arbetar med forskning och utveckling. För företag som verkar i glesbygd, så kallade stödområden, finns även regionala stöd som inkluderar nedsatta arbetsgivaravgifter. Så undersök om ditt företag kan kvala in på något av detta.

Läs också: Så söker du offentliga stöd och bidrag till ditt företag